Tek Bir Tweet, Acil Yardım Hizmetini Durdurdu...

Twitter üzerinde yayımlanan tek bir tweet, acil yardım hizmetini işte böyle yerle bir etmiş!

Tek bir tweet'in marifeti!

Ekim ayının sonlarında ABD'de 911 acil yardım hattı neredeyse 12 saat boyunca o kadar fazla çaldı ki, sistem kapandı. Bir süre boyunca kimse bunun sebebini bilmese de, Phoenix polisinin araştırması, 18 yaşındaki Meetkumar Hitesbhai Desai'nin tweet'lediği bir bağlantının iPhone'ların sürekli olarak 911'i aramalarına sebep olduğunu bulmuştu. Şimdi ise bu Twitter şakası hakkında daha fazla detay ortaya çıktı.

Desai'nin söylediğine göre olay sadece yanlış giden bir şakaydı. Polise yaptığı açıklamada bağlantının sadece rahatsız edici açılır pencerelere sebep olması gerektiğini söyleyen genç, yanlış bağlantıyı göndermişti. Bütün olay @SundayGavin Twitter hesabından gönderilen bağlantı ve "İNSANLARIN BU KADAR SALAK OLDUKLARINA İNANAMIYORUM." yazısı ile başladı. Google'ın link kısaltıcısı ile sıkıştırılmış bağlantıya tıklandığı zaman iOS tabanlı bir JavaScript çalışmaya başlıyor ve iPhone'ların sürekli olarak 911'i aramasına sebep oluyordu. Kullanıcılar aramayı kapattıklarında telefon, yeniden başlatılana kadar tekrar arama yapmaya devam ediyordu.

Desai'nin 1.200'den az takipçisi bulunuyordu ancak öteki kullanıcıların da bağlantının yeni bir Drake müziği veya başka bir şey olduğunu söyleyerek bağlantıyı paylaşmaları ile "saldırı" büyüdü. Bu malware, 463.000 takipçisi olan sosyal medya ünlüsü @duhitzmark tarafından paylaşılınca daha da geniş bir kitleye ulaştı. Araştırmacılar, bağlantının 117.502 kez tıklandığını söylüyor.

Çoğu acil yardım arama merkezinin kara hatları ile bağlı olmaları sebebiyle, teknoloji saldırılara VoIP sistemleri kadar açık değiller. Ancak bu tür bir saldırı, arkasında kötü bir amaç varsa, oldukça tehlikeli olabiliyor. Ülkenin acil durum numarası yöneticisi Trey Forgety'nin Journal'a söylediği üzere "eğer bu durum, 911 sistemlerini bir saldırı anında engellemek veya hasar vermek isteyen bir saldırı olsaydı büyük bir başarı elde etmiş olabilirlerdi."

Apple da bu durumu hafife almıyor. Firma şimdiden bu tür bir saldırının platformda tekrarlanmaması için önlemler almaya başlamış durumda. Sıradaki iOS güncellemesi ile beraber aramalar yapılırken "iptal et" ve "ara" seçenekleri iPhone ekranında belirecek ve kullanıcıların, bir arama yapmadan önce "ara" seçeneğini tıklamaları gerekecek. Ayrıca üçüncü parti uygulama sağlayıcıları ile de benzer güvenlik standartlarının getirilmesi için anlaşma sağlanacak.

Desai, iddiasına göre iOS açığını Apple'a, ödül programının bir parçası olarak sunmak istemiş ancak Apple, kendisinin bu programın bir parçası olmadığını söylemiş. Ama tüm bu yaşananlar, Desai'nin 12.5 yıla kadar uzanabilen bir hapis cezası ile karşı karşıya olduğu gerçeğini değiştirmiyor...

Okuyucu Yorumları