Tim Cook, Trump'ın Politikalarını Yine Eleştirdi

Apple CEO'su Tim Cook, ABD'nin yeni başkanı Donad Trump'ın politikalarından pek de memnun gibi görünmüyor!

Tim Cook'un hedefinde yine Trump var!

Amerika, Donald Trump'un liderliğinde ekonomik milliyetçi bir döneme giriyor. Amerika yönetimi artık kendi iç işlerini ön plana alıp, bazı ülkelerle bağlarını zayıflatmayı planlıyor.

Japonya gibi bazı gelişmiş ülkelerde ekonomik milliyetçiliğin işe yaradığını görebilsek de, "kendi ayakları üzerinde durma" politikasını herkes benimseyebilmiş değil. Örneğin Apple'ın CEO'su Tim Cook, bu politikanın dezavantajları olduğuna inanıyor.

Cook'un Cumartesi günü Çin'de yaptığı konuşmada Trump'ın ABD'ye getirmek istediği politikayı eleştirdi. Küreselleşmenin genel olarak tüm dünya için faydalı bir politika olduğunu söyleyen Cook, ABD'nin gidişatından endişeli görünüyordu. Ancak bazıları, Apple'ın küreselleşme fikrini savunmasının sebebinin tamamen kendi kazançlarını düşünmesi ve Çin'de ucuza ürettiği ürünleri büyük gelir payıyla Batı'da satan bir şirketin böyle bir konum almasının oldukça doğal olduğunu düşünüyor.

"Bence olabilecek en kötü şey --herkese yardımcı olamadığı için-- küreselleşmenin kötü olduğunu ve bundan kurtulmamız gerektiğini düşünmek. Kendi içine kapanan ülkelere bakın, bu halkları için hiç de iyi değil." Elbette, örneğin Kuzey Kore halkının, Danimarka halkı kadar mutlu olmadığını söyleyerek bu düşünceyi savunabiliriz.

Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Cuma günü Beyaz Saray'da yaptığı konferansta söylediği çok doğru "Birbirimizle konuşmak, birbirimiz hakkında konuşmaktan her zaman daha iyidir."

Aynı basın konferansında Başkan Donald Trump da şu açıklamayı yapmıştı: "Ben soyutlama taraftarı değilim. Ben serbest ticaret yanlısıyım, ancak aynı zamanda adil ticareti de savunuyorum."

Dünya çapında özgür ticaret yapabilme yetisi, Apple ve benzeri bir çok küresel şirket için hayati önem taşıyor. Çin'e yapılan ziyarette, Apple ülkede bulunan iki araştırma merkezine 500 milyon dolar yatırım yaptı.

Apple gibi büyük ve küresel şirketler, siyasetin içine derin kökler salmış durumda, aynı şekilde devletler de işletmeler ile bir birlerine sıkı şekilde bağlı. Üzücü olan ise her şirketin ve devletin kendi menfaatini düşünmesi.

Okuyucu Yorumları