Tek diskte 2.000 film: Depolamada 5. boyut

DVD boyutunda bir diske dünyaları sığdırmak: Kemerlerinizi bağlayın, depolamada 5. boyuta geçiyoruz!

Tek bir diskte 2.000 film!

Avustralya Swinburne Üniversitesindeki bir grup bilim adamı Samsung'la ortak yaptıkları bir çalışmada bir DVD boyutundaki diske 1,6 Terabayt sığdırmayı başardı.

Standart DVD teknolojisi diskleri sadece üç boyutuyla (derinlik – ikinci katman) kullanıyor. Yeni geliştirilen bu sistem ise ışığın farklı renklerini ve polarizasyonunu da kullanarak beş farklı boyutta bilgi depolanmasını sağlıyor.

Ekibin başındaki Profesör Min Gu amaçlarının disk boyutunu değiştirmeden, sadece nanoteknoloji kullanarak depolama kapasitelerinin nasıl artabileceğini göstermek istediklerini söylüyor. Şu anda 1,6 Terabayt sığdırabildikleri disklerin teknik geliştirildiğinde 10 Terabayta kadar veri alabileceğini de ekliyor. Bu 400 Blu-ray diskin kapasitesine eşit. Bu kadar alana 2.000 DVD kalitesinde film sığdırabilirsiniz!

Disklerde kullanılan altın nano çubuklar, şekillerine göre farklı ışık frekanslarında tepki verebiliyorlar. Ayrıca okumada kullanılan ışığın polarizasyonuna göre sadece belirli bir grup nano parçacık tepki veriyor. Yani polarizasyonu değiştirdiğinizde sanki hiç yazılmamış bir disk gibi tekrar veri yükleyebiliyorsunuz. Günümüzde DVD'ler sadece belirli bir frekanstaki lazer ışınımını kullanıyorlar.

Belki daha uzunca bir süre bu diskleri evlerimizde göremeyeceğiz. Ama daha yakın gelecekte çok daha fazla depolama alanı gerektiren tıp veya yüksek şifrelemenin kullanıldığı askeri alanlarda kullanılmaya başlayabilir. Daha yazma hızının düşük olması gibi teknik sorunları olsa da bunun da gelecekte çözüleceğini söyleyebiliriz. CD'lerin de zamanında oldukça yavaş yazılabildiğini hatırlayın....

Okuyucu Yorumları