Test: Nokia 5800 XpressMusic

CHIP Online, Nokia'nın dokunmatik süvarisi 5800 XpressMusic'i A'dan Z'ye inceledi...

Dokunmatik Nokia testte

Nokia'nın ilk dokunmatik cep telefonu için beklenen süreye değdi. 5800 XpressMusic testi yüksek notlarla bitirdi ve cep telefonları arasında yeni bir şampiyon adayı olmayı hak etti.

Yeni Nokia 5800 XpressMusic piyasadaki cep telefonlarının sunabileceği fonksiyon yelpazesinin neredeyse tamamını sunuyor. Yüksek miktarda bellek, XXL ekran, HSDPA, web siteleri için Flash desteği ve GPS navigasyona kadar her şey 5800'da mevcut. Sadece geleneksel bir cep telefonu klavyesi donanımlar arasında yer almıyor.

Ama bunun yerine sanal cep-klavyesi veya QWERTY-klavye sunan bir dokunmatik ekran var. Yapılan girişler ekrandan gelen ufak bir titreşim ile hissedilebiliyor. İsterseniz parmağınızla isterseniz beraberinde verilen kalemle giriş yapabiliyorsunuz. Genel olarak her türlü kullanımınızı rahatlıkla yapmanız mümkün. Fakat yine de testte bazı zayıf yönleri ortaya çıktı.

Donanım: Tıka basa dolu

Donanım: Tıka basa dolu
Dokunmatik ekran: Kalemle veya parmakla kontrol edilebiliyor.

5800 telefon ve veri özelliklerinden oluşan tam teşekküllü bir paket ile geliyor. Exchange üzerinden Push-mail ve ses ile yönetim de donanım arasında yer alıyor.

Telefon özellikleri
Nokia, 5800'ı üretirken telefon donanımı konusunda bol keseden davranmış: İster dil seçimi, sesle yönetim, isterse çevre profilleri olsun özellik listesi cidden dikkat çekmeyi başarıyor.

Başlangıç ekranını tamamen kendi zevkinize göre süsleyebilir ve önemli fonksiyonlar için hızlı erişim noktaları oluşturabilirsiniz. Ayrıca telefon görüşmelerini de kaydedebilen bir ses kaydedicisi var. Elbette hoparlör üzerinden görüşme ve titreşim alarmı eksik edilmemiş.

Veri özellikleri
Nokia tüm güncel veri hizmetlerini de düşünmüş. Mesela bu müzik cep telefonunda WLAN (802.11g), HSDPA Phase II (3,6 MBit/s) ve Flash içeriklerini rahatlıkla gösterebilen bir web tarayıcı bulabilirsiniz. Highspeed-USB sayesinde PC ve cep telefonu arasında veri transferi son derece hızlı gerçekleşiyor.

1 saniyeden biraz daha fazla bir süre içinde 3 MB'lık test MP3 dosyası USB üzerinden cep telefonuna ulaştı. MB alanı mı? 5800'da bundan istediğiniz kadar mevcut. Kutu içeriğine dâhil microSD kart ile beraber toplam 6,5 GB boş alanınız var. Ayrıca micro-SD slotu 16 GB'a kadar tüm bellek kartlarını destekliyor.

Multimedya: Yetenekli bir yol arkadaşı

Multimedya: Yetenekli bir yol arkadaşı
Güçlü ses: İyi oynatıcı, iyi ses.

5800 iyi bir müzik çalar ve düzgün bir kameranın yanında bütünleşik navigasyon çözümü de sunuyor.

Müzik
Bir müzik cep telefonundan beklenildiği gibi Nokia, 5800'ı geniş çapta donatılmış bir müzik çalar ile piyasaya sürüyor. Popüler tüm formatları oynatıyor, şarkıları farklı kriterlere göre sıralayabiliyor ve ekranda albüm kapağının yanında oynatılan şarkı hakkında detaylı bilgi de sunuyor. 8 bant ekolayzırı ve ön ayarlı seçimler ile sesi daha da güçlendirebilirsiniz.

Müzik çalar telefonla beraber gelen kulaklık ile düzgün basların yanında tiz tonları da temiz bir şekilde veriyor. 3,5 mm.lik kulaklık girişine kendi kulaklığınızı da takabilirsiniz. Kulaklık olmadan ses stereo hoparlörlerden geliyor. Nokia'ya göre bu hoparlörler şimdiye kadar hiçbir şekilde ulaşılmamış derecede iyi surround-ses veriyor. Testte bu izlenime kapılamadık fakat ses, hoparlörlerden son derece yüksek ve temiz bir şekilde geliyordu.

