TEST: Samsung Galaxy S2, Galaxy S'e karşı!

Bir yanda Galaxy S, diğer yanda Galaxy S2... Hangisi daha iyi, hangisini satın almalı? Test ettik!

Galaxy S, Galaxy S2'ye karşı!

Çok tutulan bir telefon olan Galaxy S, S2 çıktıktan sonra da aynı başarısını devam ettirebilecek mi? S2 ilk serinin halefi olabilecek mi? Hangi yönden hangisi daha iyi? Tüm bunları CHIP Online sizin için araştırdı!

Mükemmel performansı, uzun pil süresi, kaliteli ekranı... Samsung Galaxy S i9000 uzun bir süre en iyiler listemizde en üst sırada olmayı başardı. Yeni telefon Samsung Galaxy S2 9100 ise 1.2 GHz dual core işlemcisi, süper AMOLED-Plus dokunmatik ekranı ve Android 2.3 ile yerini alabilecek mi? Fiyat açısından cep yakan S2, 1.700 TL'lik tahmini Türkiye fiyatıyla alıcı bulabilecek mi? Tüm bunların cevabını ilerleyen sayfalarda bulabilirsiniz.

Dokunmatik ekran

Dokunmatik ekran

Samsung Galaxy S2 i9100
Samsung S2 ile birlikte 4.27 inçlik ve 480*800 piksel çözünürlüğe sahip bir ekran sunuyor. Ve tüm bunları Super AMOLED Plus teknolojisinin desteğiyle yapıyor. Plus anlamı ise daha keskin görüntü, daha fazla kontrast ve daha fazla renk aralığı. i9000 ile karşılaştırdığımızda çıplak gözle az da olsa farkı görebiliyoruz. Laboratuar testimiz de farkı kanıtlıyor.

Samsung Galaxy S i9000
Samsung Galaxy S'in en büyük özelliği şüphesiz dokunmatik ekranıydı. 4 inçlik ekranı görüntüleri gayet iyi gösteriyordu. Super AMOLED tekniği ile Samsung telefonunu pazarda üst seviyelerde tutmayı başardı. Şimdi bile i9000 hala en net ekranlar arasında gösteriliyor. 480*800 piksel çözünürlüğündeki ekran fotoğraflarda ve videolarda farkını gösteriyor. Ekranı S2'ye göre daha az parlak.

Kısacası:
Her iki cihaz da mükkemmele yakın bir ekranla karşınıza çıkıyor. Hem S2 hem S ekranı menüleri, web sayfalarını ve videoları gayet net gösteriyor. Ekran dik moddan yatay moda gayet hızlı geçiyor. Tepki süresi gibi durumlarda çok büyük bir fark söz konusu değil. İkisi arasında tercih sizin kullanım rahatlığınıza kalmış bir şey.

Kullanım

Kullanım

Samsung Galaxy S2 i9100
Galaxy S2'nin farkı işlemcisinde yatıyor. 1.2 GHz saat hızına sahip Dual Core işlemci telefonunun kalbini oluşturuyor. Menüyü açma, sürükleme, reaksiyon süreleri, dikeyden yataya geçiş... Bunların hepsi işlemcisi sayesinde hızlı bir şekilde oluyor.

Telefonda işletim sistemi olarak Android 2.3 var ve TouchWiz 4.0 ara yüzü ile çalışıyor. Bu şekilde Samsung Gingerbread yeniliklerini kullanım kılavuzunu koyuyor (hareket sensörü gibi)... Fotoğraf ve web sayfalarında yakınlaştırırken sadece çoklu dokunmatiği kullanmak zorunda değilsiniz. Baş parmağınız ile ekranı tutarak ileri geri doğru hareket ettirdiğinizde de yakınlaştırma işlemi gerçekleşiyor. Başlangıç ekranınlarındaki küçük wiggetları da küçültüp büyültebiliyorsunuz.

Samsung Galaxy S i9000
Galaxy S'in 1 GHz'lik işlemcisi de kullanıcıyı memnun ediyor. Tek çekirdekli işlemci, yeni güncellemeyle gelen Android 2.3 ve TouchWiz 3.0 performansı oldukça iyi. Buna rağmen Galaxy S kişiselleştirme alanında size çok fazla şey sunmuyor. TouchWiz 4.0'a güncelleme hayali kolay kolay gerçek olacak gibi görünmüyor. Ancak biraz araştırma yapan bir Galaxy S kullanıcısı, şimdiden telefonları için port edilmiş (resmi güncelleme değil) TouchWiz 4 arabirimine kavuşabilirler.

