Süper tarayıcıların savaşı:IE, Firefox, Opera

CHIP Online zamanın en popüler web tarayıcılarını sıkı bir teste tâbi tuttu. Sonuçlar burada...

Tarayıcılar yarışıyor

Kötü hackerlerden korunmak için ya süper güçlere sahip ya da iyi bir tarayıcıya olmak lazım. CHIP Online sörf yazılımlarının ne kadar güvenli olduğunu test etti hangisinde süper kahraman ışığı olduğunu ortaya çıkardı.

Bir süper kahraman ile internet tarayıcısının ortak noktası ne olabilir? Birçok şey var aslında: İkisinin de kötülere karşı savaşta kullandıkları özel güçleri var. Birinde bunlar Lex Luthor ve Joker'dir diğerinde ise saf internet kullanıcılarının parasını sömüren veya PC'sini eline geçiren hackerlerdir. Hangi tarayıcının daha iyi olduğu sorunsalı ise Süpermen mi yoksa Batman mi daha iyi kavgası kadar eskidir. İşte bu kavgaya Firefox 3, Opera 9.5, Microsoft Internet Explorer 7 ve IE8'in Beta 1 sürümü katılıyor. Apple tarayıcısı Safari yok; bir ankete göre kullanıcıların sadece yüzde 2'si onu kullanıyor.

Testimizde süper tarayıcılar kötülere karşı donanımlı olmaları dışında birçok kullanışlı özelikle sunup sunmadıklarını da kanıtlamalıydılar. Peki hız? Elbette çok hızlı olmalılar.

Süper tarayıcıların savaşı: IE, Firefox, Opera

Koruma: Opera güvenlik kahramanı

Koruma: Opera güvenlik kahramanı

Güvenlik şu sıralar çok mühim olduğu için tarayıcıların koruma ilkelerini mercek altına aldık ve bunu yaparken kabul görmüş güvenli uzmanı Secunia ile beraber çalıştık.

Koruma: Opera güvenlik kahramanıSonu ise pek rahatlatıcı değil: Kullanıcıların yaklaşık yüzde 65'i kendilerini koruyamayan tek bir tarayıcıya güveniyor. Onlar, şu an itibariyle dokuz kapanmamış açık barındıran Internet Explorer'ı kullanıyorlar. Bu açıkların saldırganın sistemi eline geçirmesine sebep olması ise cabası.

En güvenli sörfü test ikincisi Opera ile yapabiliyorsunuz: Tarayıcı aktif bir biçimde sahte web sitelerine karşı uyarıyor, açık ara ile en gelişmiş çerez yönetimine sahip, banner'ları ve açılır pencereleri engelliyor ve bu iş için gerekli ayarları istek üzerine her site için kaydedebiliyor. Programın kapanmamış tek bir açığı bile yok. Mükemmel!

Diğer tüm katılımcılarda hackerler için arka kapılar var. Gerçi Firefox'un kapanamamış tek bir açığı vardı fakat Secunia bunu kritik olarak derecelendiriyordu. Durum iki IE sürümünde daha da kritikti. Bunun sebebi ise IE8'in halen kardeşi IE7'nin güvenli olmayan motorunu kullanıyor olması. Ayrıca sadece IE otomatik olarak tarayıcı tarafından çalıştırılan ActiveX yazılım bileşenlerini kullanıyor. Problem: ActiveX eklentileri sistem üzerinde çok fazla hakka sahip. Eğer bir hacker açık bulursa çoğu durumda kolayca işletim sistemini eline geçirebiliyor. Symantec'in Internet Security Thread raporuna göre tarayıcı eklentilerindeki güvenlik açıklarının yüzde 89'u ActiveX bileşenlerindeki zayıf noktalardan kaynaklanıyor!

Diğer tarayıcılar ActiveX'i hiçbir şekilde desteklemiyor. Böylece Microsoft bileşenleri bu kadar yaygınlaşmamış oluyor. IE'de ise sadece bunu kapatmak yardımcı oluyor ki, Microsoft varsayılan olarak bunu yapmıyor. Vista kullanıcılarının bu konuda avantajı var: Yeni işletim sistemi IE7 ve IE8'i, uygulamaların başlatılmasını engelleyen Korumalı Mod'da çalıştırıyor. Ama yinede yeni işletim sistemini kullananlar kendilerini çok güvende hissetmemeliler.

