Sürücüsüz otomobiller "patlayacak"

Sürücüsüz araçlar, her geçen gün yollara çıkmaya daha da yaklaşıyor. Peki ya sonrası?

Sürücüsüz otolar "patlayacak"

Otonom araçların, kullanıcılara sunulmaları ile beraber çok fazla satılacaklarına artık neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Çalışanlar, yaşlılar ve işletmeler bu araçları, zaman ve para tasarrufunun yanı sıra kullanıcı hatalarını da en aza indirmelerinden dolayı tercih edecek. Neredeyse tüm analistler, önümüzdeki birkaç on yılın kendini süren araçlar için büyük bir büyüme dönemi olacağı konusunda hemfikir. Ancak IHS Automotive, bu büyümenin düşünülenden de büyük olacağını söylemekte.

Firmanın en son öngörüsüne göre, 2035 yılına kadar Dünya genelinde 21 milyon otonom araç satın alınmış olacak. O tarihte yıllık ortalama 600.000 otonom araç satılacak. Bu sayı, yaklaşık olarak Chevrolet Silverados'un geçtiğimiz yıl Amerika'da gerçekleştirdiği sayıya denk gelmekte.

IHS'nin baş araştırmacısı Egil Juliussen'in söylediğine göre firma, 2025 ve 2035 yılları arasında yüzde 43'lük bir yıllık birleşik büyüme oranı beklemekte.

Bu tahmini etkileyen pek çok farklı etken bulunmakta. IHS'nin özellikle belirttiği etkenlerin arasında ise ekonomi paylaşımı, teknoloji endüstrisi ile ortaklıklar ve hem sağlayıcılardan hem de otomobil üreticilerinden otonom teknoloji gelişimine katılım bulunuyor.

IHS, 2020 yılına kadar ABD'de "birkaç bin" otonom aracın yola çıkmasını bekliyor ve 2035 yılında market payının yaklaşık olarak 4.5 milyon aracı veya toplam küresel sayının yüzde 21.4'ünü içereceğini düşünüyor. Çin, bu süre içerisinde ABD'yi geçecek ve aynı tarihte 5.7 milyon otonom araç yola çıkmış olacak...

Okuyucu Yorumları