Tablet PC alacaklar; Dikkat!

Tablet PC'nin yaygınlaşması ile birlikte internette doğan yeni dolandırıcılık yönetimi ile tanışın!

Tablet PC alacaklar; Dikkat!

Hüseyin Cem Köylü

CES ile birlikte yüze yakın yeni tablet tanıtıldı ve raflardaki yerini almak için gün sayıyorlar. Güvenlik firması OpSec Security, piyasada sahte tabletler olduğunu ve internet üzerinden alışveriş yapacak olanların dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Dün yayınlanan bir araştırmada, ünlü alışveriş siteleri olan Alibaba, DHgate, EC21, Made-in-China ve TradeKey'in de bu sahte tablet satıcılarına ev sahipliği yaptığı açıklandı. Sahtekarlar genellikle toptan satış yapıyorlar ya da sahte cihazı orijinal fiyatının çok altına satıyorlar.

OpSec Security örnek olarak, Motorola Xoom tableti için ayda 85.000 ilan açıldığını, orijinal fiyatı 399 dolar olmasına rağmen 100 dolara ilanlar olduğunu ve bu ilanlarda Apple ürünlerinin simgelerinin kullanıldığını gösterdi.

Samsung'un Galaxy Tab'i de sahtekarların gözdelerinden. Bazı ilanlarda, orijinal resmin aynısı sadece marka silinerek yayınlanıyor. Aynı şekilde Archos'un tabletinin fotoğrafları da marka silinerek yayınlanıyor. Hatta bazı ilanlarda orijinal ürünün fotoğrafının bile kullanıldığı görülebiliyor. Sahtekarlar, uygun fiyata orijinal ürün satın aldığını sanan bilgisiz tüketicileri bu şekilde kandırıyorlar.

Peki bu tuzaklara düşmemek için nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Haberimizin ikinci sayfasında...

Tablet alacaklara öneriler...

Tablet alacaklara öneriler...

OpSec Security'nin başkanı Tom Taylor "Açık artırma sitelerinde zekice işlenmiş fotoğraflar kullanma ya da "gerçeğinden çok daha iyi" şeklinde pazarlamayla, bu sahtekarlar hakkında bilgilendirilmemiş çoğu kullanıcı bu tuzaklara düşüyorlar. Hele ki CES'te tanıtılan son model tabletlerin cazibesiyle, gelecek haftalarda bu sahte tabletler daha da artacak" açıklamasında bulundu.

OpSec'in tablet alacaklara önerileri ise şöyle:

- Fiyat farkının çok fazla olmamasına dikkat edin. Sahte tabletler kimi zaman orijinalinin üçte biri fiyata satılabiliyor.
- Ürün resimlerinin sahte olup olmamasına dikkat edin. Orijinal ürünün özelliklerini, boyutunu ve renklerini bilmek, sahtesinden ayırmanızda size yardımcı olur.
- Model numarasına dikkat edin. Üreticiler her cihaza ayrı bir kod adı takar veya model numarası verir. Sahte cihazlarda bu numaralar orijinal ile uyuşmayabilir.
- Garantili olmasına dikkat edin. Çoğu üretici, ürünlerine sınırlı da olsa garanti uygular. Satın almadan önce cihazınızın garantisinin olmasına çok dikkat edin.

Okuyucu Yorumları