Telefonun Şenlensin

Cep telefonları artık hayatımızın bir parçası.Symbian yazılımlarını sizler için araştırdık.

Telefonun Şenlensin

Symbian destekli cep telefonları artık hayatımızın bir parçası. Nokia ve Sony Ericsson cep telefonlarının birçok modeli işletim sistemi olarak Symbian'ı kullanıyor. Cep telefonu piyasasının lider işletim sistemi Symbian sayesinde bilgisayarınızda kullandığınız faydalı birçok programın telefonlar için özel olarak hazırlanmış versiyonlarını cebinizde taşıyabilirsiniz. Internet tarayıcılar, anlık mesajlaşma programları, divx ve mp3 oynatabilen yazılımlar, virüs tarayıcılar, ofis programları gibi birçok programı telefonunuza yükleyip hayatınızı hem daha keyifli bir hale getirebilir hem de kolaylaştırabilirsiniz. Symbian işletim sisteminde çalışan en popüler ve faydalı programları sizler için yazımızda toparladık.

Programları bilgisayarınıza indirdikten sonra yapmanız gereken; bir bluetooth bağlantısı, kablo bağlantısı ya da kart okuyucu kullanarak dosyaları telefonunuza iletmek ve Symbian işletim sistemine kurmak.

Yazımızda sizlere sunduğumuz programlar telefonlara, bilgisayar ve yazılım konusunda bilinçli olan okurlarımız tarafından kurmalıdır. Herhangi bir nedenden ötürü cep telefonu ya da bilgisayarınızda oluşabilecek hatalardan dolayı ChipOnline sorumlu tutulamaz.

Internet Tarayıcılar

Internet Tarayıcılar

Symbian işletim sistemi yüklü olan cep telefonları genelde hafızalarında internet ve wap tarayıcı barındırırlar ancak bu tarayıcılar çoğu zaman internet sayfalarında gezinirken problem çıkartabilirler. Yazımızın bu bölümünde Symbian işletim sistemlerinde hızlı ve başarılı bir şekilde çalışan internet tarayıcıları bulacaksınız.

Opera Web Browser

Bilgisayar piyasasında henüz çok yaygın şekilde kullanılmayan Opera'nın Symbian işletim sistemi ile çalışan akıllı telefonlar için özel olarak tasarlanan sürümü Opera Mobile 8.65'i internet tarayıcınız olarak kullanabilirsiniz. Program 30 günlük deneme sürümüyle geliyor. Bu 30 gün boyunca programı kesintisiz ve tüm özellikleriyle kullanabilirsiniz. Eğer beğenir ve kullanmaya devam etmek isterseniz 29 Dolar'ı ödemeniz gerekiyor. Aşağıdaki linke tıklayarak programın indirme sayfasına ulaşabilir ve kullandığınız telefonun markası ve modeline uygun olan sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Desteklenen telefon markaları: Nokia, Sony Ericsson, Samsung, Siemens, Panasonic, Sendo ve tüm Windows Mobile işletim sistemi kullanan akıllı telefon modelleri.

Opera'yı İndirin

Doris Browser 1.1

Denemesi bedava olup da lisansı paralı olan bir diğer internet ve wap tarayıcı da Doris Browser adlı program. Bu programı kullanarak tüm internet sayfaları ve wap sitelerini telefonunuzun ekranına taşıyabilirsiniz. Nokia'nın ilk Symbian destekli telefonu olan Nokia 7650 için üretilmiş ve daha sonra tüm modeller tarafından desteklenmiş yazılımın çalışma hızı oldukça süratli. Programın tam sürümünü 20 Dolar gibi bir fiyat ödeyerek satın alabilirsiniz.

