Sun Microsystems’dan üç boyulu masaüstü

İki boyutlu masaüstü Sun’la tarihe karışıyor. Sun’ın üzerinde çalışmalarını sürdürdüğü Looking Glass ile bilgisayar ekranı yalnızca görünen alanla sınırlı kalmazken, gerçek bir derinlik duygusunu da kullanıcıya veriyor.

Sun Microsystems’dan üç boyulu masaüstü

Java’nın yaratıcısı ve network tabanlı bilgi işlem teknolojileri dünyasının lideri Sun Microsystems’ın, masaüstünü üç boyutlu hale getiren yeni işletim sistemi arayüzü Looking Glass projesiyle bilgisayar ekranları yeni bir boyut kazanacak.

Java teknolojisine dayanılarak geliştirilen Looking Glass, bugüne kadarki ekran alışkanlıklarına devrimci bir nokta koyuyor. Masaüstü artık sadece ekranda görünür alanla sınırlı değil: Sun, 180 derecelik görüş açısı sunan Looking Glass ile kullanıcıya daha geniş bir alan vadediyor.

Transparan hale gelebilen pencereleri, 360 derece döndürme ya da ‘park etme’ de Looking Glass ile hem estetik açıdan hem de kullanım kolaylığı olarak hayatımıza girecek yeniliklerden birkaçı. Örneğin, bilgisayarda yazı yazarken, eğer not alınması gerekirse, sayfanın arkası çevirilip kullanabilecek.

Sadece Solaris ve Linux üzerinde çalışacak olan ve hala labarotuvar koşullarında çalışmaları sürdürülen Looking Glass Projesi’nin 2005 yılı içinde tamamlanması hedefleniyor. Looking Glass, herhangi bir değişikliğe gerek duyulmaksızın iki boyutlu uygulamalarda da çalışacak.

Looking Glass projesi Sun’ın güvenli, düşük maliyetli masaüstü stratejisinin bir uzantısı.

Halen yaygın biçimde kullanılan masaüstü sistemlerine göre önemli avantajlar sağlayan Sun Java Masaüstü Sistemi JDS, kurumların en çok rahatsızlık duyduğu noktaları giderecek çözümler sunuyor. Kurumlara yaklaşık %80 ler oranında tasarruf etme imkanı veren Sun Java Masaüstü sistemi, gerek artan kullanıcı sayısına paralel olarak gelişen ilk alım sırasında, gerekse versiyon yükseltimleri ve bakım maliyetlerinde kurumların önemli ölçüde tasarruf etmelerine olanak sağlıyor. Sun Java Masaüstü sistemi, kurumlar için bir diğer önemli nokta olan güvenlik konusunda da halen kullanılan sistemlere göre çok daha güvenli bir ortam sunuyor. Diğer masaüstü sistemlerindeki güvenlik açıklarını kullanarak iş gücü, prestij ve maddi zarar yaratan virüs ve benzeri tehditler Sun Java Masaüstü sisteminde minimize edilmiş bulunuyor.

Özellikle birden fazla işletim ortamının bulunduğu kurumlarda bu ortamlarda (Windows, Unix) yaratılan dosyaların, dokümanların paylaşılabilmesine, ortak yazıcılardan çıktı alınabilmesine imkan tanıyan Sun Java Masaüstü, kurumların bir yanda farklı işletim ortamlarının getirdiği faydalardan yararlanmalarını sağlarken, diğer yanda platformlararası çalışabilme özelliği ile kusursuz bir ortak çalışma ortamı yaratabiliyor.

JDS’in yol haritasındaki önemli kilometre taşlarından birisi olan Looking Glass’ı JDS kullanıcıları ek bir bedel ödemeden kullanabilecekler.

Okuyucu Yorumları