Tehlikelere, Yapay Zeka Sistemle Önlem Alınabilir

Küresel boyuta ulaşan tehlikelere bütüncül, yapay zeka sistemlerle önlem alınabilir.

Tehlikelere, yapay zeka ile önlem

Türkiye'nin bilişim ihracatı şampiyonu Ekin Teknoloji, bu yıl 6-7 Şubat tarihlerinde Almanya'nın başkenti Berlin'de 21'incisi gerçekleştirilen Avrupa Polis Kongresi'nde yapay zeka ile geliştirilen güvenli şehir teknolojilerinin günümüzdeki ve gelecekteki önemini paylaştı. Federal güvenlik mimarisi, siber suçlar, yeni tehditler ve yeni gereksinimlerin değerlendirildiği organizasyon bin 500'e yakın gizli servis elemanı, polis, sınır polisi, devlet ve hükumet yetkilisi, parlamenter ve endüstriyel katılımcıyı ağırladı.

İnterpol Genel Sekreteri Prof. Dr. Jürgen Stock, EUROPOL Avrupa Sibersuç Merkezi Başkanı Steven Wilson, Alman Anayasayı Koruma Teşkilatı Başkanı Dr. Hans-Georg Maaßen, Alman Federal Polisi, Alman Federal Kriminal Polisi, Avrupa polis teşkilatları, güvenlik otoriteleri ve önde gelen teknoloji aktörlerini ağırlayan organizasyonda Ekin Teknoloji'nin Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Akif Ekin güvenli şehirler için mobilite ve bağlanılabilirliğin önemini katılımcılarla paylaşarak, tamamı Türk mühendislerin eseri olan yapay zeka ile geliştirilen güvenli şehir çözümlerini anlattı.

Konuşmasında bağımsız çalışan güvenlik çözümlerinin güncelliğini yitirdiğini, tam şehir güvenliği sağlamak için bütüncül çalışan, birbiri ile iletişim kurabilen sistemlerin gerekli olduğunu ve günümüzde polis kuvvetlerinin tam gözetim için güçlü bir dijital ağa ihtiyaç duymaya başladığını belirten Akif Ekin; "Bugün karşılaştığımız tehlikelerin hemen hepsi ulusal değil, küresel. Kamusal alanların korunmasında şehir kalelerini dijital olarak örmek için polis, federal ve devlet aktörlerinin bir araya gelerek akıllı ve güçlü bir gözetim ağı oluşturmasına, mobil teknolojiler de kullanarak şehir güvenliğinin bütüncül bir halde yönetilmesine ihtiyaç var. Bunu hayata geçirebilmek için de birbirinden bağımsız hareket eden değil, tek bir noktadan yönetilebilen, birbiri ile iletişim kurabilen ve yapay zekayı temel alan sistemlere ihtiyaç var" dedi. Konuşmasında trafik yönetim sistemlerinde doğruluk oranlarının öneminden de bahseden Ekin, yüksek doğruluk oranına sahip çözümleri gerçek vakalar üzerinden örneklerle katılımcılarla paylaştı.

"GERÇEK ZAMANLI YÜZ TAKİBİ"

