Terminator, yakında gerçek olabilir...

Bilim-kurgu filmlerinde gördüğümüz bir teknoloji daha, gerçek olmak üzere...

Terminator için geri sayım!

Çinli bilim adamları, sıvı metal maddelerin kendi kendilerine şekil ve form almaları için bir yöntem geliştirdiler.

Tsinghue University ve Chinese Academy of Sciences araştırmacıları, sıvı metal alaşımlarına elektrik yükleyerek, maddelerin hareketlerini kontrol edebileceklerini ve basit biçimleri oluşturabileceklerini düşünüyorlar.

Araştırma, alaşımların elektrik akımı altında, dönebilen ve hareket edebilen küresel şekillere kavuştuklarını keşfetti. Ayrıca, bakır tel yardımı ile akım, pek çok damlanın bir araya gelerek daha büyük bir küre şekline kavuşmasına da neden olabiliyor; yaklaşık olarak Terminator 2'deki T-1000'in yaptığı gibi...

Araştırmaya göre, benzer metal şekil değiştiriciler, isteğe bağlı olarak farklı biçimlerde üretilebilirler. Önemli olan, akıllı sıvı metal makinelerin belirli bir elektrot düzenlemesi ile üç boyuta ulaşabilecek olmaları.

Araştırma takımı, 12V güç kaynağı ve zehirli olmayan, suyun içerisindeki erime noktası oda sıcaklığında olan alaşımlar kullanarak çalışmalarının gösterimini de yaptı. Doğru akımın da kullanıldığı gösterimde, malzeme, metallerin ve su yüzeyinin gerilimini kullanarak çalışıyordu.

Bilim adamları, bu keşfin, daha karmaşık sıvı metal objelerin yapımı için bir ilk adım olabileceğini düşünüyorlar. Bahsi geçen "karmaşık" objelerin arasında ise, 3D modelleme üniteleri, elektronik bileşenler ve hatta sıvı "yumuşak" robotlar bulunmakta. Bu keşfe bu kadar iyi gözle bakılmasının en büyük sebeplerinden biri ise, sıvı alaşımların, daha çok kullanılan cıva gibi sıvı elementlerin aksine, insan teması için zararsız olmaları ve nispeten daha ucuza üretilip kullanılabilmeleri. Ayrıca bu tekniklerin tıp ve gün içi kullanıma uygun hale gelebilmeleri de mümkün.

Bundan sonra dikkat etmemiz gereken tek nokta ise, bu teknolojinin üstün bir yapay zekaya kavuşmasını önlemek gibi duruyor...

Okuyucu Yorumları