Doris'i İndirin

NetFront Browser v3.3

NetFront Browser diğer iki tarayıcıya oranla çok daha fazlasını sunuyor. Yine ücretli bir yazılım olan NetFront Browser'ın deneme sürümünü cep telefonunuza kurarak deneyebilirsiniz. Deneme sürümünü tam 45 gün boyunca tüm özellikleriyle kullanabileceğiniz program, her türlü web ve wap sayfasını desteklediği gibi birçok kullanışlı özelliği de beraberinde getiriyor. Pop-Up Blocker, RSS/Atomfeed Desteği, PDF dokuman desteği, dosya indirme ve yükleme, sayfalara zoom yapabime özelliği ve eriSign, Entrust, Thawte, Baltimore SSL gibi güçlü güvenlik şifrelemeleriyle NetFront Browser şu an alanın en iyisi. Verdiğimiz linkten üreticinin indirme sayfasına ulaşabilir ve telefonunuz için uygun olan sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Symbian web tarayıcılar içinde en başarılı olan yazılımın lisansını 20 Euro gibi bir fiyatla satın alabilirsiniz.

NetFront Browser v3.3'ü İndirin

Net Üzerinden Akıcı Yayın İzleme

Net Üzerinden Akıcı Yayın İzleme

Eğer telefonunuzda GPRS bağlantısını çok sık ve sınırsız şekilde kullanıyorsanız ya da cihazınız kablosuz interneti (WiFi) destekliyorsa, küçük bir program sayesinde dünya çapında internet üzerinden yayın yapan televizyon kanallarına ve radyo istasyonlarına ulaşabilir yayınları dilediğiniz yerden takip edebilirsiniz.

Yılan hikayesine 3G teknolojisi artık ülkemizde de hizmet vermeye başlamak üzere. 3G hizmeti başladığında her Symbian işletim sistemi sahibi cep telefonunda var olması gereken programlar içinde yer alacak programlardan biri MyWaves - Free Mobile Video Streams, tamamen java tabanlı olan programı ve ağ bağlantınızı kullanarak RSS beslemesi sayesinde binlerce televizyon kanalını cep telefonunuzda görüntüleyebilir ve Youtube benzeri bir amatör video paylaşım sitesine ulaşarak buradaki videoları izleyebilirsiniz. Bu programı telefonunuza taşımak için aşağıdaki linkten ana sayfaya gidin ve cep telefonu numaranızı girerek üye olun. Birkaç dakika içinde telefonunuza düşecek olan linkten programı indirip kurabilirsiniz. Tüm bu işlemler ücretsizdir.

MyWaves Ana Sayfa

Messenger Programları

Messenger Programları

Agile Messenger

En iyi, kullanışlı ve popüler mobil sohbet yazılımı olan Agile Messenger'ın en önemli avantajı internete erişebilen ve üçüncü parti yazılımların yüklenmesine izin veren hemen her cep telefonu ya da avuç içi bilgisayar için özel sürümler sunması. Symbian Series 60, Symbian UIQ, Windows Mobile Smartphone, Windows Mobile PPC ve Palm OS 3.5+ platformlarını destekleyen yazılım sayesinde MSN, ICQ, Yahoo Messenger ya da Google Talk hesaplarınıza cep telefonu üzerinden kolayca bağlanabilirsiniz. Aşağıdaki linkten üreticinin indirme sayfasına ulaşabilir ve telefon modelinize uygun olan sürümü ücretsiz olarak bilgisayarınıza indirebilir ve kullanabilirsiniz.

Agile Messenger İndirme Sayfası

CepteMSN

Türk yazılımcıların geliştirdiği bir anlık mesajlaşma programı olan CepteMSN programı, menüsünün Türkçe olması ve yazılımının tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilmesi açısından bir ilke imza atarak, bugüne dek 400.000 kişinin cep telefonundaki vazgeçilmezlerden biri olmayı başardı. Hem Symbian hem de Java platformunda geliştirilen program piyasadaki yeni nesil telefonların hemen hepsiyle uyumlu. Aşağıdaki linkten indirme sayfasına girebilir ve telefonunuza uygun olan sürümü bilgisayarınıza indirebilirsiniz. Programı cep telefonunuza kurduktan sonra 2 sms fiyatına sizi kendi abonesi yapıyor ve bir nevi programın lisansını satın alıyorsunuz.

