Sun, Solaris'in kaynak kodunu açtı

Açık standartları desteklemesiyle tanınan Sun Microsystems, Ar-Ge çalışmalarına 500 milyon dolar harcadığı Solaris İşletim Sistemi’nin kaynak kodunu açarak, bir kez daha bu konudaki samimiyetini gösterdi.

Sun, Solaris'in kaynak kodunu açtı

Network tabanlı bilgi işlem dünyasının lideri Sun Microsystems, Ar-Ge çalışmalarına 500 milyon dolar harcadığı ve ‘dünyanın tek çökmeyen işletim sistemi’ ünvanını koruyan Solaris’in kaynak kodunu OpenSolaris adlı açık kaynak projesiyle kullanıma açtı. Sun Microsystems’ın OpenSolaris kaynak kodu, SPARC, x86 ve x64 platformlarında kullanılabilecek. Sun’ın, bu yılın başında ücretsiz kullanım lisansını açtığı Solaris 10, 4,5 ayda 1,6 milyon kişiye ulaştı.

Açık kaynağı desteklemesiyle tanınan Sun Microsystems, milyonlarca satırlık kaynak kodunu açtığı OpenSolaris Projesi’yle, yazılım geliştiricilere işbirliği yapabilecekleri ve fikirlerini paylaşabilecekleri bir platform sağlamayı amaçlıyor. OpenSolaris kaynak kodu, çekirdek işletim sistemini, network oluşturma özelliğini, sistem kitaplıklarını, komutları ve Solaris 10 İşletim Sistemi'ndeki tüm önemli yenilikleri içeriyor. Sun, Solaris İşletim Sistemi'nin yükleme araçları gibi diğer bileşenlerinin kaynak kodunu da açmayı planlıyor. Öte yandan Sun'ın Solaris 10 İşletim Sistemi'ni geliştirme konusundaki çalışmaları da devam ediyor.

Topluluğa katılmak ve katkıda bulunmak OpenSolaris Projesi’nin başarısı açısından büyük önem taşıyor. İşbirliği, kaynak kod, yüklemeler, yazılım geliştiricilere yönelik araçlar, OpenSolaris Pilot Topluluğu ile ilgili ayrıntılara www.opensolaris.org’dan ulaşabilirsiniz. Açık kaynak topluluğuna katılmanın en iyi yollarından biri olan Web günlükleri için blogs.sun.com sitesini ziyaret ederek, OpenSolaris Projesi’ne katkıda bulunan Sun çalışanlarının öyküsünü okuyabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları