Telefonların pil ömrü (yine) uzadı!

Sadece işlemci ile oynayarak, pil ömrünü yüzde 97 artırdılar! En azından iddia böyle...

Pil ömrü (yine) uzadı!

Cep telefonlarının yükselen işlem gücü, katlanan ekran çözünürlüğü ve elbette daha pek çok şaşırtıcı özelliklerinin yanında sırıtan tek bir kriter var; o da elbette pil ömrü. Batarya konusunda ciddi araştırmalar mevcut fakat henüz istenilen noktaya gelinmiş değil. Bu konuyla ilgili bir çalışma da Illinois Üniversitesi tarafından yapılıyor. Üniversitenin yaptığı çalışmaya göre şu an yüzde 97 gibi şaşırtıcı bir güç tasarrufu sağlanmış durumda.

Bir mikroişlemcinin "Serial Link" adı verilen bölümü üzerinde ince oynamalarda bulunarak işlemcinin güç tüketimini yüzde 97 seviyesinde azaltmayı başaran üniversite, özellikle bununla veri merkezlerinin enerji maliyetlerini düşürmeyi hedefliyor. Yapılan bir hesaplamaya göre bu tasarrufla yalnızca Kuzey Amerika'da yer alan veri merkezlerinin enerji maliyetinden 870 milyon dolar tasarruf edilecek.

Sistemin 2020 yılı gibi tüm dünyada kullanılabilir olması planlanıyor. Elbette bununla birlikte cep telefonu tarafının da bundan yararlanması kaçınılmaz. Ancak çalışmanın detayları henüz açıklanmış değil; söylenen sadece yüzde 97'lik tasarruf sağlandığı.

Bakalım bu çalışma da pek çok çalışma gibi kağıt üzerinde mi kalacak; yoksa bu kez daha yüksek güç sunan pilleri görmeyi başarabilecek miyiz?

Okuyucu Yorumları