Teoma: Google’a Rakip mi?

Arama motoru Teoma’nın yeni sürümü dünden beri online. Operatörlerin açıklamasına göre servis şu sıralar en çok beyenilen arama motoru Google’a rakip olacak.

Teoma: Google’a Rakip mi?

Teoma, Google arama algoritmasının geliştirilmiş sürümünü kullanıyor. Arama motoru ayrıca içerik ve link değerlendirmeleri yapmakta. Ancak Teoma bunu yaparken konu ile ilgili siteler arasında değerlendirmede bulunuyor. Sitelerin kalitesini yada konu ile alakasını değerlendirmek için Teoma “Subject Specific Popularity” adlı bir prosedür uyguluyor. Bu prosedürde önemli olan sitenin ne kadar sık linklendiği değil, konu ile ilgili sitelerden gelen linklerin çoğunluğu ve sıklığı.

Arama sonuçları arasında Teoma farklı arama seçenekleri de sunuyor, bu sayede arama sonuçları kısıtlanabiliyor ve istenilen sonuca daha çabuk varılabiliyor. “Resources” başlığı altında ise arama ile ilgili link toplamını veriliyor.

Google rakibi için şu sıralar en büyük problem ise belirtilmiş sitelerin sayısını göstermekte yaşanıyor. Google’da iki milyara yakın URL tanırken, Teoma 900 milyon URL tanıyor ve 400 milyonunu tarıyor. Ayrıştırma işleminden sonra ise 200 milyon belirtilmiş sayfa kalıyor.

Okuyucu Yorumları