Tabletler için zor zamanlar başladı!

Yakın geçmişte peynir ekmek gibi satılan tabletlerin üzerinde kara bulutlar dolaşıyor...

Tabletler için zor zamanlar!

Tabletler genel olarak çekiciliklerini kaybetmiş olsalar da, çıkartılabilir klavyeler ile beraber gelen 2-in-1 tipi cihazlar için halen ümit var. IDC tarafından yayınlanan rapora göre 2016'nın ilk çeyreğinde Dünya genelinde tablet satışları, bir yıl öncesine göre yüzde 14.7 düşerek 39.6 milyona geriledi. Araştırma firması, bu gerilemenin sebebi olarak ilk çeyrek düşüşlerinin yanı sıra, tüketicilerin ilgisinin azalmasını da gösteriyor.

Klasik tabletler, ve IDC'nin isimlendirmesi ile "slate'ler," tüm tablet satışlarının yüzde 87.6'sından sorumlu durumda. Ancak ayrılabilir klavye ile gelen tabletlerin satışları 4.9 milyon üniteye ulaştı. Bu da bir önceki yıla göre yüzde 120'lik bir artış olarak gözükmekte.

Tablet satışlarını azaltan birkaç etken bulunmakta. Giderek daha fazla insan büyük ekranlı telefonları tabletlere tercih ediyor, tablet sahipleri cihazlarını daha uzun süre kullanıyor veya aile üyeleri ile paylaşıyor. Yeni tabletler de, insanların ürünlerini güncellemeleri için yeterli özellikleri sunamıyor.

Bu düşüşü hafifletmek için üreticiler, doğal bir sonuç olarak, aynı zamanda laptop gibi kullanılabilen, çıkabilen klavyelere sahip tabletlere yöneliyor. En büyük beş tablet üreticisinden biri olan Apple, dağıtımının ve market payının düşmesine rağmen birinci sırada kalmayı başardı. IDC'nin söylediğine göre Apple'ın 9.7 inçlik iPad Pro'su ve yeni 256GB depolama seçeneği sunan 12.9 inçlik iPad Pro'su ürün serisi için "sağlıklı eklentiler" olmakta. Dağıtımının ve market payının düştüğünü gören bir diğer firma ise Samsung. Her ne kadar Samsung Galaxy Tab serisi halen popüler olsa da, TabPro S'in işi kolay görünmüyor. IDC, bunun için 900 dolarlık fiyat etiketini suçlamakta.

Amazon, oldukça ucuz fiyatları ile bir çeşit başarı yakalamış gibi gözüküyor. 900 dolardan başlayan popüler Surface Pro ürünleri ile Microsoft da pazarda iddialı konuma gelmek için çalışıyor. IDC kıdemli araştırma analisti Jitesh Ubrani, Surface'ın oldukça iyi bir seri olduğunu söylerken, ilk çeyrekte yeterli sayıya ulaşmanın zor olduğunu belirtmekte ve yüksek fiyatı da bu konuda daha çok zorluk çıkardığını iddia etmekte. Bir diğer IDC analisti Jean Phipple Bouchard da Microsoft'un, çıkartılabilir klavyelere sahip tabletler alanında ilk beş listesinde bulunduğunu belirtmekte...

Okuyucu Yorumları