Symantec: ‘Fidyeci’ Truva Atı’na Dikkat

Symantec, yeni bir Truva atıyla ilgili olarak bilgisayar kullanıcılarını uyardı. Trojan.Pgpcoder adlı Truva atı, bilgisayar dosyalarını şifreliyor ve bu şifreleri fidye karşılığı açıyor.

Symantec: ‘Fidyeci’ Truva Atı’na Dikkat

Bilgi güvenliğinde dünya lideri Symantec, İnternet’te suçluların şifre yöntemini kullanarak, dosyaları şifrelediği ve ardından para karşılığında şifreyi açıkladığını bildirdi. Symantec Yanıt Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Trojan.Pgpcoder adlı Truva atı konusunda bilgisayar kullanıcıları uyarıldı.

Symantec’in tehlike seviyesini 5 üzerinden 1 olarak açıkladığı Trojan.Pgpcoder’ın, şu an için çok hızlı yayılmadığı da bildirdi. Ancak Symantec, bu tehlikenin, kötü niyetli kodları yazanlarla suç işleyen toplulukların kar için keşiştikleri noktanın yükselen bir trend olduğunu göstermesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı.

Yeni Truva atı şifreleyeceği ortak dosyaların listesini arıyor ve ardından bunların orijinallerini yok ederek, ulaşımını engelliyor. Symantec’in araştırmalarına göre, zararlı kodları yazan kişiler orijinal dosyaların şifre çözümlerini belirlenen bir ödeme karşılığında vermeyi talep ediyor.

Symantec Yanıt Merkezi Müdürü Oliver Friedrichs, yeni tehlikeyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, bu saldırının suçluların finansal kazançlar için teknolojiyi kullanmalarının yükselen bir trend olduğunu gösteren belirtilerden bir tanesi olduğunu ifade etti. Friedrichs, kendi kendine yayılmayan bu tehlikenin iyi tarafının, zararlı biçimde yaygınlaşma esnekliğinin az olması olduğunu da vurguladı. Ancak bu Truva atının kötü niyetli amaçlar için kriptografi kullanımına bir örnek olduğunu belirten Oliver Friedrichs, bunun yabancı birisinin bir eve girip, kıymetli eşyaları kilitleyip, bunu geri vermemesiyle aynı şey olduğunu da söyledi.

Symantec, bu yöntemin kullanıldığı ilk saldırının bu olmadığını da açıkladı. 2000’li yılların başında AIDS virüsü hakkında bilgi vereceği belirtilen bir disket 20.000 PC Business abonesine gönderilmişti. Disket ile bilgisayarların diski şifrelemiş ve şifrenin çözülmesi için Panama’da verlen bir adrese 200 Amerikan Doları gönderilmesi istenmişti.

Okuyucu Yorumları