Sun, Süper Bilgisayar 'Maverick'i Üretti

Sun Microsystems ile Teksas Üniversitesi, bilim adamlarının karmaşık olağanüstü durum verilerini uzaktan canlandırma özellikleriyle analiz edebilmelerine imkan sağlayan grid tabanlı süper bilgisayar ‘Maverick’i üretti.

Sun, Süper Bilgisayar 'Maverick'i Üretti

Maverick, global hava tahminleri, ülke güvenliği gibi veri yoğun uygulamalara gerekli bilgi işlem kaynağını sunarken, uzaktan 3 boyutlu grafik çizimlerine de imkan sağlıyor.

Teksas Üniversitesi İleri Bilişim Merkezi (TACC) ve Sun Microsystems, yaptıkları ortak açıklamayla 3 boyutlu canlandırma yapabilme özelliklere sahip yeni UltraSPARC tabanlı süper bilgisayar Maverick’in ‘Ulusal Bilim Fonu TeraGrid’ projesinde canlı kullanıma alındığını duyurdular. Maverick, ülkedeki araştırmacı, bilimadamı ve mühendislere yüksek performans, depolama kaynakları ve canlandırma özellikleri sunuyor. Yüksek hacimli verilerin analizi, uzaktan 3 boyutlu canlandırma yapabilme özellikleriyle hava durumu tahmini gibi zaman-kritik sorunlara çözümler getiren Maverick, benzersiz konfigürasyonuyla dünyadaki tek örnek olarak kabul ediliyor.

Sun ve TACC’nin bir yıllık işbirliği ile üretilen Maverick; Sun’ın sunucu, depolama, yazılım ve ağ yapılarındaki yaratıcı gücüyle TACC’nin canlandırma alanındaki uzmanlığını biraraya getiriyor.

Sofistike canlandırma teknolojisinin yüksek bant genişliğine sahip yeni kuşak ağ altyapısı ile birleştiren Maverick, ülkenin ‘Acil Cevap Yönetimi’, Texas Eyaleti için ‘Sel Baskını Modellemesi’, ‘Global Hava Tahmini’, ‘Deprem Mühendisliği’ ile biyolojik tehlikeleri de kapsayan ‘Ülke Güvenliği’ gibi konulardaki araştırmalarda kullanılıyor. Bazı özel kasırgalar için sel modellerinin çıkarılabilmesine, fırtınların izlenmesine imkan sağlayacak olan Maverick ile daha hızlı planlama, tahliye rotalarını değiştirebilme ve yeni sığınma yerleri belirleyebilmek mümkün olabilecek.

Maverick’in teknik özellikleri Sun’ın karmaşık uygulamaların hazırlanması ve ağ üzerinde paylaştırılabilmesi için gerekli olan yüksek performanslı altyapılara yönelik deneyimini ortaya koyuyor. 64 Ultra SPARC IV, Chip Multithreading işlemcileri ile güçlendirilmiş Sun Fire E25K sunucusundan oluşan sistem Solaris işletim sistemi ile çalışıyor. 128 işlemci çekirdeğine ve 16 sistem ana kartı üzerinde 512 Gigabyte lık paylaşımlı hafızaya sahip olan sistemde, 8 dual gigabit’lik fiber kanal depolama kartlarıyla erişilebilen, terabyte’lar düzeyinde depolama kapasitesi mevcut bulunuyor. Çok port‘lu 10 Gigabit Ethernet adaptörleri sisteme, söz konusu uygulamaların gerektirdiği yüksek ağ performansını sağlıyor.

Texas Üniversitesi İleri Bilgi İşlem Merkezi’nde yer alan Sun Terascale Visualization (Görselleştirme/Canladırma Sistemi), herhangi bir sunucu sistemine bağlanılabilecek biçimde tasarlanmış bulunuyor.
Sistemin genel özellikleri ise şöyle:

• 64-dual-core UltraSPARC IV işlemcili 512GB hafızalı Sun Fire E25K sunucu,
• Kolaylıkla ve düşük maliyetle büyütmeye ya da yükseltim yapabilmeye olanak sağlayan, ana sistemin I/O altsisteminden ayrılmış 8 grafik ucu,
• Sun N1 Grid Engine ile entegre edilmiş görselleştirme servisleri prototip yazılımı
• Merkezin görselleştirme verileri için 1 Terabyte depolama kapasitesi
• 265 Gigaflop’luk zirve performansı (1 gigaflop saniyede 1 milyar floating-point operasyonuna eşdeğerdir).

Araştırma Merkezi Neden Sun’ı Seçti?

• I/O ve veri yoğun uygulamalar için tasarlanmış bulunan Sun Fire sunucularının dengeli mimarisi,
• Sun’ın masif SMP sistemlerindeki uzmanlığının paralel grafik uygulamalarını destekleyen bir mimarinin geliştirilmesinde avantaj sağlaması,
• Sun’ın açık yazılım standartlarına uzun yıllardır sağladığı destek.

Hızlandırılmış Grafikler

Maverick gibi bir sistem ile neler yapılabilir? Veriler analiz edilerek, mükemmel biçimde modellenebilir ve gerçek hayat senaryolarına daha net bir biçimde uyarlanabilir. Sistemin sağladığı destekle bilim adamları acil durumlara gerçek zamanlı olarak karşılık verebilir. Maverick; biomedical araştırmalar, protein toplanması , petrolden arındırma, bir binaya düşen bombanın etkisinin ölçümlenmesi gibi gerçek hayat olaylarının karmaşık yapıdaki modellemesinin yapılabilmesinde kullanılmaktadır. Maverick ile beyin cerrahisi, çarpışan partiküllere ilişkin simülasyonlar yapılabilmekte, bir uzay aracının bir panelindeki bir parça köpüğün moleküler düzeyde izlenmesi gerçekleştirilebilmektedir. Bu simülasyonlar ne kadar hızlı çalıştırılabilirse, değişkenler de bir o kadar hızlı güncellenebilecek, modellemeler gerçek hayata çok daha yakın yapılabilecektir.

Okuyucu Yorumları