Kamera
3,2 Megapiksel kamera çözünürlüğü Samsung innov8 ve N96 gibi fotoğraf uzmanlarının yanına yaklaşamıyor ama iyi kalitede fotoğraflar için fazlasıyla yetiyor (resim köşesine bakın). 5800'da LED-flaş ve otomatik odaklama da unutulmamış. Pozitif: Cep telefonunun 5 cm gibi iyi bir yakınlık sınırı var. Bu sayede güzel makro fotoğraflar çekilebiliyor. 5800'ın otomatik modu da son derece başarılı bir şekilde çalışıyor.

Navigasyon
Yol planlaması konusunda eski kağıt haritalar yerine navigasyonu tercih edenler 5800 ile istediklerine ulaşabilecekler. En azından üç ay boyunca. Sebep: Ses ile yönetilebilen uydu destekli navigasyon yazılımını ücretsiz olarak deneyebileceğiniz süre bu kadar. Navigasyon özelliğini "Maps" uygulaması üzerinden etkinleştirebilirsiniz.

Testimizde GPS uydusuyla yapılan bağlantı 2 dakikanın üzerinde sürdü. Bu süre görece uzun olsa da navigasyonun kendisi güvenilir bir şekilde çalıştı. Telefonun hoparlörü görüşme sırasında sesi son derece temiz ve güzel bir şekilde veriyor. Navigasyon yazılımının test süresi bittiğinde senelik, üç aylık veya aylık lisans ücreti ödeyerek tekrar kullanmanız mümkün.

Uygulama: Her şeye iki tık

Uygulama: Her şeye iki tık

5800 pil süresi konusunda da kimseye pabuç bırakmıyor. Batarya hücreleri 4 saatin üzerinde dayanıyor. Ama cep telefonu ayarlarına çoğu zaman çift tıklamanız gerekiyor ve bu da bazen sinir bozabiliyor.

Dış görünüş
İtiraf etmeliyiz ki, 5800 tamamen plastik kaplı kasası ile çok da kaliteli gözükmüyor. Aslında pozitif bir izlenim bırakan hafif yapısı da bu görüşümüzü doğruluyor. Fakat kullanılan maddenin işçiliği yine de çok iyi. Cep telefonu 114 gram ağırlığında ve 111 x 52 x 16 mm ebatlarında. 5800 pil süresi testini başarıyla geçiyor: Cihaz tam GSM yükü altında 4 saat ve 22 dakika sonra bize veda etti.

Ekran
5800 XpressMusic'in yönetim merkezi 3,2 inçlik dokunmatik ekranı oluyor. 640 x 360 piksel ve 16 milyon renk desteği ile özellikle videolar ve fotoğraflar için iyi bir çözünürlük sunuyor. Aydınlık ve kontrast değerleri tatmin edici. Pozitif: Ekrana dokunduğunuzda yaptığınız girişin algılandığına dair titreşimsel bir tepki geliyor.

Kullanım
Yeni S60 arayüzü çok dikkat çekiyor: Ana ekranda bir kişi listesi buluyorsunuz. Bu listeye en çok sevdiğiniz dört kişiyi kaydedebiliyorsunuz. Buradaki bir kişiye tıkladığınızda doğrudan bu kişiyi arayabilir veya bu kişiye mesaj çekebilirsiniz. Aynı zamanda arama kaydı veya en son mesajın içeriği gibi bilgiler de elde edebiliyorsunuz. Pratik düşünülmüş bir özellik. Ekranın sağ üst kenarındaki XpressMusic sembolüne tıkladığınızda sizi doğrudan müzik çalara veya web tarayıcısına yönlendiren dört ikonlu bir medya listesine erişiyorsunuz.

Uygulama: Her şeye iki tıkEkrana parmakla tıklamak son derece rahat, semboller yeterince büyük ve sanal QWERTY klavyede yüzde 90 doğru harfe basabildik. Derinlerdeki menülerde bile Windows Mobile cihazlarda olduğu gibi hemen kaleme başvurmak zorunda kalmadık. Yine de 5800, iPhone'un pürüzsüz kullanımına yaklaşamadı. Bazen dokunmatik ekran birkaç denemeden sonra tepki verdi. Aynı zamanda telefon ayarlarında girdilerin üzerine çift tıklama zorunluluğu sinir bozucu olabiliyor.

Akustik
5800 akustik testinde son derece iyi değerlere ulaştı. Konuşma sırasında karşı tarafın sesi temiz ve doğal geliyordu. Sabit hatlarda bazı boğuk seslerle karşılaşsak da genel olarak konuşulanlar iyi bir şekilde anlaşılıyordu. Hoparlör üzerinden görüşme çok hoşumuza gitti. Sesleri yüksek, anlaşılır ve ekosuz bir biçimde veriyordu. Böylece telefon sesli ortamlarda veya araba içinde kullanıma da elverişli oluyor.

