Teknoloji çalışanları gidince... 1 kiralık daireyi görmek için 150 kişi kuyruğa girdi

İrlanda'nın başkenti Dublin'de konut krizi tırmanmış durumda. Dublin'de yalnızca bir kiralık konutu görmek için yüzlerce kişi saatlerce sıraya girdi.

Teknoloji çalışanları gidince... 1 kiralık daireyi görmek için 150 kişi kuyruğa girdi

Dublin'den ilginç görüntü... Peki, bir daire için neden yüzlerce kişi sıraya girdi?

Daily Mail'e göre İrlanda'da 2000'li yıllarda yanlış yerlere çok fazla ev inşa ederken, arz o zamandan beri sürekli olarak talebin altında kaldı ve kiralar daha yüksek hale geldi.

Dublin'den sosyal medyaya yansıyan görüntülere göre dün akşam 20.30'da 150'den fazla potansiyel kiracı, Dublin'deki tek bir kiralık mülkü görmek için sıraya girdi, caddede uzun bir kuyruk oluştu. Haberde, "30 dakika içinde mülkü görmek için 50 kişi daha kuyruğa girdi" denildi.

Uzun kuyrukların görüntülerini yayınlayan Conor Finn, ayrılmadan önce bir saat kuyrukta beklediğini tweetledi. Finn Salı gecesi saat 21.30'da paylaştığı measajda, "Bir saat sonra ve bu gece evi görme şansım olmadığı için kuyruktan ayrıldım. Ben ayrılırken insanlar hala kuyruğun sonuna katılıyordu" dedi.

TEKNOLOJİ DEVLERİNE DÜŞÜK VERGİ ORANLARI SUNUYOR

Ülke, Google gibi teknoloji ve ilaç şirketlerine düşük kurumlar vergisi oranları sunuyor.

Ancak bu şirketlerin çalışanları ülkeye akın etti, bu durum da İrlanda'daki mülk talebinin artmasına yol açtı. Ayrıca gelenler mülk kiralamak için daha yüksek fiyatlar ödeyebiliyor ve bu durum da rakamları yukarı çekiyor.

Dublin'de kiralık konut talebi, son aylarda oldukça artmış durumda.

Emlak sitesi Daft.ie geçen hafta Çarşamba günü yayınladığı bir raporda, kronik arz kıtlığının İrlanda'daki kiralık mülkleri bu ay yeni bir rekor düşük seviyeye ittiğini ve 1 Ağustos itibariyle 5,1 milyonluk nüfusa yalnızca 716 mevcut evin olduğunu söyledi.

İrlanda Konut Gayrimenkulleri GYO (IRES) İcra Kurulu Başkanı Margaret Sweeney, Reuters'e geçen ay Dublin şehir merkezi yakınlarında listelediği 20 yeni daireyi görmek için 600 talep aldığını söyledi. Sweeney, "Kesinlikle çok daha fazla talep görüyoruz. Aydan aya arttığını gördük. İşsizlik COVID öncesinden bile daha düşük, oldukça güçlü doğrudan yabancı yatırım var. Çok genç bir nüfusumuz var" diyor.

İNŞAATTA DURAKLAMA VE YÜKSEK MAAŞLI TEKNOLOJİ ÇALIŞANLARI...

Daily Mail'in haberine göre İrlanda'da düşük arz ve yüksek talep arasında yıllardır süregelen uyumsuzluk, Covid-19'un yayılmasını yavaşlatmak için son 18 ayda inşaat sektörünün iki kez kapatılmasıyla birleşti.

Yeni evlerin inşasında ortaya çıkan duraklama ve teknoloji şirketlerinde İrlanda'ya taşınan çok sayıda iyi ücretli çalışan, ev fiyatlarının yeniden yükselmesine ve kiraların artmasına katkıda bulundu.

Habere göre 2009'da İrlanda'da kiralanabilecek 23.400'den fazla ev vardı (yaklaşık 8.000'i Dublin'de) Buna karşılık, bu yıl 1 Ağustos'ta Dublin'de kiralık 300'den az ev bulunuyor.

The Telegraph'ın haberine göre İrlandalı yetkililer, geçen ay İngiltere'nin Ruanda politikasının İrlanda'ya gelen mültecilerde bir artışa neden olduğunu iddia etti. İrlanda hükümeti ise ülkenin salgın ve Ukrayna'daki savaş nedeniyle mülteci sayısında artış gördüğünü söyledi.