Sun Microsystems, SeeBeyond’u satın alıyor

Geçtiğimiz aylarda StorageTek’i 4.1 milyar dolara satın alacağını açıklayan Sun Microsystems, bu kez de SeeBeyond’u nakit 387 Milyon Amerikan Doları’na satın almak üzere anlaşmaya vardığını duyurdu.

Sun Microsystems, SeeBeyond’u satın alıyor

Sun Microsystems, bu anlaşmayla Sun Java Enterprise Sistem ve Solaris İşletim Sistemi’ni SeeBeyond’un ürünleri ile birleştirmeyi planlıyor.

Müşteriler ve sistem entegratörleri için “ideal ortak yaratmaya” yönelik bu kombinasyon, servis odaklı mimarilere (SOA-Service Oriented Architecture) odaklanacak.

Java™ teknolojisinin yaratıcısı, önde gelen savunucusu ve ağ tabanlı bilgi işlem teknolojileri dünyasının lideri Sun Microsystems ile SeeBeyond Technology Corporation, Sun’ın SeeBeyond’u satın alması konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladı. SeeBeyond, yıllık yaklaşık 167 milyon dolara varan cirosu ve 2.000 müşterisiyle kurumsal entegrasyon alanında lider konumda bulunuyor. Sun’ın SeeBeyond’u satın almasıyla birlikte kurumsal uygulamaların ve servis odaklı mimarilerin (SOA) geliştirilmesi, konuşlandırılması ve yönetimi konusunda endüstriye tam bir ürün seti sunabilmesi mümkün olacak.

Her iki şirketin de yönetim kurulu tarafından onaylanan söz konusu anlaşmanın şartlarına göre, şirket çalışanlarının hisse opsiyonları da hesaba katılarak, SeeBeyond’un hissedarlarına her bir hisse için 4.25 dolar olmak üzere toplam 387 milyon dolar nakit ödeme yapılacak.

Sun Microsystems Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO’su Scott McNealy, Sun’ın global pazara hizmet verme konusunda dünyadaki sistem entegratörleri ile iş ortaklığı yapmak üzere yapılanan bir şirket olduğunu belirterek, hem sistem entegratörlerin hem de Sun’ın ortak müşterilerinin sadece Web hizmetleri dünyasına değil servis odaklı mimariler (SOA) aracılığıyla iş süreçlerinin güvenli entegrasyonu konusuna da yoğun bir şekilde odaklandığını ifade etti. McNealy, bu satınalmanın Sun’ın yazılım porföyünü güçlendireceğini ve dünya genelinde yeni büyüme ve ortaklık fırsatları yaratacağını da vurguladı.
McNealy, Sun’ın SeeBeyond’u satın almasının BT endüstrisinde yenilikleri konsolide etme stratejisini desteklediğini ve heterojen ortamlara yönelik bağlılığını vurguladığını belirtti. McNealy, gelecek dalganın iş sistemlerinin entegrasyonu ile ilgili olacağını ifade ederken, SeeBeyond şirketinin satın alınmasının da bu alanın liderliğine doğru atılan erken ve güçlü bir adım olduğunu da sözlerine ekledi.

SeeBeyond’un kurucusu ve CEO’su Jim Demetriades ise geçen yıldan bu yana Sun ile birlikte SOA tabanlı mimari ve dikey ortak çözümler üzerinde aktif olarak çalıştıklarını belirterek, dinamik maliyet tasarrufu ve süreç iyileştirmesinin sağlanması konusunda SeeBeyond teknolojilerini kullanan ortak müşteriler için sürdürülen bu çalışmaların sonuçlarının alınmaya başlandığını kaydetti.

Daha fazla hizmeti yazılım portföyüne entegre etmeyi sürdüren Sun’ın tüm yazılım setlerinin içinde bulunan Solaris İşletim Sistemi, Java Kurumsal Sistemi (JES) adı verilen bu entegre hizmet setinin temelini oluşturuyor. Java Kurumsal Sistemi’nin içinde Sun Java Sistemi Uygulama Platformu Seti, Sun Java Sistemi İletişim Seti, Sun Java Sistemi Kimlik Yönetimi Seti, Sun Java Sistemi Kesintisiz Çalışabilirlik ve Sun Java Sistemi Web Altyapı Seti bulunuyor.

Sun ve SeeBeyond tarafından halen sunulan ürünler, hizmetler ve çözümler çok az bir örtüşmeyle birbirini tamamlıyor. SeeBeyond'ın Entegre Komposite Uygulama Ağı (ICAN) Seti; arka ofis entegrasyonu, B2B entegrasyonu, ETL Ana Veri Yönetimi, İş Süreçleri Yönetimi, İş Akışı, İş Aktivitelerini İzleme, Uygulama Adaptörleri ve Web hizmetlerine dayanan bileşik uygulama yaratma amaçlı grafik geliştirme araçları setini büyük çapta entegre eden bir set. Sun, SeeBeyond ile birlikte Java Kurumsal Sistem platformunu altıncı bir set ile - Sun Java Sistem Entegrasyon Seti- genişletecek. Bu yeni set, dünyanın en ileri işletim sistemi olan Solaris 10 ile birleştirildiğinde, Java Kurumsal Sistemi iş ve sistem entegratörlerinin yeni nesil müşteri çözümleri oluşturmaları için son derece cazip bir hale dönüşecek.

Her iki şirket Ekim 2004’te müşterilerine daha güçlü bir ortam sunabilmek amacıyla belirtilen ürün gruplarını entegre etmek üzere pazara açılım ortaklığı kurmuşlardı. Sun'ın Java Kurumsal Sistemi ve SeeBeyond'un ICAN setinin birleşiminin, SOA tabanlı kurumsal uygulamaların geliştirilmesi için büyük ölçüde entegre ve verimli bir ortam yaratması bekleniyor.

2005 sonbaharında tamamlanması beklenen satınalma işlemini takiben SeeBeyond, Sun ile entegre olacak. Bunun için her iki şirketin temsilcilerinden oluşan ortak bir ekip, entegrasyon planlarını oluşturmak üzere çalışacak.
Satın alma işleminin tamamlanması, resmi onay ile SeeBeyond’un hissedarlarının onayı ve diğer olağan kapanış şartlarına bağlı bulunuyor.

Okuyucu Yorumları