Symbian böyle doğdu, böyle öldü

Nokia'nın efsane işletim sistemi Symbian nasıl doğdu; neden öldü? Nokia doğru mu yaptı?

Efsanenin doğumu ve ölümü!

Ekim ayında "bakım modu"na alınan Symbian, artık Nokia'nın yeni ceplerinde yer almayacak. Nokia'ya göre "çözülmesi mümkün olmayan rekabet zorluklarına" sahip mobil işletim sistemi, 808 PureView'dan sonraki telefonlarda görünmeyecek.

Android, Windows Phone ve iOS gibi işletim sistemlerinin piyasayı ele geçirdiği bir dönemde Symbian, giderek daha eski görünmeye başlamış durumdaydı. Yine de Nokia, özellikle ülkemizde azımsanmayacak düzeyde Symbian'lı cep satmayı başardı. Onu özleyeceğimizi söylemek zor; peki ama Nokia Symbian'ı bırakmakla doğru mu yaptı? Bunu zaman gösterecek.

Symbian'ın ortaya çıkışı

Symbian, ilk olarak geleceğe yönelik bilgisayarlarıyla tanınan firma Prison tarafından geliştirilmişti. 1990'ların sonlarında Nokia, Motorola ve Ericsson ile güçlerini birleştiren Psion, sahip olduğu EPOC OS'u Nokia, Sony Ericsson UIQ için farklı ürünlere dönüştürdü. Symbian, iPhone çıkana dek bize birkaç harika cihaz sunmuştu.

iPhone'un Symbian'daki sorunlara sahip olmaması önemli bir avantajdı. İlk Psion çalışanı olan Charles Davis, 2011'de The Register'a Symbian'ın çeşitli anlaşmazlıklardan darbe yediğini söylemişti. Symbian'da "maksimum farklılaştırmaya" gidildiğini söyleyen Davis, bunun yeniliklere engel olduğunu iddia etmişti. Davis'e göre Symbian, Apple'dan 5 veya 10 yıl önce bir uygulama mağazasına sahip olabilirdi.

Cisco, Symbian'a adapte olmayı düşündüğünde, Symbian'ın birbiriyle uyumsuz birçok parçaya bölündüğünü fark etmişti. Örneğin Symbian 7 için yazılan uygulamalar Symbian 8'de çalışmıyordu.

Stephen Elop: "Yanan platform"

Stephen Elop:

Stephen Elop: "Yanan platform"

Nokia CEO'su Stephen Elop'un iPhone'la başa çıkamaması nedeniyle "yanan platform" olarak adlandırdığı Symbian, bir tasarımcıya göre "tasarımdan çok politika yapmanın" kurbanı olmuştu. Qualcomm CEO'suna göreyse Nokia, potansiyel fırsatları değerlendirmek üzere çok fazla zaman harcıyor ve kararı verdiğinde "fırsat çoktan kaçmış oluyordu".

Nokia, çok başarılı olduğu bir dönemde iPhone'un kendisine karşı büyük bir tehlike oluşturduğunu görememişti. Nokia'nın bu dönemdeki odak noktası, sıradan, akılsız ceplerdi, çünkü para onlardaydı. Şimdi ise durum biraz farklı.

Elop, Symbian için "içinde geliştirilmesi giderek zor bir ortam haline geliyor" demiş ve Symbian'ın "yeni donanım platformlarının avantajını kullanamadığını" iddia etmişti. Elop'a göre böyle devam edilmesi halinde Nokia giderek daha geriye düşecek, rakipler ise her geçen gün ileriye gideceklerdi.

Symbian'ın ipini çeken Elop da olsa, onu öldüren Nokia'nın akıllı cepler arasındaki savaşın cihazlar arasında olduğunu düşünmesiydi - ancak gerçekte durum biraz farklı.

Nokia, Sybmian ile bir işletim sistemine sahipti ancak Apple ve Google'a rakip olabilecek bir ekosistem meydana getirecek zamanı bulamamıştı. Elop'a göre bunu Symbian için yapmak, Nokia'nın başa çıkamayacağı kadar uzun bir zaman gerektirecekti. Bu nedenle Nokia, Windows Phone'u seçti. Elop'un bu hamlesinin Nokia'yı kurtarıp kurtarmadığını söylemek için henüz erken, ancak Symbian'ın ölümüne sebep olduğu kesin.

Okuyucu Yorumları