Tim Cook'tan, vergi cezası hakkında çok sert açıklama!

Apple CEO'su Tim Cook, şirketinin Avrupa'da aldığı şok vergi cezası hakkında oldukça sert bir açıklama yaptı!

Tim Cook'tan çok sert açıklama!

Avrupa Komisyonu'nun Apple'ın İrlanda'ya milyarca dolar geri vergi ödemesine karar vermesi, firma CEO'su Tim Cook'un Irish Independent'a geçtiğimiz gün verdiği röportaja göre "tamamen politik bir saçmalık" ve anti-ABD hissinin bir yansıması: "Burada kimse yanlış bir şey yapmadı. İrlanda ile uğraşılmakta bu tamamen kabul edilemez bir durum."

Avrupa Komisyonu'nun geçtiğimiz Salı günü aldığı kararda, İrlanda'nın on yıllık bir süreç içerisinde 13 milyar Euro vergi almayarak Apple'a yasa dışı bir vergi avantajı sunduğu belirtilmekteydi. Bu karar, firmanın vergi olaylarına yapılan iki yıllık bir incelemenin sonunda alınmış durumda ve Apple'ın etkili vergi oranının her milyon başına 500 Euro olduğu ancak 2014 yılında 50 Euro'ya düştüğü belirtilmekte.

Cook'un Apple kullanıcılarına Salı günü yazdığı bir açık mektupta, komisyonun kararlarının "gerçek veya kanun bazında hiçbir temele sahip olmadığı" söylenmekteydi. İrlanda vergi otoriteleri de bu karardan pek memnun değil.

Cook'un Irish Independent'a söylediğine göre firma Cork, İrlanda'ya planladığı genişlemeye devam edecek ancak İrlanda hükumetinin de Apple'ın izinden giderek karara itiraz etmesini ümit etmekte.

Hem Apple'ın hem de İrlanda'nın "kurallara göre oynadığını" söyleyen Cook, 2014 yılında vergi olarak 400 milyon dolar ödediklerini söylerken, ülkedeki "en büyük vergi ödeyen olduklarına inandıklarını" da sözlerine eklemekteydi.

Cook'un söylediğine göre Avrupa Komisyonu'nun yapmaya çalıştığı şey, temel olarak ABD'de ödenmesi gereken vergileri AB'ye taşımak.

Okuyucu Yorumları