Kısacası:
Ayarlar ve kullanım iki cepte degayet başarılı ama S2 biraz daha önde. Kişiselleştirme, kullanım S2'de daha iyi yapılandırılmış ve kullanıcıya daha fazla keyif veriyor.

Testimizde Android 2.3 ve TouchWiz 4 entegrasyonu bizi tek kelimeyle büyüledi. Eğer yeniliklere hemen sahip olmak istemiyorsanız, ben biraz daha bekleyebilirim diyorsanız Galaxy S ile de ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz. Yenilik istiyorsanız ise S2 size göre...

İnternet

İnternet

Samsung Galaxy S2 i9100
Teoride Galaxy S2 verileri HSPA+ ile saniyede 21 megabit hız ile yakalayabiliyor. Bu bir DSL temposu. Her ne kadar daha bu tekniği kaldıracak bir donanım olmasa da, HSPA+ olmadan bile S2 operatörler üzerinden çok hızlı çalışıyor.

WLAN-n ile yaptığımız testlerde iyi sonuçlarla karşılaştık. 600 kb'lık test sayfamızı 2.4 saniyede, rekor süre de açtı S2... Büyük ekranda sörf ise gerçekten keyif verici. Çoklu dokunmatik desteğinin dışında kopyala&yapıştır gibi özellikler de sunuluyor. Web sayfalarında yazdırmak istediğiniz şeyleri bluetooth ile gönderebiliyorsunuz (sadece Samsung yazıcılara).

Samsung Galaxy S i9000
Galaxy S, modem olarak Hotspot hizmeti verebiliyor. Telefonun sadece 7.2 mbit/s'ye kadar desteği olmasına rağmen test sayfamızı 6.5 saniye ile bir bilgisayardaki gibi açtı. WLAN-n ile web sayfaları 4 saniyede açılıyor. Web sayfalarını iki parmak ile küçültüp büyültebiliyorsunuz. Ayrıca Galaxy S, S2 gibi, flash içerikleri de açabiliyor.

Kısacası:
HPSA+ veya yakınlaştırma özelliği gibi yenilikler S2'de sörfü daha keyifli hale getirmiş. Ama bir önceki seri i9000 de internet sayfalarında aşağı yukarı aynı keyfi vermeyi başarıyor.

Multimedya & Ekstralar

Multimedya & Ekstralar

Samsung Galaxy S2 i9100
Galaxy S2'nin kamerasıyla çok daha fazla fotoğraf keyfi sizi bekliyor. 8 megapikel kamerası gece çekimlerinde bir flaş tarafından destekleniyor ve videolarda Full HD destek sunuluyor. Fotoğraflar S2'de bluetooth veya Wi-Fi-Direct ile S2'ler arasında gönderilebiliyor.

Bir başka transfer yolu ise MHL tekniği ile USB girişi üzerinden aldığınız görüntüleri televizyondan görebilmeniz; tabi bunun için ayrı bir adaptöre ihtiyacınız var. Yüksek paket fiyatına rağmen bunu düşünmemiş olan Samsung kutu içeriğinde yüksek kalitede bir kulak içi kulaklığa yer vermiş. Music ve Games Hub da S2'nin yenilikleri arasında.

Samsung Galaxy S i9000
Galaxy S'teki 5 megapiksellik kamera iyi renklerle güzel fotoğraflar çekiyor. Flaşı bulunmadığı için karanlık ortamlarda fotoğraf çekmek zor oluyor.

720p videolarla S2'den daha az çözünürlüğe sahip. İyi bir müzik oynatıcı, radyo fonksiyonu, oyunları, navigasyon uygulaması ve multimedya programları bulunuyor Galaxy S'in. 8 GB dahili bellek microSD kart ile genişletilebiliyor.

Kısacası:
Multimedya fanları için S2 gayet etkileyici bir telefon. Daha iyi ekipmanlar sunuyor... 16 GB'lık dahili hafızası bulunan telefon microSD kart ile genişletilebilir. Eğer daha fazla multimedya istiyorsanız S2'yi tavsiye ediyoruz.

Telefon & Ajanda

Telefon & Ajanda

Samsung Galaxy S2 i9100
Telefonu, çalışından konuşurken gelen sese kadar her şeyi ile test ettik. Hepsinde sesler anlaşılabilir kaliteydiler. Hoparlör modunda ise sesler biraz daha cızırtılı geldi. Rehber ise iyi yapılandırılmış ve isteğiniz doğrultusunda gruplara ayrılabiliyor.

