Sürücüsüz arabalarla gelen tehlike!

Biz Google'ın sürücüsüz arabalarına hayranlıkla bakıyoruz ama birileri, bizim kadar rahat değil...

Sürücüsüz araba korkusu!

Her ne kadar çoğumuz, Google'ın sürücüsüz arabalarına iyimser denilebilecek bir şekilde bakıyor olsak da, FBI için durum hiç de öyle değil gibi duruyor. The Guardian ile FBI arasında geçen görüşmeye göre, FBI, sürücüsüz araçların gelecekte yaratacağı güvenlikten ziyade, bu araçların sürücü ihtiyacı duymamaları nedeniyle yaratabilecekleri yıkıma odaklanmayı tercih ediyor gibi duruyor.

Yüksek hızlı bir kovalamaca sırasında, direksiyondaki suçlunun, yol ile ilgilenmek zorunda olmadığını düşünün. Bu şekilde yola bakması gerekmeyen suçlu, rahat bir şekilde silahlanabilir ve polis güçlerine karşılık vermesi oldukça muhtemel bir hâl alır. Tabii ki sürücüsüz araçların direkt olarak kendilerinin "ölümcül silah" olarak kullanılma ihtimalleri de var.

FBI'ın raporunda, sürücüsüz araçların, alınan kötü kararlar veya anlık dikkatsizlikler nedeniyle oluşan kazaların azalması konusunda oldukça etkili olacağı kabul ediliyor. Ancak FBI, suçluların ve teröristlerin, araçların güvenlik sistemlerini yeniden programlayabileceklerini varsayıyor ve böylelikle, en basit hali ile araçların kırmızı ışıkları geçmesi veya diğer suçları işlemesi mümkün olacak gibi gözüküyor.

FBI, içinde bulunduğu bu işlevsel kötümserliğin yanı sıra, bu araçların kanun güçleri için yaratacakları kolaylıkları da yok saymıyor. Tabii ki bu kolaylıkların en başında, trafik kazalarında yaşanmasına kesin gözü ile bakılan azalma geliyor.

Ayrıca, sürücüsüz araçların takibi, diğer araçlara göre daha kolay olacak ve bu araçların takip konusunda da insanlardan daha iyi olacağına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Bu araçlar, sürücünün tepki hızı yüzünden yavaşlamaların yaşandığı üç noktalı dönüşler ve diğer manevralarda neredeyse tüm insanlardan daha iyi olabilecek kapasiteye sahipler.

Başka bir deyişle, FBI da bizler gibi sürücüsüz araçlarda hem avantajlar hem de potansiyel tehlikeler görüyor. Bir başka ilginç nokta ise, FBI'ın düşüncesine göre, A.B.D. içerisinde sürücüsüz araçların önümüzde beş ile yedi yıl arasında yasallaşmaları mümkün durumda...

Okuyucu Yorumları