Sun Fire sunucuları, ‘Yılın Süper Bilgi İşlem Ürün

Sun Microsystems’ın Sun Fire sunucuları, Supercomputing Online tarafından düzenlenen “Yılın Süper Bilgi İşlem Ürünü” yarışmasında rakiplerini geride bırakarak, büyük ödüle ulaştı.

Sun Fire sunucuları, ‘Yılın Süper Bilgi İşlem Ürün

Supercomputing Online okuyucuları, her yıl düzenlenen “Okuyucuların Seçimi” anketinde bu yıl Sun Microsystems’ın Sun Fire sunucularını birinciliğe taşıdı. 1000’den fazla okuyucunun katıldığı ankette “Yılın Süper Bilgi İşlem Ürünü” olarak seçilen x64 ve SPARC ® tabanlı Sun Fire sunucuları, oyların yaklaşık % 25’ini topladı. Okuyucular, önde gelen geliştirici firmaların ürünlerinin de aralarında bulunduğu toplam 12 yüksek performanslı bilgi işlem ürünü arasında seçim yaptı. Supercomputing Online, HPC konusunda ağ ve iletişim uzmanlarına yönelik bilgiler sunan web tabanlı haber kaynakları arasında en önde gelenlerden birisi olarak tanınıyor.

Sun Fire sunucularıyla ilgili geri dönüşlerin son derece olumlu olduğunu belirten Supercomputing Online yayıncılarından Chris O’Neal, “ Sun Fire sunucularının galibiyeti, Sun’ın bu üstün ürünleri ile hayata geçen -verilerin yoğun olarak işlendiği- uygulamaların gün geçtikçe daha çok uzman tarafından kullanıldığının da önemli bir işareti” diye konuştu.

Çift çekirdekli AMD Opteron işlemcileriyle güçlendirilen Sun Fire X4100 ve Sun Fire X4200 sunucuları, rakipleriyle kıyaslandığında 1.5 kat daha yüksek performans gösterirken, 1/3 oranında daha az güç tüketiyor. Sunucuların bir başka önemli özelliği ise 1/4 oranında daha az fiziksel alana ihtiyaç duyması. Sun Microsystems, Sun Fire X4100 ve X4200 sunucularıyla başka hiçbir firma tarafından sağlanamayan performans, özellik ve değerlerin bileşimini pazara sunuyor. Benzer biçimde UltraSPARC işlemci-tabanlı Sun Fire sunucuları da yatay ölçeklenebilirliği ve yüksek yoğunlukta bilgi işlenmesine olanak sağlayan raflanabilir yapısıyla rakip sistemlere kıyasla 5 kat daha yüksek performans sunarken, 1/3 oranında daha az güç tüketiyor.

Sun Fire sunucuları ayrıca, ileri sistem yönetim özellikleri ve geliştirilmiş gücü sayesinde sunuculara HPC (yüksek başarımlı bilgi işlem) projelerinde yüksek ölçeklenme imkanı sağlıyor. Sun’ın “Yılın Süper Bilgi İşlem Ürünü” ödülünü alması, HPC (yüksek başarımlı bilgi işlem) ve süper bilgi işlemi kullanıcılar için düşük riskli bir aktivite haline getirme yolundaki odağını da destekliyor.

Sun Microsystems’ın Ağ Sistemleri Grubu, HPC ve Grid Bilgi İşlem Direktörü Bjorn Andersson, ödülle ilgili olarak yaptığı açıklamada, “Müşteri tabanımızın çekirdek bileşeni olan, teknolojimizi gerçek hayatta uygulamak için değerlendiren ve satın alan kişi/kurumlardan oluşan Supercomputing Online okuyucularından gelen bu ödül, Sun için büyük önem taşıyor” dedi. Anderrson, Sun’ın, HPC’yi tüm müşteriler için daha erişilebilir ve pratik kıldığının da altını çizdi ve “Gerek arabalarda kaza simulasyonları, gerek daha fazla petrol çıkartmak için yapılan analizler gerekse hastalıkların tedavisi için yapılan çalışmalar kısaca kullanıcıların gerçek dünya sorunlarını çözmelerine yardımcı olmak için birlikte çalışıyoruz.” dedi. Andersson bir HPC altyapısını daha kolay ve daha güvenilir şekilde kurmak için, üst uç veri merkezi tasarımlarındaki mühendislik disiplinlerini uygulayan ve çözümleri birarada paketleyen bir yaklaşımı hayata geçirdiklerini de sözlerinde ekledi.

Okuyucu Yorumları