Süpersonik sürat rekoru!

Sizce bir araba en fazla ne kadar hızlı olabilir? Bu süpersonik aracın hızına inanamayacaksınız...

Süpersonik sürat rekoru!

Safkan İngiliz Bloodhound SSC (Supersonic Car/Süpersonik araba), saatte 1609km ile yeni bir rekor hedefliyor. 1997 kara hız rekorunun baş mimarı Richard Noble ve Thrust SSC'nin pilotu; İngiliz hava kuvvetleri filosundan Andy Green, 'dünyanın en hızlı tekerlekli taşıtı' kavramının sınırlarını yeniden tartışmaya açıyor.

Yaptığı açıklamada, temel amaçlarının: 'yeni nesile bilim, mühendislik, teknoloji, matematik gibi kariyer seçeneklerinin varlığını hatırlatmak' olduğunu dile getiren Noble; 'karada, saatte 1600 kilometre hız' gibi, ilk bakışta gerçekleştirilmesi imkansız görünen ilham verici bir deneyim öneriyor. Önceki rekoruna bakılırsa bu, pekala da mümkün.

Bugün için kara hız rekortmeni ünvanını elinde tutan Thrust SSC, Rolls-Royce Spey turbo-fan motorlarını besleyen halis muhlis jet yakıtı ile çalışıyor. 'Ses duvarını aşan ilk kara taşıtı' olan Thrust, 97 Ekim'inde, Nevada çölünde yapılan testlerde, 1.228 kms'e çıkmış. Meraklısına ilginç bir not daha düşmek yerinde olacaktır: Aracın ortalama yakıt tüketimi, saniyede 18 litre civarında! Burada deneyeyim demeyin...

Okuyucu Yorumları