TOR: "Güvenlik için Windows'u bırakın"

İnternette iz bırakadan dolaşmaya çalışıyorsanız, bu Windows uyarısı size ufak bir şok yaşatabilir!

"Windows'u bırakın!"

İnternette iz bırakmadan dolaşmanızı sağlama görevini üstlenen TOR Projesinin Windows kullananlardan bir ricası var: Windows'u bırakmaları.

TOR'un bu isteğinin arkasında Firefox'taki bir açığın kullanılarak "anonim" kullanıcıların izlenmesi yatıyor. Bu açığı kullananların arkasında bir devlet biriminin olduğu şüpheleri var.

TOR ile kullanılmak üzere özelleştirilmiş Firefox 17 ESR'yi (uzatılmış destek sürümü) hedef alan açık, Linux ve OS X'i etkilemiyor. Ancak web sitelerine yerleştirilebilen bir JavaScript kodu, kullanıcının host adı ve MAC adresini uzaktaki bir bilgisayara gönderebiliyor. Açığı araştıran güvenlik araştırmacısı Vlad Tsyrklevich, açığın genel amaçlı bir zararlı olmaktan ziyade, Tor Browser Bundle'ı hedef alan bir kod olduğunu söylüyor.

TOR Project, yaptığı açıklamada "Windows'tan başka bir işletim sistemine geçmek, birçok neden için muhtemelen iyi bir hamle olacaktır" derken TOR browser kullananlara JavaScript'i devre dışı bırakmalarını da önderdi (mavi S'ye tıklayarak). TOR, gelecekteki Tor Browser Bundle sürümlerinin JavaScript ayarlarını daha kolay yapılandırmaya izin verecek bir arayüz sunacağının haberini verdi.

Açık, Firefox'un sonraki sürümlerinde kapatılmış olsa da TOR Browser Bundle'ın eski sürümlerini kullananlar ondan etkilenmeye devam ediyor.

Okuyucu Yorumları