Steve Jobs, Apple'ı nasıl dev haline getirdi?

Steve Jobs'un Apple'ı iflasın eşiğinden alıp bugünün devi haline getirmek için yaptığı 10 şey!

Steve Jobs'un 10 sırrı!

Bugün iPhone ve iPad'le dünyayı sallayan, en pahalı ve en beğenilen şirketlerden bir tanesi olan Apple, 14 sene önce iflasın eşiğindeydi. Geçtiğimiz hafta sağlık sorunları nedeniyle şirketteki CEO'luk görevinden ayrılan Steve Jobs, şirketin tekrar hayata dönmesindeki en önemli etkenlerdendi. Peki Jobs, bunu yapmayı nasıl başardı?

Apple'ın 1990'ların sonlarında ortaya çıkan ve efsane haline gelen "Farklı düşün" reklam kampanyası, aslında Jobs'un 1997'de Apple'ın başına geçtiğindeki yaklaşımının bir özeti. İşte Jobs'ın Apple'ı en çok beğenilen teknoloji şirketlerinden biri haline getirirken izlediği 10 yol:

Düşmanınla ortak ol: Pepsi ve Coca-Cola'nın bir araya geldiğini düşünebiliyor musunuz? Apple ve Microsoft, 1997 Macworld Expo'da ortaklıklarını açıklamışlardı. Apple'ın acil şekilde paraya ihtiyacı vardı ve Jobs, Bill Gates'in Apple'a 150 milyon dolar yatırım yapmasını sağlamıştı.

Ürünleri etkileyici kılın: Jobs, 1998'de katıldığı bir toplantıda şunları söylemişti: "Bu şirketin sorununun ne olduğunu biliyor musunuz? Bu ürünler berbat - bunlarda seks yok."

Orijinal bir ileri görüş

Orijinal bir ileri görüş
Mağazalarda Apple ürünlerine yer verilmeyince, kendi mağazasını kurdu

Orijinal bir ileri görüş: Apple, sadece bilgisayar üreten bir şirket olarak hayatına başlamıştı. Ancak Jobs, gerçekten başarılı olmanın Apple'ın yaklaşımını genişletmekte olduğunu farketmişti.

İmkansız yol engellerinin etrafından dolaşın: Perakendeciler, Apple ürünlerine yeteri kadar yer vermiyorlardı. Jobs'un çözümü ise Apple Store'ları açmak oldu.

Müşterilere duymak istediklerini söyleyin: Jobs, hedef gruplar kullanmak yerine, müşteriler herhangi bir şeyi istemeden önce bunu onlara söylüyor. Yankee Group tüketici araştırma direktörü Carl Howe'a göre, Apple, istemediğimizi sandığımız şeyleri yapmak ve satmakta dev bir rekora sahip.

Noktaları bağlayın: Apple, yenilikçi olduğu kadar birbiriyle bağlantı kuran ürünler sunuyor. iPod'lar iTunes ile bağlanabilirken, iPad ve iPhone'lar App Store'u ortak olarak kullanıyor.

Yaratıcı çalışanlar ve diğerleri

Yaratıcı çalışanlar ve diğerleri

Yaratıcı çalışanlar: Jobs, Macintosh'u mükemmel hale getiren insanların bir kısmının müzisyen, şair, sanatçı, zoolog, tarihçi ve dünyanın en iyi bilgisayar bilim adamları olduğunu söylüyor.

Detaylara girmeyin:
Apple, son derece basit çözümler üretmeye odaklanıyor.

Ürün değil rüya satın:
Jobs, müşterilerine ürün değil, ürünün temsil ettiği şeyi satıyor.

Kendinize güvenin: Jobs, Stanford Üniversitesi'ndeki konuşmasında şunları söylemişti: "Kalbinizi ve sezgilerinizi izleyecek kadar cesaretli olun. Onlar, bir şekilde, sizin ne olacağınızı biliyorlar."

Okuyucu Yorumları