Teknoloji devlerinden en çılgın ofisler

Teknoloji dünyasının dev firmaları, adeta birer saraya benzeyen, işte bu ofislerde çalışıyor!

Saray gibi ofisler!

Teknoloji dünyasında nasıl bir ofiste çalıştığınız, en az hangi firma için çalıştığınız kadar önemli. Teknoloji dünyasına yön veren dev firmalar, sadece piyasaya sürdükleri ürünlerle değil, belki de üretim dışında tüm faaliyetlerinin yürütüldüğü ofis binalarıyla da birbirine fark atmaya çalışıyorlar. Aşırı büyük harcamalarla yapılan ve öngörü sahibi tasarımcıların eseri olan ofisler, çalışılabilecek en güzel ve rahat ortamları sunuyorlar.

Önde gelen altı teknoloji firmasının hayranlık uyandıran ofislerini bir araya getirdiğimiz yazımızın hoşunuza gideceğine eminiz.

Google, Victoria:

Google'ın Londra, Victoria'da bulunan ofisi, yenilik ve "çılgınlık" açısından firmanın merkez ofisinden geri kalmıyor. İş yerinden çok, rahat kafayla dekore edilmiş bir bekar evine benzeyen ofiste, bir kayıt stüdyosu, gezinti kayığı ve bilardo masaları da barındıran bir park bile bulunuyor. Ofiste klasik toplantı odaları yerlerini içinde kanepeler ve şezlonglar olan odalara bırakmışlar. Firmanın amacı, çalışanlarına mümkün olan en rahat çalışma ortamını sunarak yenilikçi tasarımlar yapmalarını sağlamak. Ofisin genel planı ve kanepeli dinlenme odaları, çalışanların "farklı düşünmek için farklı oturması" gerektiğine inanan Android baş tasarımcısı Henrique Penha tarafından tasarlanmış.

Facebook, Menlo Park:

Google, Victoria

Kaliforniya'daki üçüncü ofisine taşınan Facebook'un yeni merkezi daha önce Sun Microsystems'e ait olan bir bina. Ancak genç ve dinamik bir firma olan Facebook binaya kendi damgasını vurmuş. Ofisin tasarımını yapan Gensler firması, Facebook'un ilk günlerini yaşadığı hareketli şehir merkezinin havasını tekrar yaratmaya çalışmış. Akla gelebilecek tüm yemeklerin bulunabildiği yemek stantları ve kafeteryaların bulunduğu bina tasarlanırken firmanın farklı bölümlerinde çalışan kişilerin birbirlerini tanıması ve kaynaşması amaçlanmış. Yüksekliği ayarlanabilen masaların bazılarında, çalışırken egzersiz yapmayı seven çalışanların için yürüme bandı da bulunuyor. Ofisin yaratmaya çalıştığı şehir merkezi havasını desteklemek için duvarlarda özel olarak Facebook için tasarlanan yazılamalar bulunuyor.

Skype, Apple ve Nvidia

Skype, Apple ve Nvidia
Skype

Skype, Londra:

Sıra dışı ofis çılgınlığından etkilenen bir diğer teknoloji devi de Microsoft. Skype'ın Londra'da bulunan yeni AB merkez ofisi, şık mobilyalar, muhteşem sarmal merdivenler ve bilardo masalarıyla dikkat çekiyor. Ancak söz konusu firma Microsoft olduğu için bildiğimiz işlevsel toplantı odaları ve çalışma masaları da unutulmamış.

Apple, Cupertino:

Skype

Henüz tasarım aşamasında olan Apple'ın "uzay gemisi" ofisi Spaceship, eğer ön çizimlerdeki haline benzerse, görenlerde bilim kurgu filmlerinden fırladığı hissini uyandıracak. Cupertino'da inşa edilecek olan dört katlı dairesel binanın tam ortasında devasa bir avlu yer alacak. Avluda zeytin ve meyve ağaçları bulunacak. Bina tamamlandığında Apple mühendislerini dünyanın geri kalanından ayıran 12 metre yüksekliğinde cam duvarlarla kuşatılacak. 64 hektar alana yayılan ve 14.000 çalışana ev sahipliği yapacak olan bina, tamamen kendi imkanlarıyla ürettiği elektriği kullanacak. Planlara bakılırsa binaya gelen araçlar yer altında bulunan yolarla yönlendirilecek. 4 ila 5 milyar dolar arası bir paraya mal olacağı düşünülen binanın 2016'da tamamlanması bekleniyor.

Nvidia, Santa Clara:

Skype

Merkez ofis binasının tasarımında uzay gemilerinden esinlenen bir diğer teknoloji firması da Nvidia. Gensler firmasının tasarladığı bina Kaliforniya-Santa Clara'da yer alıyor. 11 hektar alana yayılmış olan bina iki devasa üçgenden oluşuyor. Binaların cam çatıları, merkezi birer üçgenin etrafında yer alan daha küçük üçgenlerden oluşuyor. Üçgen temasının ardında, bilgisayar grafiklerini oluştururken kullanılan pikselleştirme sürecine gönderme yer alıyor. Böylece bina, Nvidia'nın faaliyet yürüttüğü sanal grafik oluşturma girişiminin fiziksel bir ifadesine dönüşüyor. Temmuz 2015'de tamamlanması planlanan binanın inşaatına önümüzdeki haftalarda başlanması bekleniyor.

Okuyucu Yorumları