Sürücüsüz Otobüsler Londra Sokaklarına Çıkıyor...

Sürücüsüz bir otobüse binmek sizce nasıl bir deneyim olurdu? Çok yakında bu sorunun cevabını verecek birileri olacak!

Sürücüsüz otobüsler yola çıkıyor!

Sürücüsüz arabalarla dolu bir gelecek yolda. bunun bir kanıtı da Londra'da ortaya çıktı: Artık Londra caddelerinde sürücüsüz otobüsler gezmeye başlıyor. Şimdilik deneme sürüşleri söz konusu ama bu denemeler, umut vaadediyor.

Genişletilmiş deneme sürüşleri, güvenlik kasklı, not defterli sağlık ve güvenlik memurları yerine ilk defa kamunun genel üyelerini taşıyacak.

Önümüzdeki üç hafta içerisinde gerçekleşecek olan denemede prototip araçlar Greenwich yollarında önceden belirlenmiş rotaları takip edecek ve kamunun yaklaşık 100 üyesini de yanlarında taşıyacak.

Ne yazık ki bu sürücüsüz yolculuk araçlarına binmek için sadece yanlarına gitmeniz ve sıraya girmeniz yetmiyor. Bunun yerine test sürüşlerinden birinde yer edinmek için özel bir başvuru yapmanız gerekiyor.

Geliştirilen sürücüsüz otobüsün arkasındaki firma olan Oxbotica'nın söylediğine göre bu yavaş, sabit 16km hızla ilerleyecek otobüslerin testlerinde yer almak için 5.000 civarında başvuru yapıldı. Aynı anda dört kişi taşıyabilen araçlar, deneme sürüşlerinde yaklaşık 3.2km yol kat edecek.

Güvenli bir yol seçmek için beş kamera ve üç lazer kullanan araç bir direksiyona veya fren pedalına sahip değil. Ancak bu aracın bir bilgisayar tarafından kontrol edilmesine rağmen, testler sırasında acil bir durumda aracı durdurabilecek olan deneyimli bir sürücü de araç içerisinde yer alacak.

Oxbotica yöneticisi Graeme Smith'in belirttiği üzere "çok az insan bir otonom aracı deneyimledi ve bu (test), insanların (otonom araçları) kendileri görebilmeleri için kaçırılmaz bir fırsat."

Okuyucu Yorumları