Ekin Teknoloji'nin Güvenli Şehir Teknolojileri Yönetim Sistemi ile şehir güvenliği için çalışan tüm sistemlerin tek merkezden yönetilebildiğini belirten Ekin konuşmasını şöyle sürdürdü; "Sistem, şehirdeki tüm gözetim araçları ile iletişim kurarak her türlü olay için uyarı verip, aksiyon alınmasını sağlıyor. Bununla birlikte, birbirinden bağımsız çalışan güvenlik sistemlerinden aldığı verileri işleyerek bu çözümlerin tek bir merkezden yönetiyor. Geliştirdiğimiz bu teknoloji sınır kapılarından AVM'lere, stadyumdan şehir merkezine kadar toplumsal hayatımızın geçtiği her yerin çok daha güvenli olabilmesi için çalışıyor. Güvenli Şehir Gözetim Sistemi sayesinde sadece kural ihlalleri değil, yüz ve hız tespiti yapılabiliyor; polis arabalarını, bisikletleri dahi şehir güvenliği için akıllı hale getirebiliyoruz. Geliştirdiğimiz yüz tanıma teknolojisi yeni bir dönemin kapılarını araladı. Mevcut sistemlerde sadece şüpheli ve kayıtlı kişiler için yüz tanıma yapılabilirken, Ekin Face ile her yüz kayıt altına alınıyor. Görüş alanındaki tüm yüzleri gerçek zamanlı tespit edip, veri bankasıyla eşleştiren yüzlerin benzerlik oranlarının dökümünü çıkaran Ekin Face, canlı görüntü üzerinden, görüntü arşivinden, veri bankasından ya da kullanıcı tarafından yüklenen görüntüler üzerinden gerçek zamanlı sorgulama yapabiliyor. Gelişmiş bir yüz analiz özelliğine sahip olan sistem cinsiyet, yaş ya da grup halinde bulunma gibi farklı kriterlere göre tarama yaparak, veri tabanında kayıtlı yüzü olmasa dahi, aranan şahısla ilgili en yakın sonucu elde ediyor."

GÖZÜNDEN HİÇBİR ŞEY KAÇMIYOR

Türk mühendislerin eseri olan Ekin Patrol'ün yeni nesil versiyonu Ekin Patrol G2 hakkında da bilgi paylaşan Akif Ekin; "Güvenli şehir teknolojilerinde mobil devriye dönemini başlatarak fark yaratan sistem, kamusal alanların daha güvenli ve yaşanabilir olması için çalışıyor. Devriye gezdiği süre boyunca görüş alanını kesintisiz kayıt altında tutan Ekin Patrol G2, suç ve suçlularla mücadelede emniyet görevlilerinin en büyük destekçisi. Şehirlerin güvenliğini artırmak amacıyla polis, jandarma, itfaiye gibi araçlar için tepe lambası konseptinde tasarlanan Ekin Patrol G2, yüksek teknolojili mobil bir gözetleme sistemi. Yeni versiyonu ile birlikte tasarımı ve teknolojisi tamamen değişen Ekin Patrol G2'nin en önemli özelliği; 360 derece gözetim imkanı sunarak, sabit sistemlerin olmadığı noktaların kontrolünü sağlaması. Dört tarafına yerleştirilen kameralar ile hareket halindeyken yüz, plaka tanıma, hız ve park ihlal tespiti yapabilen Ekin Patrol G2 kesintisiz görüş olanağı sağlıyor ve sabit sistemlerin bulunmadığı alanlarda, fark edilmesi zor eylemleri dahi kaydedebiliyor. Ekin Patrol G2, istenildiğinde sadece öndeki ya da yandaki değil, arkadan gelen araçların da hız ve plakalarını algılama özelliğine sahip. 5 şeride kadar plaka tanıma ve hız ihlal tespiti yapabilen mobil devriye, birbirine çok yakın araçlar için park ihlal taraması gerçekleştirebiliyor. Aranan veya çalınan araçların belirli bir veri tabanında tanımlanması ya da park süresini aşan araçların tespiti bu sayede mümkün oluyor," açıklamasını yaptı.

DÜNYADA TEK

Polis, jandarma ve itfaiye gibi araçlar için tepe lambası konseptinde tasarlanan sistem her türlü araca ve bagaj bölmesine uyumlu şekilde kompakt olarak çalıştırılıyor. Gerekli durumlarda öndeki ve arkadaki araçların içine ışık tutabilen Ekin Patrol G2'de ısı ve nem sensörü de bulunuyor. Şüpheli araçların tespitinde tablet uygulamasına ve kontrol merkezine tercihe göre sesli veya görsel alarm gönderen sistem,güvenli şehir yönetim sistemi ile anında iletişim kuruyor. Yüz tanıma da yapabilen Ekin Patrol G2, görüş alanında bulunan insan yüzlerini anında görüntüleyerek veri bankasına aktarıyor, mevcut veriyi sistemdekilerle eşleştiriyor ve yüzlerin yüksek doğruluk oranında tanınmasını sağlıyor.

Okuyucu Yorumları