Sun Microsystems, Solaris 10’u Duyurdu

Sun Microsystems’ın işletim sistemi Solaris’in 10. sürümü duyuruldu. Global Fortune 1000 şirketlerinin hemen hemen hepsi tarafından kullanılan Solaris’in yeni sürümü uygulamaları 40 kat daha hızlı çalıştırıyor.

Sun Microsystems, Solaris 10’u Duyurdu

Sun, 31 Ocak 2005 tarihi itibariyle SPARC, x86, AMD64 ve EM64T sistemleri için Solaris 10’u ücretsiz indirilebilir hale getirecek.

Java™ teknolojisinin yaratıcısı, önde gelen savunucusu ve network tabanlı bilgi işlem teknolojileri dünyasının lideri Sun Microsystems, işletim sistemi Solaris?’in 10. sürümünü duyurdu. 3.000 mühendislik yılı ve 500 milyon ABD Doları’nı aşan araştırma ve geliştirme yatırımının sonucu olan Solaris 10, 600’den fazla yenilikçi özelliğiyle en gelişmiş UNIX? işletim sistemi olarak gösteriliyor.
Sun, 31 Ocak 2005 tarihi itibariyle Solaris 10’u ücretsiz indirilebilir hale getirmeyi de planlıyor. Dell, Fujitsu, Fujitsu Siemens Computers, IBM ve HP gibi çok çeşitli donanım firmasının sayıları 270’i aşan donanım platformu tarafından desteklenen Solaris 10, donanım sağlayıcı-bağımsız bir işletim sistem olarak kabul ediliyor.

"İşletim sistemleri geçmişte hiç olmadığı kadar önemli hale geldi" diyen Sun Microsystems Başkanı ve Operasyon Yöneticisi Jonathan Schwartz, Solaris 10’un tartışmasız biçimde endüstrinin bir kilometre taşı olduğunu ifade etti. Schwartz, Solaris 10’un Sun’ın çok büyük Ar-Ge yatırımlarının bir sonucu olduğunu vurgulayarak, üstün mühendisliğin nasıl gerçek müşteri avantajı sağlayabileceğini Solaris 10 ile gösterdiklerini belirtti. Jonathan Schwartz , “Sun Software Express’in bir parçası olarak Solaris 10’u ön incelemeye alan binlerce müşterimiz ve şimdiye kadar yarım milyonu aşkın ürün kurulumu Solaris 10‘u, Sun’ın tarihinde piyasa çıkarılması en fazla beklenen ürün haline getirmiştir " dedi.

Modern veri merkezlerinin iş yüklerine uygun olarak tasarlanan Solaris 10, Sun’ın bugüne kadar piyasaya sunduğu en hızlı (SPARC ve x86 üzerinde Web sunucu performansı yüzde 40’dan daha hızlı) işletim sistemi.

Sun, ürün yeniliklerini, “İşletim sistemi lisanslamasının ekonomik açıdan yeniden tanımlamasına imkan vermesi beklenen” yeni bir iş modeliyle destekliyor. Sun, gelecek yılın ilk aylarından itibaren Solaris 10’u müşterilere ücretsiz olarak sağlayacak ve destek isteyenler için hizmet-tabanlı bir fiyatlandırma modeline geçecek. Telefon konuşmalarının ücretlendirilmesi planına benzer biçimde, Solaris abonelik tarifeleri de desteğin seviyesine ve dahil edilen ağ tabanlı bilgi işlem kapasitesine bağlı olarak yapılandırılacak.

İlk olarak 1991 yılında duyurulan Solaris, 1 numaralı UNIX işletim sistemi olarak kabul ediliyor. Global Fortune 1000 şirketlerinin hemen hemen hepsi Solaris kullanmaktadır. Solaris’e olan destek 1000 den fazla ISV ve 12.000 den fazla uygulama ile veri merkezinden masaüstü bilgisayara kadar yaygınlaşmıştır.

Okuyucu Yorumları