Steve Jobs'tan codec kehaneti!

Steve Jobs'tan HTML5 codec tartışmalarında , Opera ve Mozilla'yı düşündürecek, ilginç bir kehanet...

Jobs'tan codec kehaneti!

Daha önce HTML5 için yer kapma savaşları haberinde de yer verdiğimiz gibi, Firefox'un geliştiricisi Mozilla ve Opera , HTML5'te Ogg Theora açık kaynak codec kullanmaktan yana.

Ancak daha önce haberlerde yer bulduğu üzere, Microsoft, Apple ve Google H.264'ten yana. Google şu an için iki yönde de çalışsa da anlaşılan H.264'e ağırlık verecek.

Bunun en büyük sebebi de Adobe Flash'ın hali hazırda H.264 kullanması ve bir kabuk olarak Flash yerine HTML5'e geçişte, codec'in sabit kalmasının YouTube gibi sitelere büyük rahatlık sağlaması olacak. Ama dengeyi H.264'ten yana kaydıran şaibeler, Steve Jobs'un mesajında ortaya çıkıyor...

İşte Ogg Theora'yı bekleyen tehlike

İşte Ogg Theora'yı bekleyen tehlike
H.264 kazanıyor

Ancak kavganın arkaplanında Microsoft ve Apple'ın H.264'te ısrarcı olmalarının sebebini, Steve Jobs açıklamış görünüyor. Jobs'un mesajı, Ogg Theora'nın başına gelebilecek tehlikeleri gözler önüne seriyor.

Mesajda yer alan bilgiler, Ogg Theora'nın patent ihlalinden dava edilebilecek bir standart olduğunu, Apple'ın bu tür sorunlarla karşılaşmamak için durumu açıkça belli olan H.264'ü seçtiğini ortaya koyuyor. Aynı yolu izleyen Microsoft da, patent hakları tartışmalı bir codec ile uğraşmak istemiyor.

Eğer Ogg Theora, Steve Jobs'un da tahmin ettiği gibi dava konusu olursa, Opera ve Mozilla da bu codec'teki ısrarlarından vazgeçmek zorunda kalabilirler. Diğer ihtimal, ikilinin uzun süren patent davalarının içine çekilmesi ve takip eden geliştiricilerin uzun süre iki arada bir derede kalması olabilir.

Okuyucu Yorumları