Tek cihazla faks, tarama, yazdırma

İş yerinizde veya evinizde sadece yazıcıdan çıktı almak değil, aynı zamanda doküman taramak, fotokopi çekmek ve faks göndermek mi istiyorsunuz? Size çok işlevli bir aygıt gerek...

Tek cihazla faks, tarama, yazdırma

Scanner (tarayıcı): Çok amaçlı cihazlarda standart olarak bulunan yazdırma işleminin yanı sıra; küçük bir işyerinin gelişen teknoloji sayesinde evrak tarama hatta fotoğraf ve dialarını dijital ortama aktarma imkânları sunan bir model de size anahtar teslimi komple bir çözüm sunabilir.

Aydınlatma: Çok amaçlı cihazların sunduğ u aydınlatma teknolojisi sayesinde, dia ve negatif filmlerinizi dijital ortama aktarmak ve hatta birebir kopyalar üretmek mümkün. Bu özelliğe sahip olan ve tarafımızdan test edilmiş olan tüm ürünler bu konuda çok iyi sonuçlar verdiler.

Otomatik kâğıt besleme: Bu özellik, lazer çok amaçlı cihazlarda standart, yüksek fiyatlı mürekkep püskürtmeli modellerde ise ek bir özellik olarak sunuluyor. Bu işlev sayesinde, aygıtın kâğıtları otomatik olarak alması ve bunları seri bir şekilde kopyalaması ya da taraması mümkün olabiliyor. Bu, özellikle fotokopi amaçlı cihazlar için olmazsa olmaz bir özellik.

Faks: Genellikle tüm renkli modellerde faks gönderme özelliği de bulunuyor. Siyah beyaz modellerde de renkli faks göndermek mümkün olabiliyor; ancak tabii ki renkli olarak yazdıramıyorsunuz. Şayet renkli olarak faks göndermeyi planlıyorsanı z, alıcı tarafında renkli faks desteği bulunması gerekiyor.

Eğer yoksa ilgili evrak klasik yöntemle telefon kablosu üzerinden tek renkli olarak gönderiliyor.

Duplex birimi: Bu özellik sayesinde kâğıda çift taraşı baskı yapılabiliyor. Ancak, mevcut teknolojik imkânlarla çift taraşı fotokopi çekmek mümkün değil.

CD’ye baskı: Mürekkep püskürtmeli sistemlerde, CD ve DVD sırtına baskı yapılabiliyor. Bazı özel DVD’ler için doğrudan kapak yazdırmak da mümkün.

Ek kâğıt tepsisi: Örneğin, arada sırada zarf bastırıyorsanız, bu özellik size büyük rahatlık sağlayabilir. Bastırmak istediğiniz zarfları, ikinci ek kâğıt kutusunda muhafaza ederseniz, gerekli olduğu zaman yazdırma sürücünden ayarlamasını yaparak yazdırmaya başlayabilirsiniz.

Son olarak: Hizmet ve destek

Çok işlevli cihazlarda, üretici firma tarafından sunulan hizmet ve destek oldukça önemli bir rol oynuyor. Şayet cihazın bir parçası zarar görürse, ilgili birimin tamamının kontrolden geçirilmesi ve tamir edilmesi gerekiyor.

İşte bu tarz durumlarda, üretici firmanı n ilgili sorunu yedek parça hizmeti veya yerinde destek vererek kolayca halledebilmesi büyük önem taşıyor. Birçok üretici, iki senelik standart bir garanti sunuyor; ancak bazı markalar garanti süresini üç seneye kadar çıkarabiliyor.

Sonuç: ‘Vakit nakittir’, gecikmeden siz de alın

Şayet iş yerinizde veya evinizde sadece yazdırmak değil, evrak taramak, fotokopi çekmek veya faks göndermek ihtiyacı duyuyorsanız, o halde bu ihtiyaçlarınızı çözebilecek bir çok işlevli aygıtı bir alternatif olarak dikkate almanızı öneriyoruz.

İşlevlerin tümleşik olması sayesinde bir sinerji (bütün, parçaların toplamından daha büyüktür) oluşuyor.

Örneğin, fotokopi çekmek istiyorsanız, bilgisayarınızı hiç açmadan bunu yapabiliyorsunuz. Ancak, böyle bir cihazı satın almadan önce iyice düşünmeniz gerekiyor. Buradaki temel karar ölçütü, yazdırma seçenekleri: Şayet yüksek kaliteli fotoğraflar basmak istiyorsanız, o zaman tercihiniz mürekkep püskürtmeli bir sistem olmalı.

