Tek çözüm Yalın ADSL mi?

İnternet kullanımının yaygınlaşması için tek çözüm "Yalın ADSL" mi? İşte ADSL açıklaması...<br />

Tek çözüm Yalın ADSL mi?

Türkiye'de internete erişim bedelinin düşmesi ve internet kullanımının yaygınlaşması için "Yalın ADSL" uygulamasının başlaması gerektiğini belirten TELKODER, bu konuda ilgili kurumları göreve çağırıyor.

ADSL aboneliğinin gerçekleştirilmesi için herhangi bir sabit telefon aboneliği zorunluluğunu ortadan kaldıran "Yalın ADSL" uygulamasını tüketici hakları ve internet kullanımının yaygınlaştırılması açısından son derece önemli bir adım olarak niteleyen TELKODER, Türkiye'deki internet kullanıcı sayısının artırılması için tek çözümün uygulamanın artık hayata geçirilmesi olduğunu vurguluyor. Tüketicilerin ADSL için iki ayrı başvuruda bulunma ve sabit telefon sabit ücreti ile ADSL hizmeti için iki ayrı ücret ödeme zorunluluğunu ortadan kaldıracak bu uygulamanın başlamasıyla birlikte tüketicilerin internet erişim maliyetleri de düşecek.

Tüketiciler tarafından büyük bir sorun olarak görülen sabit ücret konusunda, bir vatandaşımızın başvurusu üzerine Rekabet Kurumu Türk Telekom'un Temmuz 2009'a kadar Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) başvuruda bulunarak "Yalın ADSL" hizmeti sunumunun başlatılması yönündeki karar almıştı. Son olarak Haziran 2010'da Türk Telekom aleyhine "sabit telefon aboneliğinin iptal edilmesi ve internet aboneliğinin devam etmesi" talebiyle açılan davada Yargıtay 13. Hukuk Dairesi de tüketicileri haklı bularak sabit telefon abonesi olmadan internet abonesi olunabileceği yönünde karar verdi.

Sabit ücret sorunu

Sabit ücret sorunu

Bu kararlarla da haklılığı kanıtlandığı halde henüz uygulamanın başlamamasının internet kullanımının yaygınlaşması önünde önemli bir engel oluşturduğunu belirten TELKODER Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Ata Arıak "Ülkemizde 6,4 milyon sabit internet abonesi bulunuyor. Bu sayının yükselmesi hem Türkiye'nin bilgi toplumu oluşturma sürecine katkıda bulunacak, hem de Türkiye'nin uluslararası düzeydeki hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayacaktır. İnternet servis sağlayıcısı olan yeni nesil işletmeciler, düzenledikleri kampanyalarda sundukları ekonomik ADSL paketleriyle internet kullanıcı sayısının artmasında önemli bir rol oynuyor. Ancak son dönemde internet servis sağlayıcı firmaların düzenledikleri kampanyalara karşın, internet kullanıcı sayısının yeterli oranda artmadığına şahit oluyoruz. Çünkü internet kullanımının yaygınlaştırılması için günlük paketler, dönemsel fiyat kampanyaları gibi etkisi sınırlı uygulamalardan önce daha önemli düzenleme konularının çözümlenmesi, geliştirilmesi gerekiyor. İnternet kullanımının artmasının önündeki en büyük engellerden biri ADSL aboneliğinde telefon hattı için ödenen yüksek sabit ücret bedelidir. Sabit ücret bedelini ortadan kaldıracak Yalın ADSL uygulaması, internet kullanıcı sayısının artırılmasına yönelik atılabilecek en önemli adım olarak karşımızda duruyor. Günlük ya da dönemsel paketleri avantajlı bulup faydalanmak isteyen tüketiciler, henüz yalın ADSL uygulaması olmadığından her ay telefon hattı için sabit ücret ödeme zorunluluğu nedeniyle internet aboneliğinden uzak duruyorlar. Dolayısıyla bilgi toplumu yaratmak, internet penetrasyonunu artırmak için öncelikle çözümlenmesi gereken konu yalın ADSL konusudur" dedi.

19 TL seviyesinde ama geçen sene...

19 TL seviyesinde ama geçen sene...

Arıak, yalın ADSL uygulamasının internet erişim hizmetinin daha uygun fiyatlarla sunulabilmesine sağlayacağına dikkat çekti: "ADSL abonesi olan bir kullanıcı, yüksek bir sabit ücretle karşı karşıya kalıyor. Bu sabit ücret bugün itibariyle 19 TL seviyesinde. Oysaki geçtiğimiz yıl 9 TL idi. ADSL bağlantısı isteyenler, ADSL paket ücretinin yanında bugün itibariyle bu rakamı ödemek zorundalar. Bir diğer ifadeyle, tüketicilerin kullanmayacakları bir telefon hattına para vermeleri gerekiyor. Tabii ki bu da pazarın büyümesinin önünde önemli bir engel teşkil ediyor. Yalın ADSL uygulaması hayata geçirilirse bunun internet kullanıcı sayısı üzerinde çok önemli ve olumlu etkileri olacaktır. Özellikle yarattıkları rekabet ortamıyla ADSL fiyatlarının tüketici lehine düşmesini sağlayan yeni nesil işletmeciler için Yalın ADSL büyük önem taşıyor. Tüketicilere ve pazara önemli faydalar sağlayacak Yalın ADSL uygulamasının ve bu çerçevede gereken düzenlemenin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Başkanlığı – BTK tarafından en hızlı şekilde hayata geçirilmesi gerekiyor."

Basın bülteninden derlenmiştir

Okuyucu Yorumları