SüperTürkBilgisayar!

İTÜ'nün Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Projesi, dünyanın en güçlü 353. süperbilgisayarı!

Süper İTÜ ilk 500'de

İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesinde gerçekleştirilen Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Projesi, dünyanın en güçlü 353. bilgisayarı olarak kayıtlara geçti.
Ülkemizdeki en büyük sorunlardan biri olan deprem simülasyonlarında, savunma sanayinde ve nükleer araştırmalarda kullanılacak olan süper bilgisayar listeye giren ilk Türk orijinli sistem.
İşlem gücü saniyede 5.2 trilyon olan süper bilgisayarın içinde 560 adet çift çekirdekli Intel Xeon 5100 Woodcrest işlemci bulunuyor. HP ve Intel'in teknolojik desteği ve Türk bilişim firması Proline'ın çalşmaları ile kurulan Türkiye?nin ilk süperbilgisayarını, İstanbul Teknik Üniversitesi bünyesindeki Ulusal Yüksek Başarımlı Hesaplama Merkezi (National Center for High Performance Computing) Projesi altında kuruldu. İsteyenlerin kullanabileceği açık bir sisteme dönüştürülecek olan projeden herkesin yararlanması için azami özen gösterilecek.
1993 yılından bu yana, 13 yıldır dünyadaki süper bilgisayarları inceleyen ve ölçen Supercomputing TOP500, yılda iki kez olmak üzere bu bilgisayarları sıralıyor. Denetlenme işlemi Tennessee ve Mannheim Üniversiteleri tarafından yapılan şirketin listesindeki en hızlı bilgisayar saniyede 367 trilyon işlem yapan IBM BlueGene/L.
Bu yeni süper bilgisayar ile
* Meteoroloji: 4-5 günlük meteoroloji tahminlerinin süresi süper bilgisayar ile yaklaşık 10 güne çıkabilecek.
* Mühendislik: Gemi, otomobil ve uçak tasarımı, çarpışma testleri, nükleer kazalar nedeniyle oluşabilecek serpintiler benzeri uygulamalar.
* Plazma fiziği: Plazma füzyon cihazları ve hesaplamaları.
* Malzeme bilimleri: Yüksek sıcaklıktaki süper iletkenler, yarıiletken cihaz simülasyonları, inşaat sektörü için hafif ve dayanıklı malzeme tasarımı.
* Astrofizik: Yıldızların iç yapıları ve uzay araştırmaları.
* İlaç tasarımı: Yeni geliştirilen ilaçların etki tahmin simülasyonunda da süper bilgisayar teknolojisinden faydalanılıyor.
* Savunma sanayi: Şifre kırmak, füze yörüngesi izlemek, nükleer patlama, etki ve savaş oyunları simülasyonları.
* Ekonomi: Uzun vadeli ekonomik hipotezler ve borsa tahminleri.

Okuyucu Yorumları