Tablet deyince akla sadece iPad mi geliyor?

iPad ismi amacını aşıp çok başka yerlere doğru gidiyor... Peki ama bu gerçekten iyi bir şey mi?

Tablet = iPad mi?

Apple, çok fazla şirketin başaramadığı bir işi başarmak üzere: "iPad"i "tablet" yerine kullanılan genel bir kelime haline getirmek. Araştırmacılara göre Apple, yeni bir kategoriye hayat vermiş bulunuyor. Ancak bu tür bir genelleştirme, bir şirket için her zaman avantaj sağlamayabiliyor.

Şirketler, bir marka oluşturmak için milyonlarca dolar harcıyorlar. Ancak bir ürünün adı, diğer benzer ürünlerin de adı halini aldığında markanın itibarı bundan zarar görebiliyor. Marka isimlerinin genelleşmesi, sıkça rastlanan bir durum değil. En azından ABD'de marka isimlerinin yüzde 5'inden daha azının genelleştiği tahmin ediliyor. Bir uzmana göre ise bu iş başladığında, onu engelleyecek hiçbir şey bulunmuyor.

Şirketlerin korkulu rüyası ise bir marka isminin çok fazla yaygınlaşarak mahkemelerin onu bir patent olmak için "çok genel" saymması. Bu ise kalitesiz ürünler dahil herhangi bir ürünün ismi kullanabileceği anlamına geliyor. Markalar genellikle bir şirket diğerini ismini kullandığı iddiasıyla dava ettiğinde ve bu dava federal mahkemeye gittğinde "genel" hale gelebiliyor.

iPad ismi, tablet ilk ortaya çıktığında eleştirilmişti ve yerine farklı alternatifler önerilmişti. Ancak bugün bu eleştiriler geride kalmış görünüyor. 58 yaşındaki bir kadın, tablet deyince aklına iPad'in geldiğini söylüyor.

Okuyucu Yorumları