Eğer bir kişinin yerini haritada göstermek istiyorsanız, tek bir tıklama yeterli. Alarm fonksiyonuna sahip olan bir ajanda, push mail ve exchange bağlantısı da bulunuyor. Google hesabınız ile verileri eş zamanlayabilirsiniz.

Samsung Galaxy S i9000
S2 ile yapabileceklerinizin hepsini Galaxy S ile de yapabiliyorsunuz. Akustik testimizde i9000, S2 ile aşağı yukarı aynı performansı gösterdi. Aynı şekilde yine hoparlörden görüşürken cızırtılar oldu.

Kısacası:
Bu fiyatta bir telefon kusursuz bir ses kalitesi sunmalı. İki model de bunu başarıyor ama kabul etmek gerek ki Galaxy S, telefon akustiğinde S2'ye göre biraz daha iyi. Ajanda olarak iki telefon da kullanışlı bir şekilde çalışıyor.

Kullanım ve dayanıklılık

Kullanım ve dayanıklılık

Samsung Galaxy S2 i9100
4.3 inçlik büyük ekranı kasayı kaplıyor. Rakamlarla anlatmak gerekirse büyüklüğü 124 x 66 mm. 2.5 mm ise dokunmatik ekranın kalınlığı. Telefonun en kalın bölümü 9.4 mm ve en ince bölümü 8.5 mm.
Tekniğine şapka çıkarılacak kadar var... Ağırlığı 116 gram S2'nin. Pil kapağı kullanımı kolaylaştırıken sağlam plastik daha güzel bir görünüşün yanında sağlamlık sunuyor. 1650 mAh'lık bataryası mükemmel bir performans sunuyor. WLAN ile testimizde yedi saat dayandı.

Samsung Galaxy S i9000
123 x 64 x 12 mmm kasa boyutu, 118 gram ağırlık... Biraz daha kalın ve 4 inçlik ekranıyla büyük gözüküyor. Görünüm hoş duruyor ama plastik kasası S2 kadar kaliteli değil. Testimizde bataryası ile bizi şaşırttı Galaxy S. 1500 mAh'lık S2'den daha az gücüyle 5 saat WLAN performansı sundu. Konuşma süresi olarak ise 6.13 saatlik bir kullanım sundu.

Kısacası:
Galaxy S2 daha şık ve hızlı gözüküyor. Aşağı yukarı aynı kasalar kullanılsa da dokunmatik ekran daha büyük. Arka tarafı da Galaxy S'e göre daha şık ve sağlam bir görüntü sunuyor.

Sonuç: Hangisini alalım?

Sonuç: Hangisini alalım?

Galaxy S2, her yönüyle "ben kaliteliyim" diyen bir cep. Kalitenin yanında gerek donanımsal özellikleri, gerek kullanım kolaylığıyla piyasanın en iyi Android ceplerinden biri olduğu kesin.

Ama bir gerçek daha var: Galaxy S, her ne kadar "bir önceki" model olsa da, hala piyasanın en iyilerinden biri. Üstelik bu ünvanını da uzunca bir süre kaybedecek gibi görünmüyor.

Peki ama bu durumda hangisini almak daha mantıklı? Fiyatı 1.250 TL seviyesine kadar gerileyen Galaxy S mi, yoksa 2 ay sonra, 1.750 TL gibi bir fiyat etiketiyle piyasaya sürülecek olan Galaxy S2 mi?

Galaxy S2, daha güçlü işlemcisi, daha büyük ve parlak ekranı, 16 GB dahili depolama alanı, TouchWiz 4 arayüzü, kamerası ve diğer birkaç yönüyle Galaxy S'ten daha iyi; zaten böyle olmak zorunda. Ama konu telefon konuşması, multimedya keyfi, uygulama desteği ye da eğlence olduğunda, Galaxy S de, Galaxy S2'nin sunduğu keyfin neredeyse tamamını sunuyor.

Eğer yeni nesil bir telefonum olsun, piyasanın en iyisine sahip olayım diyorsanız, Galaxy S2, hiç kuşkusuz sizin telefonunuz. Ama ayırdığı bütçe Galaxy S2'nin fiyatından daha az olanlar, gözlerini bile kırpmadan Galaxy S'e yönelebilirler.

Kısacası son karar, her zamanki gibi yine size kalıyor. Tüm artıları, eksileri ve fiyat farkını aynı kefeye koyun ve tartın... Hangisi sizin için daha ağı gelirse, tercihinizi ondan yana kullanın...

Okuyucu Yorumları