Android telefondan bankacılık işlemleri yapmak ne kadar güvenli? İşte korkutan araştırma...

Android işletim sistemli akıllı telefonunuzdan bankacılık işlemleri yapıyor musunuz? Eğer cevabınız evetse, bu haber gözünüzü korkutabilir.

Bankacılık uygulamaları, çok da güvenli olmayabilir

Android ekosisteminde bulunan bankacılık uygulamalarının arasında 1 milyardan fazla kez indirilmiş uygulamalar yer alıyor. Ancak telefondan bankacılık işlemleri yapmak ne kadar güvenli? Elbette burada telefonunuzun yazılım güncellemelerinin eksiksiz olması ve telefonunuza indirdiğiniz uygulamaların güvenilir kaynaklara ait olması mühim. Fakat her şey yolunda olsa bile yine de risk var.

Mobil güvenlik platformu Zimperium’un yayınladığı rapora göre tüm bankacılık uygulamaları truva atı riski altında. Şirket, bankacılık uygulamalarını hedefleyen 600’den fazla finansal uygulama ve 10 bankacılık truva atı platformunu analiz etmiş ve en çok tehdit alan bankacılık uygulamasının, 10 milyondan fazla indirilmeye sahip İspanyol uygulama, BBVA İspanya olduğunu not etmiş.

Araştırmanın kapsamını ABD’ye genişleten şirket, Amerika Birleşik Devletleri’nde aralarından 280 milyondan fazla indirilmeye sahip 121 finans uygulamasının olduğunu ve onu İngiltere ile İtalya’nın 55 ve 43 uygulama ile takip ettiğini söylüyor. Analiz edilen 600 uygulama arasında Teapot isimli bir truva atının en aktif zararlı yazılım olduğunu söyleyen güvenlik şirketi, ExobotCompact.D isimli kötü amaçlı yazılımın da hala aktif olduğunu öne sürüyor.

Zimperium Güvenlik Araştırmaları Başkan Yardımcısı Nico Chiaraviglio konuyla ilgili olarak, insanların bankacılık faaliyetlerini yaptıkları mobil cihazlarda muhakkak güvenlik duvarının bulundurması gerektiğini söylüyor.

Biz de CHIP Online olarak telefonunuzda bir güvenlik yazılımı kullanmanızı elbette öneriyoruz. Ancak başta söylediğimiz gibi kaynağı belli olmayan uygulamalar indirmemeniz, telefonunuzda yüklü olan uygulamaların ve işletim sisteminin güncellemelerinin tam olmasına dikkat etmeniz de bilhassa önemli. Bunun yanı sıra bankacılık işlemleri için kullandığınız şifreleri güvende tutmanız ve başkalarıyla paylaşmamanız da şart.