Fonksiyonlar: IE topallıyor

Fonksiyonlar: IE topallıyor

Bir süper kahramanın şık kostümü ve özel güçleri olmalı. Süper tarayıcılar da güzel gözükmeli ve incelikleriyle parlamalı. Farklı sayfaları sekmelerde açmak, sık gezindiğiniz yerleri kaydetme ve yönetme, RSS beslemelerini gösterme ve entegre arama fonksiyonu gibi farklı özellikler sunulmalı. Bunlar standart donanıma ait ve hepsi bunları yapabiliyor.

Fonksiyonlar: IE topallıyorEğer fonksiyonlara bakarsak Opera tarayıcısının genel anlamda iyi şansı olabilirdi. Birkaç örnek: Opera'da sekmelerle sadece gezinmekle kalmıyorsunuz bilakis çok daha fazlasını yapabiliyorsunuz. Mesela sekmeleri önizleme şeklinde görebiliyor, yer imi olarak kaydedebiliyor veya belirli bir sekme sıralamasını oturum olarak kaydedebiliyorsunuz. Mesela biri eviniz diğeri ise işiniz için. Herhangi bir sitenin çerezlerine nasıl davranılacağı veya reklam gösterip göstermeyeceğine bile karar verebiliyorsunuz. Tüm siteler serbestçe ölçeklenebiliyor, resimleri de dâhil; benzersiz!

Bir diğer eşsiz özellik ise fare hareketleri ile kontrol edebilme. Entegre arama özelliği sayesinde bir sitenin tüm içeriğini URL'sini bilmeden didikleyebiliyorsunuz. Detaylı düşünülmüş baskı özelliği sıradan gözükebilir ama belirtilmeyi hak ediyor: Son derece detaylı, çıktı alınacak sayfayı ölçekleyebiliyor, arka plan resmi karartılabiliyor ve baskı önizleme sunuluyor. Tüm bunları tek bir menü içerisinde mevcut. Böyle bir fonksiyon yelpazesini diğer tarayıcılar sunamıyor. Internet Explorer 7 rakiplerine nazaran sadece temel fonksiyonlar sunuyor. Ancak IE8 birkaç yeni özellik sunuyor. Mesela bir çeşit resimli RSS beslemesi olan WebSlices kullanılabiliyor. Problem: Microsoft yine bilinen formatlara değil, kendi geliştirdiği WebSlice formatının site yöneticileri tarafından desteklenmesine güveniyor.

Diğer üreticiler gerçekten yeni özellikler sunarken IE ancak onlara yetişmekle uğraşıyor. Mesela Microsoft, IE8 ile çökme koruması ACR'yi (Automatic Crash Recovery) sunuyor. Bu özellik sayesinde bir çökme anında kullanılan içerik ve sekmeler yeniden oluşturulabiliyor. Opera ve Firefox bunu çoktandır yapıyor. Firefox kullanıcıları tarayıcılarını Mozilla sitesinde bulunan yüzlerce eklenti ile isteklerine uygun bir şekilde genişletebiliyorlar; hepsi Firefox Community'den. İşte bu avantaj ile çok iyi donatılmış Opera bile baş edemiyor.

Fonksiyonlar: IE topallıyor

Performans: Firefox şimşek gibi hızlı

Performans: Firefox şimşek gibi hızlı

Saniyeler karar veriyor; eğer bir süper kahraman zamanında olay yerinde olmazsa sarışın kız binadan aşağı düşer. Gerçi tarayıcılarda durum bu kadar dramatik değil ama kim web sitelerinin aheste bir şekilde yüklenmesini beklemek ister?

Performans: Firefox şimşek gibi hızlı4 MBit ADSL veya daha yüksek hızlara çıkabilen VDSL çağında hiçbir tarayıcının hantal olma lüksü yok. Firefox bir Google-Maps sayfasını göz açıp kapayıncaya kadar oluşturabiliyor. Buna karşın Opera sanki tüm dünyayı kurtarmak istercesine bekletiyor; bu çok sinir bozucu bir durum.

Testte hızı iBench5 benchmark'ı ile ölçtük. Yazılım tarayıcıya kompleks HTML sayfaları, Cascading Style Sheets (CSS) ve XML sayfaları yükletiyor ve her şey tamamen gösterilene kadar geçen süreyi ölçüyor. Test birincisi Firefox bu konuda birinci oluyor. Büyük sürpriz: Hem IE7 hem de IE8, Opera'dan daha hızlı.

