Sun 16 çekirdek ile sınırları zorluyor!

Sun'ın serverlarda kullanılmak üzere üreteceği 16 çekirdekli işlemci 2008 yılında piyasada olacak.

16 çekirdek mi?

Sun Microsystems server bilgisayarları pazarında, kaybolan pazar payını geri alabilmek adına artık daha sert oynama karar verdi. Buna göre Sun'ın 16 çekirdekli işlemciye sahip server bilgisayarları 2008 yılında piyasada olacak.

Sun'ın geçtiğimiz sene server bilgisayarlarında kullanılmak üzere ürettiğini duyurduğu 8 çekirdekli Niagara kod adına sahip "UltraSparc T1" adlı işlemcisinin ardından şimdi de 16 çekirdekli işlemciyi üretmeye karar verdiğini açıkladı. Rock adı verilecek yeni işlemcinin 16 çekirdeğe sahip olacağı Sun'ın başındaki kişi John Fowler tarafından da doğrulandı. Buna göre Rock işlemcisinin kullanıldığı server bilgisayarları 2008 yılı itibariyle piyasada olacak.

Analistlerin yorumu ise server bilgisayarları pazarında pazar payını x86 işlemcilerine sahip Intel ve AMD'ye kaptıran Sun'ın dönüşü muhteşem olabilir. Ancak şimdilik 16 çekirdeğin bir işlemciye sığdırılması ile ortaya çıkacak ısı ve güç sorunlarına Sun'ın nasıl bir çözüm getireceği henüz bilinmese de, eğer Rock başarılı olursa server bilgisayarlarında daha fazla performans adına ortaya çıkan maliyetin düşeceği bir gerçek.

Pazardaki rakipler, Intel, AMD ve IBM ise 16 çekirdek bir yana henüz 8 çekirdeği bile sunabilmiş değil. Peki 8 çekirdek ve şimdi de 16 çekirdekten bahseden Sun için sorun neydi? Neden Pazar payını rakiplerine kaptırdı? Buradaki durum şu, 8 çekirdekli Niagara, uzun zamanda çok işleri yapma konusunda 8 çekirdeğin de getirdiği güçle birlikte Intel ve IBM'in önünde ama kısa zamanda spesifik görevleri yerine getirme konusunda rakiplerine göre geride kalıyor. Bir çekirdeğin performansı göz önüne alındığında aslında Sun'ın niçin 8 çekirdeği birarada kullandığı sorusunun cevabı da ortaya çıkıyor. Niagara işlemcisine olumsuz eleştiri yöneltilebilecek konu bu olabilir. Ancak güç tüketimi açısından Intel ve IBM'in şimdilik Niagara işlemcisinin önüne geçemeyeceği bir gerçek. Çünkü Niagara işlemcisinin güç tüketimi 72 Watt iken Intel Xeon'lardaki güç tüketimi ise minimum 110 -165 watt arasında kalıyor.

Peki 16 çekirdeğe sahip işlemci için de durum aynı mı olacak? Sun'ın, Başkan Yardımcısı ve Sun'ın Ölçeklendirilebilir Sistemler Grubu Baş Mimarı Marc Tremblay'a göre Rock işlemcisi ile gelen iş parçacığı başına harcanan süre daha da iyileştirilmiş olacak. Bu arada 16 çekirdekle birlikte yazılım uyumlulukları konusunda kesinlikle bir sorun çıkmayacağı da Marc Tremblay'ın söyledikleri arasında yer alıyor.

Okuyucu Yorumları