Tarayıcı pazarında Eylül rakamları

IE düşüşünü sürdürdü, Firefox şaşırttı, Chrome hızla küçülüyor. İşte tarayıcı pazarının son durumu..

İnenler - Çıkanlar!

Web tarayıcı pazarını yakından takip eden Net Applications şirketi tarafından yayınlanan son rapora göre Microsoft Internet Explorer'ın pazar payındaki düşüşü, Eylül ayında da devam etti.

Ağustos ayında %72.2'lik bir pazar payına sahip olan Internet Explorer, %71.5'lik orana inerek düşüş trendini Eylül ayında da sürdürdü ve böylece yıl başından bu yana IE'nin kaybı %4.5 olarak gerçekleşti.

Pazar kaybı aslında sadece Internet Explorer'da görülmedi. Google'ın yeni web tarayıcısı Chrome, yayınmasından sadece bir hafta sonra %1'lik pazar payı elde ederek büyük bir başarı göstermişti.

Ancak bu büyük başarısını çok fazla koruyamayan Chrome, aradan geçen kısa sürede pazar payında ciddi bir düşüş yaşayarak %1'den %0.78'ye düşerek Opera'yı az farkla geride bıraktı. Opera'nın pazar payı ise %0.69 olarak gerçekleşti.

IE8'deki kıpırdanma

IE8'deki kıpırdanma
Firefox 2 kullanıcılarının büyük bir kısmı 3. sürüme terfi etmiş durumda.

Firefox ise önceki ayların aksine bu kez yükseliş trendini koruyamadı. Pazar oranı %19.7'den %19.5'e gerileyen Firefox, Eylül ayını ufak bir kayıpla kapadı.

Ancak Net Applications'a göre Firefox 2, kullanıcılarını otomatik güncelleştirme sayesinde Firefox 3'e başarılı bir şekilde geçiş yaptırabildi.

Şirketin raporuna göre Ağustos ayında Firefox 2'nin ve 3'ün payları sırasıyla şöyle: %11.5 ve %7.7. Eylül ayında ise Firefox 3'e geçişin hızlanmasıyla Firefox 2 %5.8'e kadar gerilerken, Firefox 3 ise %13.3'lük payı yakalayabildi.

Son olarak IE6'nın oranı %25'in altına düşerken, Safari ise ufak bir yükselişle %6.7'ye ulaştı. Microsoft'un yeni tarayıcısı Internet Explorer 8'in pazar payı ise %0.22'den %0.37'ye çıktı.

Son olarak Safari... Apple'ın tarayıcısı, Ağustos ayında %6.37 olan pazar payını Eylül'de biraz artırarak %6.65'e ulaştı.

CHIP Online yorumu:
Görünüşe göre Chrome'un, beta da olsa kullanıcılara sunulması, başta IE olmak üzere tüm tarayıcı pazarı için küçük kayıplar anlamına geliyor. Chrome'dan etkilenmeyen tek tarayıcı ise Safari. Bir diğer ilginç nokta ise, fişi çoktan çekilmiş olan Netscape'in halen %0.63'lük bir paya sahip olması. Bakalım Google Chrome nihai sürüme ulaştığında nasıl bir fırtına ile karşılaşacağız? Aynı soruyu IE8'in piyasaya gürüş yapacağı günler için de tekrarlamamız mümkün...

Okuyucu Yorumları