Sürücüsüz araçlara ne kadar güveniyoruz?

Sürücüsüz araçları hepimiz merakla bekliyoruz. Peki ama onlara gerçekten ne kadar güveniyoruz?

Sürücüsüz araçlara ne kadar güveniyoruz?

ABD tüketicileri, sürücüsüz otomobiller ve bu otomobilleri var eden teknolojinin güvenli veya gerekli olduğundan emin değil gibi gözüküyor. University of Michigan tarafından yapılan ankete katılan kişilerin sadece yüzde 10'u, otonom araçları kullanmak konusunda endişeleri olmadığını söylerken, katılımcıların üçte ikisi bundan orta seviye veya yüksek derecede endişeli olduklarını söylemekteydi.

Arabalar sadece bir miktar otonom olduğunda ise güven seviyesi artmakta. Bu durumda katılımcıların yüzde 16'sı hiçbir endişeye sahip olmayacaklarını söylerken yüzde 50'si orta seviye veya çok daha endişeli olacaklarını söylemekteler.

Araştırma, otonom arabaların medya ortamında bol miktarda tanıtılmalarına rağmen tüketicilerin halen bu arabaların güvenliklerinden emin olmadıklarını göstermekte. Bir diğer bulgu da bu düşünceyi desteklemekte: Katılımcıların sadece yüzde 6'sı direksiyonu veya pedalları olmayan bir otonom araba ile rahat olacaklarını söylüyor Geri kalanlar, manuel kontrollerin yerlerinde kalmasını tercih ediyor.

Bu endişelerin ne kadar mantıklı olduğu ise ayrı bir tartışma konusu. Google'ın arabaları kendi başlarına 2.4 milyon kilometre yol gezmiş durumda ve sıfıra yakın bir kaza oranına sahipler. Diğer pek çok otonom araba üreticisi de kamusal yollarda büyük bir kazaya dahil olmadan geziyor.

Ancak araştırmanın baş yazarı Brandon Schoettle'ın yanı sıra, diğer uzmanların da sürücülerin acil bir durumda aracın kontrolünü güvenli bir şekilde ellerine almaları konusunda ısrarcı. Schoettle ayrıca, teknoloji tanıtıldıkça ve kullanılmaya başlandıkça, tüketicilerin yaklaşımının değişeceğini düşünmekte.

Araçlara gidecekleri yer komutunun verilmesi konusunda ise katılımcıların yüzde 38'i dokunmatik ekran istediklerini, yüzde 34'ü sesli komutları, yüzde12'si gösterge panelinde bir ekranı ve yüzde 8'i taşınabilir bir cihazı tercih ettiklerini söylüyor.

Okuyucu Yorumları