CepteMSN indirme Sayfası

MobiLuck Bluetooth Messenger

Adından da anlaşılacağı gibi bu programın diğer programlardan farkı GPRS ya da Wap bağlantısı yerine telefonlar arası Bluetooth bağlantısı kullanarak anlık mesajlaşma imkanı vermesi. Mesela arkadaşınızla aynı ofisteyseniz ya da karşılıklı dairelerde oturuyorsanız hiç aramadan ya da SMS atıp bir ücret ödemeden Bluetooth Messenger'ı kullanarak haber uçurabilirsiniz. Bu programdan faydalanmak için Bluetooth'un açık olması gerektiği gibi diğer kişilerin telefonlarında da MobiLuck Bluetooth Messenger'ın yüklü olması gerekiyor. Program dünya çapında 3 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor. Bu programı linke tıklayarak indirebilirsiniz.

Mobiluck'ı İndirin

Symbian Ses Oynatıcılar

Symbian Ses Oynatıcılar

OggPlay for S60

Bu bölümde sizlere tanıtacağımız ilk program açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz bir ses çalıcı olan OggPlay for S60 adlı yazılım. Eğer telefonunuz yeni nesil bir Symbian işletim sistemine sahipse telefonunuzun desteklediği tüm ses formatlarını çalabiliyor. MP3, AAC, MP4, M4A,OGG formatlarının her türünü iyi ses kalitesiyle çalmayı başaran programın bilgisayarınızdaki standart bir müzik oynatıcısından hiç eksiği yok.

Bilgisayarınızdaki Winamp playlistinizi programa sorunsuzca taşıyabilir istersiniz telefonunuzdaki şarkılara göre yepyeni bir çalma listesi hazırlayabilirsiniz. Kısa yol tuşları sayesinde tek bir hareketle şarkı atlayabilir, parçaları geri-ileri alabilir, durdurabilir ya da yeniden başlatabilirsiniz. Grafik ekolayzır sayesinde kulaklığınızdan en iyi sesi alabilirsiniz.

OggPlay'i aynı zamanda bir alarmlı saat olarak da kullanabilirsiniz. Eğer telefonunuz yeni nesil bir Symbian işletim sistemine sahipse veya MP4,AAC,MP3 gibi formatları çalabiliyorsa yazılımın MMF (Multimedia Framework) destekli telefonlar için olanını indiriyor ve kuruyorsunuz. Ancak telefonunuz daha eski bir işletim sistemine sahip ve sadece MP3 çalabiliyorsa indirmeniz gereken program sürümü Non-MMF olacaktır. İndirme linkinde sayfaya ulaşabilir ve uygun olan yazılımı indirebilirsiniz.

OggPlay'i İndirin

CubiX MP3 Player 3.02 (S60)

Sizlere tanıtacağımız bir başka başarılı ses oynatıcı program ise CubiX MP3 Player 3.02 (S60) adlı denemesi bedava ama lisansı paralı olan bir yazılım. Programın en ilgi çekici özelliği parça çalarken ekranda (bilgisayarınızdaki Windows Media Player'da olduğu gibi) 3D görsel efektlerin hareket etmesi. 10-band grafik ekolayzır sayesinde kulaklığınızdan en güzel sesi alabilirsiniz. Bilgisayarınızda bulunan bir mp3 çaların tüm özellikleri programla birlikte telefonunuza da entegre ediliyor. Tüm Symbian işletim sistemleri ile uyumlu olan programın deneme sürümünü linkten indirebilirsiniz.

Cubix'i Deneyin

Symbian Video Oynatıcılar

Symbian Video Oynatıcılar

SmartMovie

Lonely Cat Games adlı Symbian cep telefonları için yazılım üreten firmanın en başarılı ve en çok kullanılan yazılımı SmartMovie adlı program. Bu programı telefonunuza yüklediğinizde dilediğiniz avi ve divx formatlı video dosyasını mükemmel görüntü ve ses kalitesiyle izleyebiliyorsunuz. Programın en önemli özelliği ise bilgisayara kurulabilir bir video dönüştürücü ile birlikte gelmesi.

