Steven Hawking dakikada 10 kelime konuşacak

Donanım devi Intel, belki de tarihinin en farklı işi için düğmeye bastı...

Bu proje çok konuşulacak!

Intel, Stephen Hawking'in, dakikada on kelimeyle iletişim kurabilmesine yardımcı olmak için çalışmalar yapıyor.

Ünlü fizikçi Steven Hawking'in hastalığı nedeniyle hareketlerinin ve konuşma yetisinin kısıtlandığını biliyorsunuz. Son dönemlerde iletişim hızı dadakikada bir kelimeye kadar düşmesi ise bilim dünyasını harekete geçirdi. Dahi fizikçinin daha hızlı konuşabilmesi ve çalışmalarına devam edebilmesi için çözümler aranırken, Intel de bu çalışmalara katıldı.

Hawking tam 50 yıldır, Dejenerative Motor Neron hastalığından muzdarip ve vücudunda hareket edebilen son kaslardan biri olan çene kaslarının hareketiyle önündeki özel bilgisayardan seçtiği kelimeler yardımıyla çevresiyle iletişim kuruyor veya kitap yazıyor.

Intel'in teknoloji şefi Justin Rattner, Hawking'in yüzünde kaslarını çalıştırabildiği diğer bölgelere odaklanarak, dakikada beş veya 10 kelimeye kadar çıkılabileceğini düşünüyor. Bilim dünyası da bunun hem Hawking için hem de fizik için devrimsel sonuçlar doğurabileceği yorumlarını yapıyor.

Intel, Hawking'in konuşmasına yardımcı olmak için 90'lı yıllardan beri bazı arayüzler oluşturuyor. Ancak dahi fizikçinin gittikçe kötüleşen durumu, sürekli yeni çözümler geliştirmeyi gerektiriyor.

Intel şimdi, daha gelişmiş bir yazılım ve arayüzle beraber, Hawking'in daha rahat çalıştırabildiği kaslarına odaklanan bir sistem geliştirmeye çalışıyor. Bu sayede dahi fizikçinin iletişim hızı yakında dakikada 5-10 kelimeye kadar çıkacak.

Okuyucu Yorumları