Fakat öte yandan, çok miktarda metin dosyasını hızlıca yazdırmak ve aynı zamanda faks gönderebilmeyi arzuluyorsanız, size lazer teknolojisi kullanan bir modeli tavsiye ediyoruz.

Tarayıcı konusunda ise oldukça farklı modeller ve seçenekler olmasına rağmen, hatalı bir seçim yapmanız kolay gözükmüyor. İyi düşünün, hangi özellikten vazgeçebileceğinize karar verin, bu sayede tasarruf edin.

Ama dikkat: Şayet böyle bir cihaz için karar verdiyseniz, satın aldıktan sonra yeni bir donanım eklemek neredeyse imkânsı z! O yüzden satın almadan önce bir kez daha düşünmekti fayda var.

Sami Nas
[email protected]

Avantajları: Kısaca bahsetmeye çalıştığımız sebeplerden ötürü, mürekkep püskürtme özelliğine sahip olan çok amaçlı cihazlar uygun fiyatları sayesinde oldukça yaygın bir biçimde kullanılıyor. Bu tür cihazları n en önemli rekabet avantajı ise, gittikçe daha uygun bir konuma gelen fiyat aralıkları ve yeni eklenen işlevsel özellikleri.

Tüm mürekkep püskürtmeli modeller orta kalitedeki fotoğrafları rahatlıkla yazdırabiliyor. Hatta bazı istisnalar haricinde bunların arasındaki birçok model, yüksek kaliteli resim ihtiyaçları için de çözüm sunabiliyor; bunun en önemli sebebi ise neredeyse aynı fiyatlara satışa sunulan Foto- Yazıcı cihazları ile süregelen çetin rekabet.

Bunun yanı sıra, CD ve DVD yazdırma gibi ek özelliklere sahip olan bazı modeller ise son zamanlarda oldukça sık rastlanıyor.

Dezavantajları: Mürekkep tekniğinin bilinen iki büyük dezavantajı bulunuyor: Birincisi, özellikle düşük satış fiyatına sahip modellerdeki yüksek yazdırma maliyeti. Bu durum tüketicileri, henüz satın alma esnasında bu maliyetleri göz önünde bulundurmaya zorluyor. Bu aşamada, değerli okurlarımız için özel olarak hazırlamış olduğumuz ve test edilen cihazlara ait gerçek yazdırma maliyetlerini görüntüleyen listemize mutlaka göz atmanızı öneriyoruz.

Bir diğer dezavantaj ise; noterler, avukatlar ve resmi kurumlar için büyük önem taşıyan yasal evrakların usulüne uygun olarak yazdırma işlemlerini desteklemiyor olması.

Fotoğraf mı basacaksınız, faks mı çekeceksiniz?

Tıpkı basit yazıcılarda olduğu gibi, çok amaçlı cihazlarda da fotoğraf ve iş yer için uzmanlaşmış modeller bulunuyor. Yüksek kalitede fotoğraf basımı için, özellikle Epson firmasının ürettiği modeller ön plana çıkıyor. Bu modellerde, kenarsız ve CD kapak basımı özellikleri standart olarak sunuluyor. Buna karşılık, Epson’un modellerinde faks özelliğini bulmak mümkün değil. Öte yandan, HP’nin özellikle Officejet serisindeki neredeyse tüm modellerinde faks gönderme özelliğinin yanı sıra LAN(Local Area Network – Yerel Ağ Bağlantısı) desteği ve otomatik kâğıt besleme özellikleri de bulunuyor.

Peki, ne zaman lazer cihaz almaya değer?

Şayet yüksek çözünürlüğe sahip fotoğraflar basmayacağım diyorsanız, o halde lazer cihazları öneriyoruz. Satın aldığınızda daha pahalı görünmekle birlikte, bakım ve işletme giderleri açısından değerlendirildiğinde oldukça uygun bir seçim olabiliyor.

Hızlı ve yüksek oranda baskı denince akla ilk onlar geliyor. Ancak son dönemde renkli yazdırma özelliğine sahip lazer cihazlar da gündemdeki yerlerini alıyor. Renkli çıktı ve fotokopi alabilmenin yanında, fiyatları şu an için hem satın alma hem de işletme giderleri açısından biraz pahalı. Tek renkli 'meslektaşlarına' kıyasla, renkli lazer yazıcılar iki üç kat daha yüksek fiyattan satışa sunuluyor.

