Tarayıcıların tartışılmaz şampiyonu Chrome!

Bazı kullanım verilerine göre IE'nin altında kalan Chrome, tartışmasız liderliğini ilan etti!

Chrome herkesi geçti!

Google'ın popüler web tarayıcısı Chrome, sonunda NetMarketShare rakamlarında da bir numaraya yerleşti. Rakip ölçüm firması StatCounter, bu sonuca dört sene önce varmıştı.

Artık hem NetMarketShare , hem de StatCounter, Chrome için aynı şeyleri söylüyorlar: Google'ın tarayıcısı, Internet Explorer'dan daha popüler. Bununla birlikte firmaların paylaştıkları yüzdeler oldukça farklı. NetMarketShare'e göre Chrome, Nisan ayı itibariyle yüzde 41,66 masaüstü kullanım oranına ulaşmış bulunuyor ve yüzde 41,35 kullanım oranına sahip IE'yi geçmiş durumda.

StatCounter ise Chrome'un kullanım oranının yüzde 60,7 olduğunu, IE'nin pazar payının yüzde 13,25 seviyesinde olduğunu söylüyor. Firmaya göre IE, Nisan'da yüzde 15,62'ye ulaşan Mozilla Firefox'un bile gerisine düştü.

Bu "çelişkinin" nedeni ise oldukça açık. StatCounter, sadece kendi kodunun kullanıldığı sitelerdeki görüntüleme sayılarına bakarken NetMarketShare (NetApplications olarak da tanınıyor), eşsiz ziyaretlere bakıyor ve verilerini ülkelerin internet trafiğine göre ağırlıklandırıyor. Bu yüzden interneti yoğun olarak kullanan bölgeler, NetMarketShare'in verilerinde daha iyi temsil ediliyor. İki ölçüm yönteminin de kendilerine göre avantajları ve dezavantajları var, ancak Internet Explorer'ın NetMarketShare'in verilerinde yıllarca lider kaldığına şahit olmuştuk.

Microsoft'un IE'nin yerine Edge'i koymaya başladığını atlamamak gerekiyor. Bununla birlikte Edge'in kullanım oranı, NetMarketShare'e göre yalnızca yüzde 4,39. Dahası StatCounter ve Quantcast verilerine göre kullanıcılar, Edge'i denedikten kısa süre sonra onu terk ediyorlar.

Okuyucu Yorumları