"Steve Jobs tam bir gerzek gibi gözükürdü!"

Steve Jobs'u ilk kez işe alan eski patronundan, Jobs hakkında çok ilginç sözler...

"Bir gerzek gibi gözükürdü!"

Atari'nin kurucusu Nolan Bushnell'in bir dönem kendi altında çalışan Steve Jobs'u anlatan kitabının haberi, birkaç aydır ortalıkta dolaşmaktaydı. Nitekim tüm bu söylentiler son buldu ve "Finding the Next Steve Jobs: How to Find, Hire, Keep and Nurture Creative Talent" isimli kitap piyasaya çıktı.

Hakkında çokça konuşulan kitap, beklenildiği üzere Bushnell'in, Jobs'u ilk işi aldığından, Apple'ın kurulduğu döneme kadar geçen zaman dilimini ele alıyor. Pek tabi Jobs kitapta verilecek iyi bir örnek olduğu için seçilmiş durumda zira kitabın temelinde, Jobs kadar yaratıcı beyinlerin nasıl bulunacağı ve patronlar tarafından ne şekilde fark edilebilecekleri anlatılmakta.

Busnell, kitabı içerisinde eski hatıralarından birçok derleme yaptığı gibi, aynı zamanda da Jobs hakkında bolca kişisel gözlemine yer vermiş. Bushnell "Gerçeği söylemek gerekirse, günümüzde Steve'i çok az firma işe alırdı. Neden mi? Çünkü kendisi olabildiğince aykırı bir tipti. Dışarıdan bakıldığı zaman tam bir gerzek gibi gözükürdü" diyen Bushnell, Jobs'un çalıştıkları ofiste az konuştuğunu ve çalışma ortamının kendisini sessiz bir insan olarak bilmesini istediğine de değindi.

Kitabının bir kısmında günümüz yöneticilerine seslenen Bushnell, çalışanların yaptıkları yanlışların görmezden gelinmesi, bu yanlışlar hakkında konuşulup bir şeyler öğrenilmeye çalışılması, ekibe daha çok sorumluluk vererek kendilerinin cesaretlendirilmesi, işin eğlenceli hale getirilmesi ve en önemlisi gerçekten bir şeyler yaratacağına inanılan çalışanın gerekirse iş yerinde uyumasına bile karışılmaması gerektiğini dile getirmiş durumda...

280 sayfalık kitabında Jobs ile Paris'te ilk tanışmalarından, Apple hakkındaki her türlü diyaloglarına kadar birbirinden ilginç bilgiyi okuyucularıyla paylaşıyor Bushnell. Steve Jobs'u, onu ilk işe alan insandan dinlemek isteyenler için ziyadesiyle önemli bir eser...

Okuyucu Yorumları