Teknolojiyi derinden etkileyen 5 yazılım!

Bu 5 yazılım ve site, çoktan tarihe damgalarını vurdular bile! İşte en etkili 5 yazılım ve site!

Tarihi değiştiren yazılımlar!

Teknoloji dünyasını derinden etkileyen şeyler arasında bilgisayarlar, cep telefonları gibi donanımlar yanında yazılımların da büyük yeri var. Bazı yazılımların ortaya çıkışı, bugün var olmasalar dahi ortaya çıkardığı yenilikler ve toplum üzerindeki etkisiyle hayatımızda önemli değişikliklere yol açtı.

Bu yazımızda tarihteki en etkili 5 yazılımı ve web sitesini bir araya getirdik. İşte gelmiş geçmiş en önemli yazılımlardan bazıları:

Mac OS (1984)

İlk kez Macintosh System Software olarak tanıtılan bu işletim sistemi, Apple'ın Macintosh serisinin başarısı açısından çok önemliydi. Steve Jobs ve Apple takımı, grafik ara yüzde Xerox PARC'dan ilham almışlardı. Sonuç olarak bilgisayarlarla iletişimimizi baştan aşağı değiştiren bir işletim sistemi ortaya çıktı.

Windows 3.1 ve Mosaic

Windows 3.1 ve Mosaic
Mosaic, web konseptini kitlelere ulaşmayı başardı

Mozaic (1993)

Mozaic, ilk web tarayıcısı olmasa da, web konseptini kitlelere ulaştırmaya yardımcı olan ilk yazılımdı. İlk web tarayıcısı olan WorldWideWeb'in büyümesi ise, sadece NeXT Computer platformuna kısıtlı olması nedeniyle pek mümkün değildi. Mosaic, Unix, Windows ve Commodore Amiga'da yer almayı başardı. Grafik de gösterebilen yazılım, metin bazlı olanlara göre çok daha kullanıcı dostuydu.

Windows 3.1 (1993)

Mosaic, web konseptini kitlelere ulaşmayı başardıWindows 3.0'daki hataları gideren ve ölçekli TrueType yazı tiplerini ekleyen işletim sistemi, sürüm numaralarına baktığımızda küçük bir yükseltme gibi görünse de, Microsoft için çok büyük bir gelişmeydi. Zira işletim sistemi, en yaygın kullanılan işletim sistemi haline gelecekti.

Napster ve Yahoo

Napster ve Yahoo
Napster, bugünkü müzik paylaşımı olgusunu yeniden tanımladı

Napster (1999)

Napster'ın çıkışı, hem iyi hem de kötü teknoloji ve müzik endüstrisini etkiledi. Site bir zamanlar 70 milyon kayıtlı kullanıcıya sahipti, ancak kayıt endüstrisinin baskılarına dayanamadı ve kapatıldı ve milyonlarca dolar telif hakkı ödemek zorunda kaldı. Napster'ın kapanmasının ardından çok sayıda site ve hizmet onun yerini almaya çalıştı. Çevrim içi müzik satışının şekli, Napster tarafından sonsuza dek değiştirilmişti. Ücretsiz müzik dağıtmak, bugünlerde olağanüstü bir şey olarak görülmeyebiliyor.

Yahoo (1994)

Yahoo'nun kategoriler halinde sunduğu web dizini, zamanla Inktomi, Google ve en son Bing'in kullandığı teknolojilerle güçlendirilen daha standart bir arama motoruna dönüştü. Şirketin etkisi olmasaydı belki de Google gibi rakipleri ortaya çıkmayacaktı.

Okuyucu Yorumları