Telefonlar yön bulmaya yardımcı olacak

Alarm, kamera, müzik derken yarının telefonlarında yeni hedef "kişisel gezinti cihazları" yaratmak.

Yarının Telefonları

Birkaç yıl içerisinde oldukça hızlı gelişen cep telefonu ve kablosuz iletişim aygıtları alarm, kamera, müzik özellikleri derken her geçen gün yeni bir teknolojik özelliği daha bünyesine katıyor. Telefon üreticilerinin yeni hedefi ise telefonları kişisel gezinti ve yön bulma sistemiyle donatmak.

Yön bulma ve yol tarifi gibi konularda kullanıcılara yardımcı olması düşünülen cihazlar bölgelere göre üzerlerine yüklenecek yazılımlar sayesinde kullanıcılara yardımcı olacaklar.

Bundan birkaç yıl önce kişisel yön tayin cihazları üreterek piyasada büyüyen Hollanda markası TomTom'un bu alandaki liderliği de sona erecek gibi görünüyor. İletişim devi Nokia, bu sistemi barındıran ilk telefonu N95'i geçtiğimiz ay satışa çıkardı bile. Diğer markaların da çok yakında benzer modellerinin çıkması an meselesi.

Nokia N95, 950$ civarındaki fiyatıyla henüz geniş kitlelere hitap edecek gibi görünmüyor. Ancak Finlandiya kökenli firma, bu sistemi diğer seviyelerdeki ürünlerine de yayma amacında. Konu hakkında açıklamada bulunan Nokia cep telefonlarının başındaki isim Kai Oistamo, "Kullanımının mümkün olduğu tüm ürünlererimizde inanıyorum ki çok kısa bir süre içerisinde bu özelliği görebileceğiz" diyerek ne derecede ciddiyetle olaya eğildiklerini göstermiş oldu.

2007 süresince çalışmalarını sürdürecek olan şirket, 2008'den itibaren çıkacak telefonlarında bu özelliğin tümleşik olarak yer almasını amaçlıyor.

Okuyucu Yorumları