Teknoloji sektörünün devi, bir daha büyüdü

Dev şirketin 2013 yılı son çeyreği için açıkladığı rakamlar, rakiplerini kıskandıracak kadar iyi...

Bu rakamlara şapka çıkartılır

Yılın bu zamanı birçok firma için geçen yıla dönüp bakma, finansal olarak ne durumda olduklarını hesaplama zamanıdır. Dünya devlerinden olan Microsoft içinse geçen yıl, bir öncekine göre daha iyi geçmişe benziyor; en azından firma tarafından açıklanan veriler bu yönde...

2013'ün dördüncü çeyrek raporunu açıklayan Microsoft, yıl içerisinde toplam 24.52 milyar dolar gelir elde ettiğini ve bu rakamın 6.56 milyar dolarının net gelir olduğunu beyan etti. Bir önceki yıla baktığımız zaman toplam gelirin 21.46 miyar dolar, net gelirinse 6.38 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Bu hesaba göre hem toplam gelir açısından, hem de net gelir açısından firma kayda değer bir atılım yapmış durumda.

Verilen gelir hesaplarının başında, "Devices and Consumer" bölümü geliyor ki dördüncü çeyrek itibari ile buradaki artış yüzde 13 ile 11.91 milyar dolara denk geliyor. Nitekim, Windows OEM Pro her ne kadar yüzde 12'lik bir artış yaşanmış olsa da firmanın "PC tüketici pazarının devam eden gevşekliği" olarak adlandırdığı durum yüzünden, bu segment maddi açıdan en fazla dengelenebilmiş. Microsoft'u en çok sevindiren haberlerin başında şüphesiz Surface ailesine bağlı olan tablet modellerinin son çeyrek itibariyle 893 milyon'luk artışı. Geçtiğimiz yıl en fazla 400 milyona ulaşabilen tablet geliri, firmayı ziyadesiyle endişelendirmeye başlamıştı. Diğer taraftan Bing arama motoru, rekabette kendisini yüzde 34 gibi dev bir oranda geliştirerek, arama motoru rekabetindeki dilimini yüzde 18.2'ye çıkarmış bulunuyor.

Reklam gelirlerine bakıldığı zaman da gözle görülür bir artış yaşayan Microsoft, yüzde 10 büyüme ile gelirini 12.67 milyar dolara çıkarmayı başarmış ve firmanın iddialarına göre "SQL" Server and System Center, dijital büyümesini ikiye katlamış. Bulut sunucularında da iki kata yakın büyüme gösteren firma, Office 365 ve Azure gelirini de geçen seneye göre üç katına çıkarmış bulunuyor.

Konsol cephesine baktığımız zamansa, 3.9 milyon Xbox One ve 3.5 milyon Xbox 360 satarak, toplamda 7.4 milyon Xbox satmayı başaran firma, tüm organlarıyla 2013'ü mükemmel şekilde tamamlamayı başarmış durumda.

Okuyucu Yorumları