Peki lazer yazıcıları farklı kılan özellikler neler? Yazdırma hızı ve bakımı açısından mürekkep püskürtmeli modellerden önde gidiyorlar. Bu sayede, özellikle yüksek oranda faks ve metin yazdırma maliyetlerinin bulunduğu ortamlarda ideal bir çözüm oluşturuyorlar.

Yüksek hız: Lazerin en büyük avantajı

Teorik olarak; mürekkep püskürtmeli yazıcılar, aynı yazdırma kalitesindeki metin işlemlerinde lazer yazıcılara oranla aynı hız performansını sunabiliyorlar. Ancak, yazdırılan dokümanların içerisinde resim veya gölgeli bir çizim gibi kompleks nesneler olduğu takdirde lazer yazıcıların farkı bariz bir biçimde ortaya çıkıyor. Mürekkep püskürtmeli sistemlerin aksine, her sayfayı içeriğinden bağımsız olarak aynı baskı süratinde işleyebiliyorlar.

Çok işlevli aygıtlar için ek donanımlar

Çok işlevli aygıtlar, birçok farklı kombinasyona ve alternatife sahip olabiliyorlar. Sizleri, bu konuda hızlıca bilgilendirmek istiyoruz.

! Dikkat: Satın aldıktan sonra yeni donanımlar eklemek bazen imkânsız olmakla beraber, bunun bir de oldukça yüksek bedeli bulunuyor.

Erişilebilirlik: Çok işlevli araçları diğer ortamlara dâhil edebilmek için farklı seçenekler bulunuyor. Genellikle USB çıkışının standart olduğu bu sistemlerde, LAN (Yerel ağ), WLAN (Kablosuz yerel ağ) ve hatta Bluetooth bağlantıları kurmak bile mümkün olabiliyor. Yüksek hız seçeneği sunan USB teknolojisi sayesinde, yazdırma hızından ödün vermeden hızlı bir şekilde evrak tarayabilirsiniz.

Satın alamadan önce, gelecekte ne tür ihtiyaçlara sahip olabileceğinizi iyi düşünerek, ilgili bağlantı seçeneklerini planlamanı z faydalı olacaktır. Şayet iş yerinizde küçük de olsa bir yerel ağ kurmayı planlıyorsanız, o halde LAN desteği olan bir model tercih etmenizde fayda var.

Anahtar kelime “Planlama”: Basit bir yazıcının özelliklerini temel alarak tasarlanan çok amaçlı bir aygıt, tarayıcı, fotokopi ve faks cihazının yerini tutabiliyor. Bu bileşim sayesinde birçok avantaj sağlamak mümkün: Zarif ve kapsamlı tasarımları sayesinde mekândan tasarruf sağlamanın yanı sıra, bireysel cihazlara ek olarak beraberlerinde yeni işlevler de sunuyorlar.

Bu özelliklere sahip her “mucizevî” araç tüm işleri yapamıyor elbette. Bu ürünleri; kategorisine, fiyat seçeneklerine ve üreticisine göre dikkatlice analiz etmek gerekiyor. Aksi takdirde bu avantajların bazılarının tadına varmak mümkün olmuyor.

CHIP olarak sizleri, lazer mi yoksa mürekkep püskürtmeli modellerin mi tercih edilmesi gerektiği, satın alırken nelere dikkat edilmesi ve hangi aksesuar seçeneklerinin size daha uygun olabileceği konularında aydınlatmayı planlıyoruz.

Kimler mürekkep püskürtmeli modelleri seçmeli?

Şayet sergi açabilecek kadar iddialı fotoğraflarınız varsa ve bunları kaliteli bir biçimde yazdırmayı arzuluyorsanız en kısa zamanda mürekkep püskürtmeli bir model almanızda fayda var. Özellikle son dönemlerdeki uygun fiyat aralıklarıyla, mürekkep teknolojisi hassas ve yüksek kalite gerektiren metin ve grafik yazdırma ihtiyaçları olan iş yerleri için de mantıklı bir seçim olacaktır.

Ancak şu noktayı mutlaka önemle vurgulamamı z gerekiyor: Bu seçimin mantıklı olabilmesi için az sayıda çıktı aldığınızı varsaymamız gerekiyor. Çünkü uygun satış fiyatına karşın yüksek çıktı sayısı ile artan kartuş ve diğer giderler, bu çözümü yüksek bedelli bir konuma getiriyor.

Okuyucu Yorumları