Tarihteki 10 önemli robot!

Aralarında Milattan Öncesi'ne ait robot bile var! İşte tarihin en unutulmaz 10 robotu...

Unutulmaz 10 robot!

Robotlar, bugün mutfağımızdaki karıştırıcıdan fabrikalarda montaj hattında kullanılanlara hayatımızın içindeler. Peki tarihteki en önemli robotlar hangileriydi ve hangi işi yaptılar? İşte kronolojik sırada 10 robot:

M.Ö. 350: The Pigeon

Yunan fizolof, astronom ve matematikçi Archytas'ın ilk projelerinden bir tanesi, The Pigeon adında ağaçtan yapılmış mekanik bir kuştu. Kuş, buhar yoluyla 200 metre uçabiliyordu.

1495: Leonardo'nun robotu

Robotların geçmişinde Leonardo Da Vinci'nin de adı var. Leonardo Da Vinci, 1945'de ilk insan benzeri robotu meydana getirmişti. Robotun çizimlerine bakacak olursak ayakta durduğunu, oturabildiğini, miğferinin önünün kaldırabildiğini ve kollarını oynatabildiğini görüyoruz. Robotun bugün çizimlere dayanarak meydana getirilen bir kopyası bulunuyor.

The Duck, Tesla'nın uzaktan kumandası, The Unimate

The Duck, Tesla'nın uzaktan kumandası, The Unimate
The Duck

1738: The Duck

Fransız mucit Jacques de Vaucanson tarafından meydana getirilen The Duck adındaki robot ördek, 400'ün üzerinde farklı parçaya sahipti ve kanatlarını çırpabiliyor, yemek yiyebiliyor, onu sindirebiliyor ve dışkı üretebiliyordu!

1898: Tesla'nın uzaktan kumandalı botu

Elektrikli buluşlarıyla tanıdığımız Nikola Tesla'nın robotlarla ilgili alanda da bir buluşu vardı. Tesla, kablosuz aktarım sistemini tanıtmaya çalışırken demirden bir botu uzaktan kumandayla kontrol etmişti. Ancak o zamanlar böyle bir denetimin önemini kimse kavrayamamıştı.

1962: The Unimate

Bilim adamları, 1960'larda robot kollara büyük önem vermişlerdi. Bunlardan belki de en önemlisi, The Unimate adlı koldu. Bu kol, ilk endüstriyel kollardan biriydi ve General Motors'un montaj hattında kullanılıyordu. Sakatlanma ve ölüm riskini azaltan kol, sıcak döküm metallerini tutuyor ve araba gövdelerini birleştiriyordu.

Shakey, Genghis, NASA'nın robotu ve fazlası

Shakey, Genghis, NASA'nın robotu ve fazlası
ASIMO

1966: Shakey

SRI International tarafından geliştirilen Shakey, diğer robotlardan farklı olarak bir görevi nasıl tamamlayacağını kendi buluyordu. Shakey, odalarda dolaşabiliyor, ışıkları ve kapıları açıp kapatabiliyor, nesneleri çekip itebiliyordu.

1989: Genghis

MIT Labs'ta Mobile Robots Group tarafından geliştirilen Genghis, düzgün bir biçimde yürüyebilen ilk robottu. Diğer bir özelliği ise hıza ve kolayca üretilebilmesiydi.

1997: NASA Mars Pathfinder ve Sojourner

Mars'ın atmosferine bir paraşütle giren Sojourner, dünyaya gezegen hakkında faydalı bilgiler göndermişti. İki makine de beklendiğinden daha uzun hayatta kalmayı başardı.

2000: ASIMO

Honda tarafından geliştirilen ASIMO, insana benzer yürüme şekillerine sahipti ve kollarını kullanabiliyor, konuşabiliyor, dinleyebiliyor, görebiliyor, insanları ve nesneleri tanıyabiliyordu.

Okuyucu Yorumları