Steam'de hile yapana oyun yasağı!

Steam, çok farklı bir yöntemle, hile yapan oyunculara hayatlarının en büyük cezasını verecek!

Hile yapana oyun yasağı!

Valve'nin ücretli mod'lar ile yaşadığı tartışmanın alevleri henüz sönerken, Steam'e yeni bir büyük değişiklik daha geliyor. Bundan sonra geliştiriciler, "rahatsız edici oyuncuları" yarı otonom bir şekilde oyunlarından yasaklayabilecekler.

Valve'nin VAC sisteminin oldukça "ünlü" olduğu söylenebilir ancak artık geliştiricilerin kendi hile karşıtı (anti-cheat) yazılımlarını kullanarak, kuralların dışına çıkan oyuncuları belirlemeleri mümkün olacak. Geliştiriciler, bu belirlemenin ardından Valve'yi konu hakkında bilgilendirebilecekler ve Valve, sözü geçen kişiler için hesaba özel oyun yasağını aktif edecek.

Steam Community duyurusunda belirtilene göre "oyun yasağının uygulanması kararında bütün sorumluluk geliştiriciye ait" ve Valve sadece "geliştirici tarafından belirtildiği üzere oyun yasağını aktif ediyor."

Valve'nin açıklamasındaki en ilginç nokta ise, kararın tamamen geliştiriciye ait olması çünkü, Valve'nin aynı açıklamada belirttiği üzere, anlaşmazlıklar da geliştirici tarafından çözülmekte. Bu durum da bir oyuncu ve geliştirici arasında oluşan bir anlaşmazlığın, oyun yasağı ile sonuçlanabileceğini önermekte. Ancak bu tarz bir durumun Valve'yi duruma dahil edip etmeyeceği henüz net değil.

Ayrıca geliştiricilerin ne tarz hile karşıtı yazılımlar kullanacakları da önemli. Hile karşıtı yazılımlar, neredeyse birbirleriyle alakasız olabilecek kadar farklı olabiliyorlar. Her ne kadar VAC'in hataları bulunsa da, bu yazılımın güvenilir olduğu ve bilgisayara çok müdahale etmediği söylenebilir. Buna karşılık diğer bazı hile karşıtı yazılımlar ise, bilgisayar mahremiyetine o kadar fazla müdahale etmekteler ki, kullanıcılar tarafından spyware olarak bile görülebiliyor.

Bir diğer açıdan bakıldığında ise, Valve'nin geliştiricilere daha fazla araç ve kontrol sunmasının ve her oyunun güvenliği ile uğraşmaktansa sadece bir mağaza gibi davranmasının kötü bir şey olmadığı söylenebilir. Zaten Steam, bilgisayar oyunları için standart haline gelmeden önce tam olarak bu şekilde çalışmadaydı...

Okuyucu Yorumları