"Teknolojide Bir Kadın Olmak Berbat Bir Şey"

Google'a cinsiyet ayrımcılığı nedeniyle dava açan eski çalışanı, bu kez de teknoloji dünyasında kadın olmak konusunda sert bir yazı yazdı!

Teknolojide kadın olmak...

Eski çalışanı olduğu Google'a geçen ay dava açan Loretta Lee, kendi web sitesi Unicorn Techie'de bugün yayınladığı blog'da yazılım mühendisliği ve genel olarak teknoloji endüstrisindeki cinsiyet ayrımcılığından bahsetti. Lee'nin söylediğine göre, "Teknolojide çok az kadın olmasının sebebi, teknolojide bir kadın olmanın berbat bir şey olması."

Lee'nin blog yazısında Google'a karşı olan davasının detayları bulunmuyor. Açtığı dava, erkek iş arkadaşlarının hatalarıyla ve firmanın insan kaynakları departmanı ile ilgili suçlamaları içeriyor. Ama Lee, bu blog yazısında bunların yerine 1980'lerden beri neden teknoloji endüstrisindeki kadınların durmaksızın azaldığı hakkında kendi teorisini anlatıyor.

Lee'nin iddiasına göre, teknoloji firmaları (ve çalışanları) kadınlara karşı farkında olmadan ayrımcılık yaptıklarını kabul etmemekle kalmıyor, aynı zamanda çalışan çeşitliliğini arttırmaya yönelik sahte destek de daha çok kadın mühendis yeteneklerinin işe alınmasına engel oluyor. Lee'nin söylediğine göre Google gibi firmaların yayınladığı çeşitlilik istatistikleri, firmaların lehine görünecek şekilde hileler içeriyor.

Kadın mühendislerin iş bulma konusunda daha avantajlı olması şeklindeki algılara ise Lee, bu algının erkek ve kadın çalışanların oranı arasındaki gerçek farkı gölgelediğini söylüyor. Lee'ye göre kadınlar, aşırı şekilde azınlıkta.

Lee'nin orijinal blog yazısına buradan (İngilizce) ulaşabilirsiniz.

Okuyucu Yorumları