Detaylı teknik bilgi tablosu

Detaylı teknik bilgi tablosu
NOKIA 5800 XPRESSMUSIC
Ürün Nokia 5800 XpressMusic
Fiyat 330 Euro (yurtdışı fiyatı)
Piyasaya çıkış 2008, 4. çeyrek
İşletim sistemi Symbian OS 9.4, S60 5.0 arabirimiyle
Şebeke standartları GSM 850, 900, 1.800, 1.900 MHz
Ağırlık 114 g
Ebatlar 111 x 52 x 16 mm
SAR değeri 0,99 Vat/kg
Batarya tipi Lityum-İyon
Bekleme süresi (Üretici) 16 gün, 22 saat
Konuşma süresi (Üretici) 8 saat, 48 dakika
Minimum konuşma süresi (Ölçülen) 4:22 dakika
Ekran büyüklüğü 70 x 39 mm
Ekran çözünürlüğü 640 x 360 piksel
Renk desteği 16.777.216 renk
Ekran aydınlatması İletilmiş ışık
Kutu içeriği Eşitleme yazılımı, çanta, veri kablosu (USB)
Sıra dışı özellikler Nokia'nın ilk dokunmatik ekranlı cep telefonu
Multimedya Nokia 5800 XpressMusic
Bellek 6.588,0 MB
Kamera 3,15 Megapiksel (2048 x 1536 piksel), LED flaş
Video çekimi 640 x 480 piksel (VGA), uzunluğu bellek miktarına bağlı
Görüntülü konuşma Gerçek görüntülü konuşma
Müzik çalar Music Player (AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, AMR-NB, AMR-WB, Mobile XMF, SP-MIDI, MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7.8,10, True tones, WAV), UKW-Radio
MMS Evet
Telefon ve Organize Etme Özellikleri Nokia 5800 XpressMusic
Adres defteri Dinamik
Dil seçimi Evet
Sesle yönetim Evet
Ahizesiz konuşma Evet
Profiller 6'nın üzerinde
Yazım desteği T9, sözlük genişletilebilir
SMS belleği Dinamik
Kişisel zil sesi ayarı Gruplara ve numaralara has
Zil sesleri: Gerçek sesler / Kayıt Realtones (AAC, AAC+, eAAC+, MP3, MP4, M4A, WMA, AMR-NB, AMR-WB, Mobile XMF, SP-MIDI, MIDI Tones (poly 64), RealAudio 7.8,10, True tones, WAV), zil sesi kaydı
Titreşimle bildirim Evet
Alarm Evet
Organize etme özellikleri Randevu yönetimi, takvim, hesap makinesi, PC-PIM ile eşitleme
Oyunlar 2, ayrıca indirilebiliyor
Java Evet
Veri aktarımı Nokia 5800 XpressMusic
Arayüzler WLAN, Bluetooth, USB
HSCSD (maks. down/up) 57,6/14,4 kbit/s veya 43,2/28,8 kbit/s)
GPRS (maks. down/up) 67,0/13,4 kbit/s veya 53,6/26,8 kbit/s veya 40,2/40,2 kbit/s
UMTS 3.600/384 kbit/s
WAP tarayıcı WAP 2.0, xHTML
E-posta istemcisi Evet

Sonuç: Başarılı bir telefon

Sonuç: Başarılı bir telefon

Nokia'nın ilk dokunmatik cep telefonu bazı zayıflıklara rağmen ikna etmeyi başarıyor. Özellikle tam teşekküllü donanımı cihazın gümüş madalyayı hak etmesini sağlıyor.

5800 XpressMusic yüksek performanslı bir oynatıcı ve iyi ses kalitesinin yanında WLAN, HSDPA, GPS navigasyon ile puanını iyice yükselten heyecan verici bir müzik telefonu haline geliyor. Flash destekli web tarayıcısı da eğlendirmeyi başarıyor.

Pratik kısayollar içeren yeni S60 arayüzü de övgüyü hak ediyor. Fakat dokunmatik ekranlı telefon, iPhone'un şıklık faktörüne fazla yaklaşamıyor: Dokunmatik ekran geç tepki veriyor ve sezgisel kullanım ön planda değil.

Gereksiz yerlerde çift tıklama zorunluluğu, bazen geç tepki veren ekran ve çok ince olan kaydırma çubuklarından da bahsetmeden edemeyeceğiz. Cihazla beraber verilen kalemi çoğu zaman kullanmanıza gerek kalmıyor, zira 5800 XpressMusic parmaklarla da rahatlıkla kullanılabiliyor.

Alternatif
Eğer 5800 XpressMusic'in çıkmasını beklemek istemiyorsanız kökenine yönelebilir ve Apple iPhone 3G'yi tercih edebilirsiniz. Apple'ın ürünü de müzik konusunda başarılı ve WLAN, HSDPA ve GPS alıcı ile benzer özellikler sunuyor.

Okuyucu Yorumları