TEST: Photoshop CS6

Photoshop'un son sürümü CS6'yı mercek altına aldık. Neler yeni; ne kadar iyi? İçeride...

TEST: Photoshop CS6

Photoshop'un en son sürümü, CS6 paketi ile birlikte geçtiğimiz günlerde hem mağazalarda hem de internet üzerinde satılmaya başlandı. İndirimsiz fiyatı 800 euro olan Photoshop'un önceki sürümlerine sahipseniz, CS6'ya yükseltmek için 230 euro ödemeniz gerekiyor.

Adobe'un en önemli yenilikleri arasında kuşkusuz Adobe Creative Cloud var. Aylık 60 euro ücret karşılığında alacağınız Creative Cloud hizmeti ile Creative Suite 6'da hazırladığınız tüm dosyaları çevrimiçi depolayabilir ve istediğiniz yerden onlara ulaşabilirsiniz.

Şimdi gelin, Photoshop CS6'da yer alan yeni özelliklere birlikte göz atalım. İşte PS CS6'nın sunduğu yenilikler...

Koyu kullanıcı arayüzü

Koyu kullanıcı arayüzü

Photoshop CS6'da gözümüze çarpan ilk yenilik yeni arayüz oluyor. Önceki nesillere nazaran daha koyu ve resim düzenleme aracı Lightroom'a yakın koyulukta bir arayüz rengi var CS6'da. Tabi isterseniz ayarlardan arayüz için hafif, orta ve koyu tonları değiştirme olanağınız da var. Ürün müdürü Bryan O'Neil Hughes, koyu arayüz sayesinde düzenlenen içeriğe daha iyi odaklanıldığını ve konsantrasyonun arttığını söylüyor. Biz de rahatlıkla söyleyebiliriz ki, koyu arayüzü bir kere denedikten sonra vazgeçemeyeceksiniz.

Camera Raw 7: Daha çok gölge, daha az yan efekt
Kamera eklentisi Camera Raw 7, sadece Lightroom 4'te değil Creative Suite 6'daki Photoshop'ta da yer alıyor. Eklenti sayesinde, mesela, gölge ışıklandırmaları eskisine nazaran çok daha yoğun ve geniş yapılabiliyor. Ayrıca yan efektleri artırmadan resim berraklaştırılabiliyor. Denoising (gren azaltma) efekti ise Photoshop CS 5.1'e kıyasla çok daha etkili sonuçlar verebiliyor.

Yeni efektler, daha kolay kullanım

Yeni efektler, daha kolay kullanım

Photoshop CS6'da popüler "liquify" efekti de tamamen revize edilmiş. Maksimum boyutu on kat artırılmakla beraber akıcılık işlemi el ile daha kolay hale getirilmiş. Hatta onlarca MB'lık "liquify" efekti yapılmış dosyaların yüklenme süreleri de oldukça düşürülmüş. Öyle görülüyor ki, Adobe kullanıcı yorumlarını dikkate almış ve işlemleri daha sezgisel bir hale getirmeye çalışmış. Bu sayede, örneğin, filtre boyutu dinamik olarak fare tekerleği ile ayarlanabiliyor ve aynı anda ilgili bilgilendirmenin yanında görülebiliyor.

Yeni blur efekti "Irıs Blur" oldukça kullanıcı dostu ve deneyimsiz kullanıcılar bile hızlı ve kolaylıkla etkileyici sonuçlar alabiliyorlar. "Iris Blur"u resimde belirli bir alana odaklayarak çevresine dokunmadan belirgin sonuçlar elde edebilirsiniz. Tabi efektin boyu ve yoğunluğu da ayarlanabiliyor. Aslında önceki sürümlerde "Iris Blur"un etkisine benzer bir etki yapılabiliyordu fakat bunun için pek çok mask ve layer ile çalışmak gerekiyordu, "Iris Blur" efekti ise tüm bu zahmeti kolaya indirgiyor. Bizim yaptığımız denemelerde "sıkıcı" fotoğraflara bile derinlik katarak etkili sonuçlar elde ettik.

Yeni ve kolay kullanımlı bir başka efekt ise "Tilt-Shift" efekti: Telekom reklamı gibi görünen alanlar kolaylıkla, birkaç tık ile "Modeltren rayı" gibi gösterilebiliyor.

Yeni: Content-Aware Move

Yeni: Content-Aware Move

Photoshop CS6'nın yeni "Content-Aware Move" fonksiyonu, daha önceden de bilinen "Content-Aware Fill" fonksiyonuna benziyor ve hatta daha bile ötesine geçiyor. Seçili bir objenin resimden silinmesi gerektiğinde, resmin hangi bölümünün boş bölgeyi dolduracağını el ile seçebiliyorsunuz; bu işlem önceden otomatik olarak gerçekleşiyordu ve ortaya çıkan sonuçlar genelde pek memnun edici değildi. "Content-Aware Move" fonksiyonu ise çok daha akıllı görünüyor; artık resimdeki objeleri ve insanları taşımak çok daha kolay. Adobe'un yayınladığı örnek fotoğraflarda yeni fonksiyonun karmaşık arkaplanlarda bile nasıl iş çıkardığı görülebiliyor. Biz de, denemelerimizde "Content-Aware Move"un iyi iş çıkardığını gördük.

Başka önemli bir yenilik ise "Arkaplanda Kaydet": Düzenlediğiniz ve 1GB boyutunda olan resmi kaydederken bir yandan da diğer resimlerinizi hiçbir problem yaşamadan düzenlemeye devam edebilirsiniz. Kaydettiğiniz resmin ne durumda olduğunu ise işlem çubuğuna bakarak görebilirsiniz.

Çizgi çizmek artık daha kolay

Çizgi çizmek artık daha kolay

Photoshop CS6'nın sunduğu büyük yeniliklerin yanında pek çok ufak değişiklik de bulunuyor. Örneğin, eskiden Photoshop'ta tek bir çizgi çizmek ya da belli bir alanı vurgulatacak çerçeve çizmek oldukça zordu. CS6'da bu iş oldukça kolaylaştı; artık bir çizgi çizmek için tek bir tık yeterli. Hatta kesik çizgi için bile...

İlk bakışta görünen ufak değişikliklerden bir diğeri ise ikonlar: Adobe, tüm ikonları daha kullanıcı dostu olacak şekilde yeniden düzenlemiş.

Son olarak, Photoshop CS6 Extended sürümünde bulunan yeni 3D özellikleri... Önceki sürümlerde 3D olanakları oldukça sınırlıyken, artık (canlandırılmış) 3D objeler üzerinde çalışmak ve gölgelendirmek çok daha kolay. 3D özellikleri belirgin bir şekilde optimize edilmiş ve genişletilmiş.

Okuyucu Yorumları