Bunun açıklaması ise Acid2 testleri: IE7 ve IE8 bu testi geçememiş olmalarına rağmen sörf sırasında web sitelerini düzgün bir şekilde görüntüleyebiliyorlardı. Buna karşın Acid2 testlerini W3C standartlarına uygun bir şekilde geçen Opera birçok siteyi sorunlu gösteriyordu, özellikle de Web 2.0 siteleri ve Ajax bileşenleri. Suçlu ise dolaylı yoldan Internet Explorer: Birçok kullanıcı bu tarayıcıyı kullandığı için web geliştiricileri W3C standartları yerine IE'nin kendi standartlarını baz alıyor. Bunu yeni W3C-Acid3 testi de doğruluyor. Bu testte tüm adaylar başarısız oluyor. Hiç biri testi yüzde 100 geçemiyor.

Bunun dışında RAM kullanımı ölçümleri bizi pek şaşırtmadı: Test adayları belirlenmiş bir zaman aralığında belirli siteleri yüklemekle yükümlüydü. Amaç: Mümkün mertebe az RAM kullanmak. Firefox bu alanda en iyi sonuçları verdi. IE7 pek de zeki çıkmadı ve yaklaşık 200 MB ana belleğe ihtiyaç duydu. Bu şekilde süper kahraman olunmaz.

Sonuç: İki kazanan ve iki kaybeden var

Sonuç: İki kazanan ve iki kaybeden var

Bu testte iki kazanan ve iki kaybeden oldu. Firefox kıl payı ile eski 1 numara tarayıcı Opera'ya baskın geliyor.

Güvenlik konusunda Opera az bir farkla önde. Standard durumdaki fonksiyonlar için de bu geçerli fakat Firefox, ücretsiz olarak sunulan sayısız eklentisiyle bu açığı kapatıyor. Hız konusunda Mozilla tarayıcısı tüm adayları solluyor. Cidden tavsiye etmeyeceğimiz tek tarayıcı Internet Explorer. Hem 7. hem de 8. sürüm. İki sürüm de güvensiz ve çok az özellik sunuyor.

Web tarayıcıları testte
Sıralama 1. Sıra 2. Sıra 3. Sıra 4. Sıra
Ürün Firefox 3.0 Opera 9.5 Internet Explorer 8 Beta 1 Internet Explorer 7
Üretici Mozilla Foundation Opera Software Microsoft Microsoft
İndir İndir İndir İndir
Genel Değerlendirme 93 92 70 68
Güvenlik (%45) 97 98 76 76
Performans (%35) 95 76 72 70
Fonksiyonlar (%20) 81 100 50 46
Güvenlik
Kimlik Avı Filtresi var var var var
ActiveX kapalı mı evet evet kısmen açık kısmen açık
Test edilen sürümdeki kapatılmış açıklar / kapatılmamış açıklar 1 / 1 14 / 0 28 / 9 28 / 9
Kişisel verileri silme 8 silme seçeneği, otomatik de var 10 silme seçeneği, otomatik yok 5 silme seçeneği, otomatik yok 5 silme seçeneği, otomatik yok
Performans
SunSpider-JavaScript testi (saniye) 27 39 40 41
iBench (HTML) (saniye) 23 26 24 25
RAM kullanımı (ortalama MB) 112 191 195 195
Acid2 / Acid3 testi geçti / geçmedi geçti / geçmedi geçmedi / geçmedi geçmedi / geçmedi
Fonksiyonlar
Sekmeli özellikleri geniş çok geniş basit basit
Sekme önizleme - var var var
Oturum kaydetme kapatma sırasında otomatik (seçime bağlı) farklı oturumlar kaydedilebiliyor - -
Yer imi yönetimi geniş çok geniş sadece temel fonksiyonlar ve Webslices sadece temel fonksiyonlar
Yazım Denetimi var var - -
Baskı fonksiyonu geniş: resim ve arka planı serbestçe ölçekleme geniş: resim ve arka planı serbestçe ölçekleme sayfaları otomatik olarak kağıt boyutuna uyarlıyor sayfaları otomatik olarak kağıt boyutuna uyarlıyor
Okuyucu Yorumları