Dönüştürücüyü bilgisayarınıza kurduktan sonra kullanması oldukça basit. Bilgisayarınızda izlemeyi sevdiğiniz klip ya da filmleri dönüştürücüye atın ve görüntü kalitesini, ses yüksekliğini ayarlayın. Daha sonra editlediğiniz video dosyasını telefonunuza atın ve SmartMovie Player'ınızı açıp izlemeye başlayın. Bu oldukça kullanışlı programı ücretsiz olarak deneyebilirsiniz ancak sürekli kullanmak isterseniz 28 Dolar ödeyip satın almanız gerekiyor.

Smart Movie'yi Deneyin

Moremedia Video ve Ses Oynatıcı

MoreMedia telefon hafızasını ve hafıza kartını tarayarak tüm çalınabilir medyayı tarayıp bir liste halinde ekrana getiriyor. Yapmanız gereken çalmak istediğiniz medya dosyasını tıklayıp keyfinize bakmak. Birçok Symbian işletim sistemi programı gibi bu programında lisansı ücretli ancak programı bir süre ücretsiz bir şekilde kullanıp fikir sahibi olabiliyorsunuz. Program genelde bir video oynatıcı olmasına rağmen ses dosyalarını da iyi bir ses kalitesiyle oynatabiliyor. "mp3, mp4, m4a, 3gp, aac, eAac" video ve ses biçimlerini destekleyen oynatıcıya ekleyeceğiniz codeclerle telefonunuzda .avi formatındaki dosyalarınızı da izleyebilirsiniz. İndirme sayfası linkine tıkladığınızda programın deneme sürümünü indirmek için siteye mailinizle üye olmanız gerekiyor.

Moremedia İndirme ve Bilgilendirme Sayfası

Ofisiniz Cepte

Ofisiniz Cepte

Adobe Acrobat Reader

Cep telefonunuzu hemen her iş için kullanıyorsanız Adobe Acrobat Reader'in Symbian İşletim sistemi için tasarlanmış sürümünü mutlaka kurmalısınız. Bu program sayesinde cep telefonunuzda dilediğiniz her an her yerde e-book okuyabilir tüm PDF formatındaki dokümanları açabilirsiniz. Programı Adobe'un sitesinden ücretsiz bir şekilde indirebilir ve kullanabilirsiniz.

Adobe Acrobat Reader

Mobile Office for S60

Symbian işletim sistemli cep telefonları için tasarlanmış ve bilgisayarınızdaki ofis programını telefonunuza taşıyan Mobil Office ile ofisin artık hep cebinizde olacak. Tamamen ücretsiz olan program sayesinde tüm Word, Excel ve Powerpoint dosyalarını telefonunuzda açabilecek, Word ve Excel dosyalarınızı telefonunuzda oluşturup daha sonra dilediğiniz bilgisayara taşıyabileceksiniz.

Mobile Office

Sistem Araçları

Sistem Araçları

FExplorer

Symbian İşletim Sistemi kullanan cep telefonları bünyelerinde çoğunlukla dosya yöneticileri barındırırlar. Ancak bu dosya yöneticileri genelde tüm klasörlere ulaşmaya izin vermezler. FExplorer adlı ücretsiz dosya yöneticisi sayesinde cep telefonunuzda da artık bir Windows Gezgini var oluyor. Bu program sayesinde telefon hafızasındaki ve hafıza kartınızdaki tüm klasörlere ulaşabiliyor, dosyaları taşıyabiliyor, silebiliyor ya da kopyalayabiliyorsunuz. Sahip olduğunuz bir dosyayı bir başka cihaza e-mail, bluetooth, kızılötesi ya da multimedia mesaj kullanarak gönderebiliyorsunuz.

