TEST: HTC One XL

HTC'nin LTE'li cebi One XL'yi Almanya'da test ettik. Sonuç: Galaxy S3 artık yalnız değil!

TEST: HTC One XL

HTC One X + LTE = HTC One XL? Pek sayılmaz: Tayvanlı firma, XL modeliyle, One X'e LTE'den başka yenilikler de getirdi. Cebe gücünü bu sefer dört değil iki çekirdekli bir işlemci veriyor. One X'e kıyasla boyutlarda bir değişiklik yok: 134mm yükseklik, 70mm genişlik ve 11mm kalınlık. Ayrıca ağırlık da aynı, 135gr. Polikarbonat arka kaplama mat ama parmak izi bırakmayan çok kaliteli bir yapıya sahip.

Her ne kadar ülkemizde LTE olmasa da, telefonu Almanya'da, Vodafone altında test etme imkanı bulduk. HTC One XL'ın teorideki maksimum indirme sınırı saniyede 100Mbit'e kadar çıkabiliyor. Pratikte ise Almanya'da yapılan testlerde, LTE'nin 800MHz ila 10MHz arasında olduğu bölgelerde, saniyede 50Mbit'e kadar veri indirilebiliyor.

HTC'nin ilk LTE akıllı cebi Velocity 4G'nin aksine, One XL 2.600MHz banttan 1.800MHz banta kadar geniş aralıkta LTE kapsaması sunuyor - bu sayede maksimum LTE - kapsamasını garanti ediyor. Hatta 4G-dışı kapsama alanlarında da One XL'nin sörf performansı göz alıcı: UMTS/HSPA bağlantıda 600KB'lık test sayfamız 3.5 saniyeden daha kısa sürede tamamen açıldı. Wi-Fi(802.11 b/g/n) sayesinde ise aynı sayfa yaklaşık 2 saniyede açılıyor. Diğer cihazlar ile olan kablosuz bağlantı yolları ise Bluetooth 4.0, NFC ve Wi-Fi Direct.

Ekran ve performans

Ekran ve performans

4.7 inçlik devasa dokunmatik ekranı Super-LCD-2 teknolojisine sahip. AMOLED ekranlara kıyasla daha az mavi tonda olsa da renkleri o kadar da muhteşem gösteremiyor. Parlaklık ise oldukça etkileyici seviyede: 455 Candela/m2-bir akıllı cep için oldukça yüksek- parlaklık değeri ile direkt güneş altında bile iyi bir performans sergiliyor.

Tıpkı HTC One S'de olduğu gibi One XL da çok güçlü çift çekirdekli 1.5GHz işlemci ile geliyor ve bu bizce şu anda piyasadaki en iyi işlemci. İşletim sistemi Android 4, HTC'nin arayüzü Sense 4.0 ile birlikte akıcı bir şekilde çalışıyor. Yüksek hızlı kamera ölçümlerinde hiçbir gecikme izine rastlanmıyor.

Tamamen dolmuş olan bilgilendirme çubuğunda bile herhangi bir gecikme ya da takılma meydana gelmiyor. Kısacası Galaxy S3 ve HTC One S'in şimdiden yenilgiyi kabul etmeleri gerekiyor; ufak bir farkla bile olsa...

Vellamo testinde One XL, 4 çekirdekli rakipleri Galaxy S3 ve One X'e kafa tutmayı başardı ama yine de, onların biraz gerisinde kalmaktan kurtulamadı. Fakat iki çekirdekli bir telefonun 4 çekirdekli rakipleri ile arasında çok az fark bulunması, One XL için önemli bir avantaj...

İyi ışıkta iyi kamera

İyi ışıkta iyi kamera

One XL'nin 8 MP'lik kamerası otofokus ve LED flaşa sahip. Gün ışığında hızlı, keskin ve iyi renk tonlarında fotoğraflar çekiyor, yapay ışıkta ise sonuçlar biraz daha tatmin edici. Hepsinin ötesinde fotoğrafların ortasında belirgin bir kırmızılık görebiliyoruz. Loş ışıkta ise renk çözünürlüğünde bir eksiklik görülüyor, kontrast yeterli değil ve çok fazla gren(noise) var. LED flaş açıldığında ise ortam rahatlıkla aydınlanıyor ve fotoğraflar kaliteli çıkıyor fakat yine de büyük kırmızı bölgenin kenarları görülüyor.

Güçlü batarya ve geniş hafıza

1.800mAh kapasiteye sahip batarya sayesinde One XL, en yüksek parlaklık seviyesinde kesintisiz 6.5 saat sörf yapmanıza imkan sağlıyor. En iyisi olmasa da bu değer Galaxy S3'e yakın seviyede. Aynı zamanda, pil cep görüşmeleri sırasında da oldukça uzun süre dayanabiliyor.

26 GB dahili hafızaya sahip cebin hafızası, dilediğiniz takdirde microSD kartı ile artırılabiliyor. Ayrıca HTC, One XL sahiplerine ücretsiz ek 23 GB çevrimiçi depo da sunuyor.

Sonuç ve alternatif

Sonuç ve alternatif

HTC One XL'yi "telefon" amacıyla kullanacak olanlar sevinebilirler. Cep telefonu olarak oldukça olumlu bir resim çiziyor One XL; ses oldukça kaliteli fakat biraz yapay geliyor. Çiftli modda ve kalabalık çevrelerde ara sıra kesintiler meydana geliyor. Telefonla hoparlörden konuşacak olanlar ise yapay ve düşük ses ile savaşmak zorunda kalacaklar.

Sonuç

Çok iyi performansı, büyük ekranı, iyi görünümü, sağlam bataryası, akustik değerleri ve hatta Android 4 ile Sense 4.0 arayüzünün dengeli birleşimi ile One XL, Galaxy S3'e ve One X'e rakip olmayı başarıyor. Türkiye'deki satış fiyatı ise, ortalama 1.900 TL civarında...

Alternatif

LTE olmasa da olur diyenler için, daha doğrusu Türkiye gibi, LTE'nin henüz ulaşmadığı ülkeler için endüstrinin lideri Samsung'un amiral gemisi Galaxy S3 en iyi tercih, üstelik biraz daha ucuza satın alınabiliyor.

HTC One XL teknik özellikler

HTC One XL teknik özellikler

.

Okuyucu Yorumları