FExplorer'ı İndirin

Memory Monitor

Memory Monitor adlı program, cep telefonunuz çalışırken ne kadar bellek kullanıldığını gösteren kullanışlı bir yazılımdır. Tamamen ücretsiz olan bu yazılım sayesinde telefonunuz açıkken arka planda çalışan tüm programları görebilir ve dilediğiniz uygulamaları kapatabilir bellek tasarrufu sağlayabilir ve telefonunuzdaki işletim sistemini hızlandırabilirsiniz.

Memory Monitor'u İndirin

S60Zip

S60Zip adından da anlaşılacağı gibi bir ZIP dosyası editörüdür. Tamamen ücretsiz olan bu program sayesinde telefonunuzda zip formatındaki dosyalar oluşturabilir ya da gelen zip dosyalarını açabilirsiniz. Oluşturduğunuz bir zip dosyanı bir başka cihaza e-mail, bluetooth, kızılötesi ya da multimedia mesaj kullanarak gönderebilirsiniz.

S60'ı İndirin

Oyunsuz Olmaz

Oyunsuz Olmaz

SudoContest

Dünyada milyonlarla kişiyi peşinden koşturan bir zeka oyunu olan Sudoku'yu artık Symbian destekli cep telefonunuzda da oynayabilir, hoşça vakit geçirebilirsiniz. Tamame ücretsiz olan bu oyunu java destekli dilediğiniz cep telefonuna kurabilirsiniz.

Sudoku Oyununu İndirin

Zero36 VideoPoker

Java ve Symbian cep telefonların tamamında çalışabilen ve ücretsiz olan bir başka oyun ise Zero36 VideoPoker. Poker severlerin cep telefonlarında yüklü olması gereken bu uygulamayı linke tıklayarak indirebilir ve cep telefonunuza kurarak hemen oynayabilirsiniz.

VideoPoker'i İndirin

S-Tris 2

Yılların klasikleşmiş Tetris oyununun cep telefonları için hazırlanmış değişik bir sürümü olan S-Tris'i sisteminize kurarak eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz. İndirme sayfasından telefonunuza ve sisteminize uygun olan sürümü indirebilirsiniz.

S-Tris 2'yi İndirin

Antivirussüz Asla!

Antivirussüz Asla!

Symbian işletim sistemi de Windows, MacOS veya Linux gibi bir işletim sistemidir ve cihaz ne olursa olsun bir işletim sistemi internete bağlanıyorsa ya da sabit ortamlarla veri alış-verişi yapılıyorsa her zaman bir virüs tehditi altındadır. Symbian İşletim Sistemi'de bu durumda her an bir virüs tehditi altındadır.

Telefon virüsü diye tabir edilen bu virüsler genelde telefonunuzun kilitlenmesine, sizden izinsiz telefon rehberinizde bulunan kişilere mesajlar atılmasına ya da sürekli çağrılar yapılmasına neden olurlar. Aynı zamanda sisteminize geri dönülemeecek bazı hasarlar dahi verebilirler. Önde gelen Antivirus firmaları da artık birer birer Symbian işletim sistemi uyumlu yazılımlarını piyasaya sürüyorlar. Aşağıdaki linklerden dilediğiniz Antivirus yazılımını indirerek telefonunuzu güven altına alabilirsiniz. Cep telefonunuzu koruyan bu yazılımların hepsi lisans için belli bir ücret talep ediyor.

BullGuard Mobile Anti-virus

İlk olarak programı indirin daha sonra cep telefonunuzdaki ağ bağlantısı kullanarak üye olun ve telefonunuzu korumaya alın.

BullGuard Mobile AntiVirus

Kaspersky Anti-Virus Mobile 1.5

Bildiğiniz ve bilgisayarınızda güvenle kullandığınız Kaspersky'ın cep telefonları için hazırlanan sürümünü indirip bir süre deneyebilirsiniz.

Kaspersky'ı İndirin

F-Secure Mobile Anti-Virus 2.2

F-Secure'nin denemesi ücretsiz olan sürümünü linkten indirip deneyebilirsiniz.

F-Secure'yi İndirin

Okuyucu Yorumları